Φορολογική επιδότηση των εξαγωγών των πλούσιων βιομηχανικών χωρών εις βάρος των εγχώριας παραγωγής

Του ΑΡΤΕΜΗ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΥ

Η επιμονή των δανειστών να επιβάλλουν στην Ελλάδα το μέτρο της μέσης εξίσωσης των 2 συντελεστών του ΦΠΑ, 13% και 23%, εμπεριέχει τον (προσχεδιασμένο εκ μέρους τους) κίνδυνο εκτροχιασμού του Εμπορικού Ισοζυγίου: Δια της μεθόδου της «φορολογικής επιδότησης» των εξαγωγών των πλούσιων βιομηχανικών χωρών εις βάρος των εγχώριας παραγωγής.

 

Η πρώτη σκέψη – αρκετά αφελής – λέει: «Εντάξει, οι μηνιαίες δαπάνες μου είναι 1000 ευρώ. Είναι περίπου κατανεμημένες, τα 500 ευρώ σε προϊόντα και υπηρεσίες του 23% και τα άλλα 500 στο 13%. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε έναν ενιαίο συντελεστή 18% (δηλαδή 23+13= 36/2=18) εγώ ούτε χάνω ούτε κερδίζω».

 

Πολύ καλό για να ήταν αληθινό.

Πρώτον γιατί το μοντέλο κατανάλωσης 50%-50% είναι ιδεατό και στην πραγματικότητα τα προϊόντα του 13% είναι πολύ περισσότερα.

Δεύτερον στα αγαθά του 13% περιλαμβάνονται είδη πρώτης ανάγκης και επιβίωσης (ψωμί, τυρί, γάλα, κρέας, κ.λ.π.) που έχουν σε κάποιο βαθμό «ανελαστική» ζήτηση. Δηλαδή αυτός που έχει διαθέσιμα 10 ευρώ ημερησίως είναι αναγκασμένος να τα δώσει για να «φάει» και όχι για να «ντυθεί». Το μέτρο έχει μιαν άγρια ταξική …ομορφιά, αλλά ας μη λησμονούμε πως υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που κινούνται πολύ πέραν των «ανελαστικών δαπανών» διατροφής. Και – αν ο εκβιασμός γίνει αποδεκτός – τα εύπορα στρώματα θα έχουν φθηνότερη πρόσβαση στην καινούργια τους Mercedes και στην 50άρα τηλεόραση plasma. Εισαγόμενες βεβαίως.

Τρίτον τα είδη διατροφής (ΦΠΑ 13%) είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ελληνικής παραγωγής σε σχέση με τα βιομηχανικά (ΦΠΑ 23%) που είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενα.

Είναι παγκοίνως παραδεκτό πως η κατανάλωση κινείται πάντα προς τα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές και να απομακρύνεται από αυτά που οι τιμές τους ανεβαίνουν. Απλοελληνιστί, οι άνθρωποι αγοράζουν τα φθηνότερα αγαθά και γυρίζουν την πλάτη σε αυτά που ακριβαίνουν.

Διαπιστώνουμε πως και στον «επιθανάτιο ρόγχο» της χώρας μας, οι «δανειστές και εταίροι» πάνε «να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι».  

Οι χώρες του Ευρωδιευθυντηρίου είδαν πως οι εξαγωγές τους στην Ελλάδα έπεσαν, λόγω μείωσης της κατανάλωσης (που οι ίδιες επέβαλαν) και τώρα πάνε να επανακτήσουν τα μερίδια τους σπρώχνοντας τα τελευταία ελληνικά προϊόντα στο περιθώριο της αγοράς. Επικαλούνται τον «εξορθολογισμό του ΦΠΑ» για να επιδοτήσουν – δαπάναις της Ελλάδας – τις εξαγωγές τους.

Εάν το μέτρο γίνει δεκτό από την κυβέρνηση θα σημάνει τη ραγδαία επιδείνωση του Εμπορικού Ισοζυγίου. Δηλαδή του μόνου δείκτη που βελτιώθηκε – με αιματηρές θυσίες – στα χρόνια του Μνημονίου.

Θα πληγεί επομένως η «αχίλλειος πτέρνα» του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου που είναι το Ισοζύγιο. Δηλαδή το μέγεθος που είναι πιο άρρωστο και από το έλλειμμα του Προϋπολογισμού και από το Χρέος. Αυτό, συνδυαζόμενο με τα άλλα δύο θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική κατάρρευση.

«Φοβού τους δανειστάς και δώρα φέροντας». Πολύ περισσότερο αν φέρουν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη άμεσης επιβίωσης του τμήματος αυτού του ελληνικού λαού που κυριολεκτικά λιμοκτονεί. Και ακολούθως θα τροφοδοτήσει τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής Οικονομίας.

* Πηγή: www.imerodromos.gr