Απειλεί με πόλεμο η Τουρκία… αν κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο

Το αποκάλυψε σε κλειστή σύσκεψη κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Με πόλεμο απειλεί η Τουρκία αν προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά, δηλαδή στο Αιγαίο!

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε πολύ κλειστή ενημέρωση που έκανε σε περιορισμένο και επιλεγμένο αριθμό κορυφαίων στελεχών του κόμματος την Τετάρτη το βράδυ. Και ζήτησε μάλιστα να μη διαρρεύσει τίποτε από τα όσα είπε.

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές σχέσεις.

Σήμερα η αποκάλυψη των ωμών τουρκικών απειλών που φέρνει στο φως το «ΠΑΡΟΝ» και αναφέρονται σε ένα αναφαίρετο κυριαρχικά δικαίωμα της χώρας μας, που απαιτεί η Τουρκία να μην εξασκήσουμε, εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, στο θέμα της ΑΟΖ.

Είχε πει συγκεκριμένα:

– Η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, όπως και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Προφανέστατα ο κ. Τσίπρας θέλησε δημόσια να διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι στο θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και η χώρα είναι μια γροθιά. Και τούτο γιατί από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, προέκυψε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ΑΟΖ.

«Υπήρξε», τονιζόταν στην ανακοίνωση, «ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που απασχολεί σοβαρά τους Αμερικανούς».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, της 23ης Ιανουαρίου, αναφερόταν ότι: «αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των ΗΠΑ». Προφανώς ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το αίτημα αυτό στη συζήτηση με τον κ. Ρούμπιν, στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιώργος Αϋφαντής και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Ρένα Δούρου. Είναι άγνωστο, πάντως, αν μετείχαν στη συζήτηση ή οι δυο άνδρες έμειναν μόνοι τους, τουλάχιστον στα απόρρητα θέματα, χωρίς μάρτυρες για το τι ειπώθηκε. Και αυτό είναι πάγια τακτική, σε τέτοιες συναντήσεις…

Το Παρόν