Αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν στελέχη της καπνοβιομηχανίας για δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων μεσαίας και χαμηλής τιμής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιριών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) ο οποίος εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εταιριών καπνού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει:

“Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στον τύπο διάφορες ανεπιβεβαίωτες και ανεπίσημες πληροφορίες αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων. Κρίνεται σκόπιμο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν υπόψη τους την κατάσταση στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν πρόβλημα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά καπνικών προϊόντων.

Ειδικότερα, η κατάσταση μέχρι σήμερα έχει ως εξής:
– Από το 2010 μέχρι σήμερα οι δυσανάλογα υψηλοί και διαρκώς αυξανόμενοι φόροι (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) σε συνδυασμό με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είχε σαν συνέπεια κάθε χρόνο το νόμιμο εμπόριο να συρρικνώνεται
– Σε σχέση με το 2009, η τότε χαμηλότερη λιανική τιμή των 2,00 ευρώ ανά πακέτο ανέρχεται σήμερα στα 2,90 ευρώ, αφήνοντας πενιχρά περιθώρια κέρδους για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (παραγωγή/διακίνηση/πώληση)
– Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω:
o το χρονικό διάστημα 2010-2012 υπολογίζεται ότι έκλεισαν περισσότερες από 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάσιζαν την επιβίωση τους στην πώληση προϊόντων καπνού
o με βάση τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία και τις διεξαγόμενες έρευνες υπολογίζεται ότι το παράνομο εμπόριο μέχρι το τέλος του 2012 θα ξεπεράσει το 15% έναντι του 4% που ήταν το 2009.

Εάν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για την προαναφερθείσα αναμόρφωση της φορολογίας, θα υπάρξουν οι ακόλουθες αρνητικές συνέπειες:

– Αναπόφευκτη αύξηση των λιανικών τιμών από το επίπεδο των 2,90-3,10 ευρώ σε τουλάχιστον 3,40 ευρώ ανά πακέτο προκειμένου το εμπόριο να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους του
– Στροφή στο παράνομο εμπόριο, το οποίο θα καταστεί πλέον αναπόφευκτη επιλογή για τον έλληνα καταναλωτή του οποίου η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται διαρκώς
– Απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης των 28 εκατ. ευρώ από κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα της νόμιμης αγοράς που μετατίθεται στην παράνομη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το παράνομο εμπόριο εκτινάσσεται στο 35 με 40%.

Ο ΕΣΚΕΕ έχει συγκεκριμένη ρεαλιστική πρόταση για την δομή του φόρου καπνικών προϊόντων, την οποία έχει θέσει υπόψη των αρμοδίων κρατικών αρχών. Με την πρόταση του ΕΣΚΕΕ επιτυγχάνεται η αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 657 εκατ. ευρώ στην τριετία 2013-2015, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο του κλάδου (Βιομηχανία, Χονδρεμπόριο, Λιανεμπόριο) θα επανέλθει σε επίπεδα που επιτρέπουν την βιωσιμότητά του, διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση της αλυσίδας συλλογής των φορολογικών εσόδων.”

 

 

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=785