Έχουν πια αποχαλινωθεί

Αχιλλέας Ομήρου
 
Όσοι διαβάζετε τακτικά αυτά που γράφω εδώ στο face book ή όσα από αυτά αναδημοσιεύονται στον ΟΙΣΤΡΟ (www.istrilatis.blogspot.gr) μπορεί να θυμόσαστε ένα σχόλιο μου σχετικά με την ικανοποίηση του πρωθυπουργού μας για τις προτάσεις του για το «προσφυγικό»  στην συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (Βρυξέλλες 26/10/2015). Έγραφα τότε (27 Οκτωβρίου) ότι απέρριψε την πρώτη παράλογη πρόταση που αφορούσε τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων, αντιπροτείνοντας, πράγμα που έγινε αποδεκτό «να προωθηθεί μελλοντικά και υπό προϋποθέσεις η διαδικασία της επιδότησης με άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενοικίου για 20 χιλιάδες πρόσφυγες, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα, θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες, επαναλαμβάνω, και μάλιστα πρόσφυγες που κατά την άποψή μας μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή, δηλαδή, μόρφωση και δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Μια ιδέα η οποία κατά την άποψή μας είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών, όσο και για την ελληνική πλευρά, που ούτως ή άλλως στο μέλλον θα συμμετέχει και αυτή, και η Ελλάδα, στη διαδικασία της μετεγκατάστασης».

 Και συνέχιζα: «Το ωραίο που βρίσκεται: στο ότι έχουν μεταναστεύσει, ψάχνοντας για δουλειά, πάνω από 300.000 νέοι μας που τώρα πια στην πλειονότητα τους είναι επιστήμονες – που σπουδάσανε στην χώρα μας, που ανήκουν και στον εθνικό και κοινωνικοπολιτικό και πολιτιστικό ιστό της – και ο πρωθυπουργός μας μιλάει για η ενοικίαση σπιτιών, με διαδικασία άμεσης επιδότησης, για 20.000 πρόσφυγες που και υψηλή μόρφωση θα έχουν και δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Δηλαδή το όνειρο του πρωθυπουργού – της κυβέρνησης δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – είναι να «εξάγουμε» ελληνόπουλα με υψηλή μόρφωση και να εισάγουμε πρόσφυγες με υψηλή μόρφωση και δυνατότητα ένταξης στον κοινωνικό μας ιστό, μια και αυτό θα είναι και οικονομικά επωφελές για την οικονομία μας: κάποιοι θα εισπράττουν το επιδοτούμενο ενοίκιο των προσφύγων – θα πληρώνουν έτσι ευκολότερα τον ΕΝΦΙΑ – και όλα θα πάνε καλά. Αλήθεια αυτός ο άνθρωπος και η κυβέρνηση του τα θέλουνε που τα λένε ή τους ξεφεύγουνε;»
 

Δεν περίμενα ότι αυτή η πρόταση του «αριστερού» πρωθυπουργού μας θα γινότανε ασμένως αποδεκτή από τη νέο-φιλελεύθερη ναυαρχίδα του ημερήσιου τύπου, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Θα μου πείτε όχι με άρθρο της σύνταξης. Όχι βέβαια, Αλλά με άρθρο του κ. Αρίστου Δοξιάδη, που υπογράφει και ως μέλος Δ.Σ. του σωματείου Αλληλεγγύη – Solidarity Now,γνωστού οικονομολόγου κοντά στο ΠΟΤΑΜΙ, στην χριστουγεννιάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τίτλο «Καλοδεχούμενοι πρόσφυγες». Διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες σε εγκλωβισμένους που μπορεί να «γίνουν σοβαρό πρόβλημα για την κοινωνία που τους δέχεται, καθώς παραμένουν χωρίς να επιδιώκουν να χτίσουν μια νέα ζωή, και η κοινωνία δεν επενδύει για να τους ενσωματώσει»και σε αυτούς που «δεν είναι εγκλωβισμένοι, ούτε διερχόμενοι». Οι τελευταίοι «Είναι όσοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, να βρουν δουλειά και να στείλουν τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο. Γι’ αυτούς δεν γίνεται συζήτηση, ίσως επειδή είναι λίγοι και ίσως επειδή οι πολιτικοί δεν τολμούν να θίξουν το ζήτημα γιατί φοβούνται τους ψηφοφόρους».

