ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Χωρίς να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να επιβάλει από την Παρασκευή το 23% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Tην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης αλλά άφησε και πάλι την μπάλα στο Υπουργείο Οικονομικών να πιάσει την φοροδιαφυγή γι ανα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί από την μη εφαρμογή του ΦΠΑ. 

«Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο σύνολό της, απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί. Όχι να φορολογήσουμε την κατανάλωση κάπου αλλού» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και υποστήριξε ότι «πρέπει αύριο μεθαύριο, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης να είναι ότι δεν εφαρμόζεται αυτό και ότι αναζητούνται τάχιστα τα ισοδύναμα». ανέφερε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε ότι «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε “ιδιωτική παιδεία”, δηλ. η παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και αναγκασμένοι οι γονείς προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση».

Και συμπλήρωσε: «η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλ. το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων. Κι εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους συνθήκες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο».

Ο κ. Φίλης όμως δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από αύριο δεν θα ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων αναμένεται σήμερα να εκδώσει εγκύκλιο που θα εφαρμόζει τον ΦΠΑ 23% από αύριο.

 

http://eisodima.gr/