Αρκετά βήματα πίσω έχει μείνει η Ελλάδα σε ότι αφορά τα νέα φάρμακα, την ώρα που το περιβάλλον για τις κλινικές μελέτες δεν είναι «φιλικό», σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα του Clinical Research Conference.
Το ζήτημα της προβληματικής πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ιδιαιτέρως από το στάδιο της κλινικής έρευνας, συζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στο Clinical Research Conference.
«Αν και σε επιστημονικό επίπεδο είμαστε σε καλό σημείο, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε νέα φάρμακα, ιδιαιτέρως στην ηπατολογία», υπογράμμισε ο Γ. Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας προσθέτοντας πως το περιβάλλον δεν είναι φιλικό για κλινικές μελέτες και για εφαρμογή της καινοτομίας. «Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι κακό. Δεν εφαρμόζεται όμως», σημείωσε, δηλώνοντας θετικός στη δημιουργία ενεός φορέα που θα κρίνει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.
Οι κλινικές μελέτες και το όφελος της καινοτομίας πρέπει να εκτιμηθεί συνολικά και όχι μόνο υπό το πρίσμα του κόστους. Αυτό τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ε. Λυμπερόπουλος, ζητώντας να γίνει προβολή στο μέλλον. «Πρέπει να δούμε, παραδείγματος χάριν, πόσα εμφράγματα γλιτώνεις, πόσους λιγότερους πάσχοντες από χοληστερόλη έχεις. Να βάλουμε τη νοσοκομειακή δαπάνη, το κόστος εμφραγμάτων κοκ, για να εκτιμήσουμε τα δεδομένα με τα νέα φάρμακα», τόνισε.
«Οι οικονομολόγοι βλέπουν τα νούμερα. Εμείς βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς», τόνισε ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Δ. Μπαφαλούκος, προσθέτοντας πως αυτό που θέλουν οι επιστήμονες είναι βελτιώσουν τα αποτελέσματα των μελετών και μαζί με αυτά και τη ζωή των ασθενών. «Υπάρχουν φάρμακα με υψηλό κόστος, παραδείγματος χάριν για το μεταστατικό μελάνωμα που κοστίζει 70.000 ευρώ. Όμως σώζει ζωές», κατέληξε.
Η διαφήμιση μιας κλινικής μελέτης, μέσω του ΕΟΦ, θα βοηθούσε, για να δημιουργηθεί μια θετική αίσθηση στον κόσμο και να αποενοχοποιηθεί η κλινική έρευνα, υποστήριξε ο κ. Λυμπερόπουλος.
Σε αντίθεση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην προσέλκυση ερευνών, υπογράμμισε ο Διευθυντής του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», Δρ. Γ. Αραβαντινός.
«Η ασυνέχεια στην προσπάθειά μας είναι βασικό πρόβλημα. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την κλινική έρευνα», ανάφερε ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας & Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ν. Μανιαδάκη.
«Δεν υπάρχει στρατηγική στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Ιατρικός Διευθυντής της AMGEN Ελλάς, Κ. Καναβός προσθέτοντας πως στη Βρετανία από το Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους, αγκαλιάζοντας την έρευνα, ενώ στο Βέλγιο έχει ταυτιστεί η έρευνα με την ανάπτυξη. Αντίστοιχα και η Πολωνία και η Ουγγαρία έδωσαν κίνητρα, ενώ ακόμα και η Κύπρος διεκδικεί μελέτες.
«Υπάρχουν οι άνθρωποι για να συντονίσουν μια ενιαία στρατηγική και υπάρχει κίνητρο για όλους», τόνισε η Medical Head Oncology- Hematology της Roche Hellas, Μ. Χριστοπούλου. Όπως σημείωσε, κίνητρο υπάρχει για τους ασθενείς, που έχουν ξεπεράσει παλιές νοοτροπίες, την πολιτεία που θα έχει οικονομικό όφελος, για τις εταιρίες που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την καινοτομία και επιστημονικό κίνητρο για τους γιατρούς.
«Κάνοντας κλινική έρευνα φέρνουμε και know how. Διαμορφώνεται μια τεχνογνωσία για το πώς γίνεται η κλινική πρακτική. Όταν υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα η κλινική έρευνα δίνει διέξοδο, καθώς μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακα σε φάση 3», κατέληξε.
Κέντρα Αναφοράς
Την ανάγκη για ύπαρξη περισσοτέρων Κέντρων Αναφοράς ανέδειξε ο κ. Μπαφαλούκος. «Υπάρχει στη Λάρισα Κέντρο για τον Καρκίνο του Παγκρέατος. Θα έπρεπε να είχε καταστεί γνωστό ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την ύπαρξη του. Αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι ένα», σημείωσε.
Κατά τον κ. Παπαθεοδωρίδη, όμως, τα προβλήματα στην κλινική έρευνα δεν λύνονται με τα Κέντρα Αναφοράς. «Πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση πρώτα, πιστοποίηση για τελικές φάσεις έρευνας. Τα προβλήματα είναι άλλα, π.χ. ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά συμβούλια, δεν έχει διοίκηση η ΥΠΕ κλπ.», τόνισε.
http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=1574:exthriko-to-klima-gia-tin-kainotomia-stin-ellada&Itemid=169