 

Οικονομικοί μετανάστες μπορεί να είχανε ή και ακόμα και τώρα να έχουν  επιλέξει την Ελλάδα σαν χώρα εγκατάστασης τους, με πρόθεση να στείλουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο [λες και μπορούσαν να τα στείλουν κάπου αλλού], αλλά οι πρόσφυγες – ιδιαίτερα αυτοί από την Συρία – να έχουν καταλήξει στην απόφαση να μείνουν Ελλάδα τόσο γρήγορα μάλλον δύσκολο. Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το βασικό μας ζήτημα: το ποιοι θέλουν να μείνουν και ποιοι όχι. Είναι η ευκολία και η προθυμία και του κ. Αρ. Δοξιάδη να τους εντάξουμε στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό της χώρας. «Έχουμε όμως αναλάβει την υποχρέωση έναντι των εταίρων στην Ε.Ε. να δεχτούμε για εγκατάσταση 50.000 πρόσφυγες. Πρέπει να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και ακόμα καλύτερα, να το δούμε ως ευκαιρία». Όχι «έχουμε αναλάβει την υποχρέωση», αλλά η κυβέρνηση και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, αυτός ο διεφθαρμένος και διαπλεκόμενος – κατά την ρητορική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – που έχει συμφωνήσει. Δεν έχει ρωτηθεί ο ελληνικός λαός, ούτε έχουμε σοβαρά δημόσια συζητήσει για το πρόβλημα αυτό. Γιατί, όπως, ο ίδιος ο κ. Αρ. Δοξιάδης αναγνωρίζει:

 «Πολλοί Έλληνες θα αντιδράσουν στην προοπτική να έρθουν στην περιοχή τους ξένοι φτωχοί, αλλόθρησκοι, με παράξενους τρόπους. Θα φοβηθούν την ξένη γλώσσα μέσα στο σχολείο, το κρυφό τζαμί σε κάποια αποθήκη, ίσως τη ζητιανιά, ίσως και το έγκλημα».

 

 Το να φοβάται ο λαός  τέτοιες καταστάσεις  δεν είναι πρωτοφανές ούτε σώνει και καλά αποτέλεσμα κάποιας δαιμονικής ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασισμού κλπ κλπ που πολύ εύκολα λέγονται ιδίως από αυτοαποκαλούμενους «προοδευτικούς» κύκλους και ανθρώπους. Γιατί πράγματι ανησυχούν γονείς και δάσκαλοι για το τι λογής μάθημα μπορεί να γίνει σε μια τάξη ελληνικού σχολείου όταν υπάρχουν πάρα πολλοί αλλόγλωσσοι μαθητές. Όπου έχει συμβεί κάτι τέτοιο «πεσε»η απόδοση των μαθητών και οι γονείς συχνά υποχρεώνονταν να προσφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τώρα, όμως, ούτε κι εκεί μπορούν στραφούν για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους.  Και οι αλλόγλωσσοι πρέπει να ανησυχούν για το πώς και πότε θα μάθουν αυτά που θα πρέπει να διδαχθούν. Τα προσφυγόπουλα που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα και τη μόρφωση μπορεί να ξεφύγουν πηγαίνοντας σε καλά ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

 

Και φυσικά μπορεί να ανησυχούν οι Έλληνες  από τα κρυφά τζαμιά – που όπως ακούνε και μαθαίνουν συχνά μετατρέπονται σε φροντιστήρια καλλιέργειας ισλαμικού φανατισμού και εκκολαπτήρια ισλαμιστών αγωνιστών ή «τρομοκρατών». Δεν απαγορεύεται οι άνθρωποι να φοβούνται ακόμα και αδικαιολόγητα. Όπως δεν τους απαγορεύεται να προστρέχουν στην καφεμαντεία, στην αστρολογία, την χαρτομαντεία κλπ. Άλλωστε κάθε μέρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και μέσα διαβάζουν, βλέπουν και ακούνε σχετικές διαφημίσεις – μετά τόσα χρόνια Διαφωτισμού και παιδείας (δωρεάν ή όχι).  Οι ανησυχίες και οι φόβοι δεν μπορούν, επίσης, να τους εγκαταλείψουν, επειδή πάλι οι ίδιοι «προοδευτικοί», κουνώντας το δάχτυλο τους αυστηρά θα τους εγκαλέσουν για τον αδικαιολόγητο φόβο τους , χαρακτηρίζοντας τους «ξενοφοβικούς» ή ακόμα και «φασίστες».

http://istrilatis.blogspot.gr/2015/12/face-book-www.html