Την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα σκληρά μέτρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «βλέπει»…
κρυμμένα μνημόνια, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να διαψεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2015, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για νέα περιοριστικά μέτρα.
Σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση του επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, που πρόκειται να συζητηθεί, πιθανότατα στις 28 Μαΐου, για να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, προβλέπει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και του 2016 τα 3 δισ. ευρώ (υπενθυμίζεται ότι δημοσιονομικό κενό είναι η απόκλιση ανάμεσα στους στόχους του μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα και στην εκτιμώμενη διαμόρφωση του πλεονάσματος).
Προς το παρόν, πιθανόν και για να διευκολύνει εκλογικά την κυβέρνηση, το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει τη συζήτηση για πιθανά μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να καλυφθεί το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το δημοσιονομικό κενό του 2013, με τις οποίες είχε διαφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύσθηκαν από τα τελικά στοιχεία, που ήταν σαφώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πάντα κατά τις πληροφορίες της ιστοσελίδας του «Βήματος», το θέμα του δημοσιονομικού κενού και της πιθανής ανάγκης λήψης μέτρων θα τεθεί στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ο Πόοουλ Τόμσεν, έχοντας στα χέρια του και τα νεότερα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, επιμείνει στις εκτιμήσεις του για μεγάλο δημοσιονομικό κενό, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση τη λίστα των πρόσθετων μέτρων, που θα καλύπτουν το κενό. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θα έχει τα περιθώρια που είχε το 2013 να μεταθέσει αργότερα τη συζήτηση, καθώς το Eurogroup έχει συνδέσει την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης με τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει με έντονο τρόπο την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014 -2018. Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το Πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς από τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία που προβλέπονται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων».
Οι θέσεις αυτές του υπουργείου σηκώνουν αρκετή συζήτηση, όχι μόνο γιατί βασίζονται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευθούν, αλλά και επειδή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχουν γίνει αυθαίρετα (χωρίς έγκριση της τρόικας) ορισμένοι χειρισμοί, με στόχο να αποκρουστούν οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.
Το υπουργείο χαμήλωσε τον πήχη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα της διετίας 2015-2016, σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Κατεβάζοντας το όριο του στόχου, το υπουργείο εμφανίζει χαμηλότερο δημοσιονομικό κενό για αυτή τη διετία, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ακολούθως, το υπουργείο ανεβάζει πάνω από τις προβλέψεις του μνημονίου τα πλεονάσματα της διετίας 2017-2018, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τα κενά της αμέσως προηγούμενης διετίας, ώστε συνολικά, σε ολόκληρη την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, να φαίνεται ότι η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου.
Αυτά είναι τεχνικά και ίσως βαρετά για τους περισσότερους θέματα της συζήτησης με την τρόικα, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Όμως, σε αυτές τις τεχνικές συζητήσεις είναι πολύ σημαντικό να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, στη βάση των θέσεων και προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η κυβέρνηση υποχρεωθεί από την τρόικα να καλύψει με νέα δημοσιονομικά μέτρα ένα μεγάλο εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό, δεν θα είναι μόνο για την κοινωνία βαρύτατες οι συνέπειες, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι στα όρια της πολιτικής της επιβίωσης.
http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/271966-2015