Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να κινηθούμε εκτός ‘συστήματος’

 

Μας λέει η Ανθή Θειοπούλου, υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΕΠΑΜ, με την οποία μιλάμε σήμερα:

 

Ποιός  πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης σήμερα

 

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εξασφαλίζει την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι στην εφαρμογή του αυτό το όραμα δεν έχει επιτύχει. Σήμερα η Ε.Ε. παίζει τον ρόλο του δυνάστη των πολιτών της, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε και υπάρχει.

 

2. Ποια  είναι η αιτία της κρίσης στην ΕΕ

 

Για να λύσουμε το πρόβλημα που ονομάζεται κρίση πρέπει πρώτα να το εντοπίσουμε.Ο λόγος ύπαρξης του Ευρωκοινοβουλίου είναι να εξασφαλίζει την Δημοκρατία. Αυτό το επιτυγχάνει με το να ελέγχει τα δύο άλλα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., την Commission και το Συμβούλιο. Σύμφωνα, δηλαδή, με τις Συνθήκες της Ε.Ε. το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να επικυρώνει ή να ακυρώνει τις αποφάσεις της Commission και του Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η βούληση των λαών της Ευρώπης είναι αυτή που εφαρμόζεται στις πολιτικές της Ε.Ε. Στην πράξη όμως βλέπουμε ότι παρόλο που Ευρωβουλευτές αλλά και σύσσωμη η Ευρωβουλή με επίσημα έγγραφα (π.χ. 14 Μαΐου 2014) αποδοκιμάζουν πλήρως τις πολιτικές λιτότητας και τον Μηχανισμό Στήριξης, τίποτε από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Η Επιτροπή συνεχίζει ανενόχλητη το καταστροφικό έργο αυτών των πολιτικών. Εύκολα συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ουσία είναι η έλλειψη Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Αντίστοιχα, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και σε τοπικό επίπεδο. Εδώ, άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους  (π.χ. ΟΗΕ, 7 Μαρτίου 2014) επισημαίνουν την καταπάτηση του Συντάγματος και η Βουλή είναι αυτή που τα παραβλέπει. Παρόλο που οι ρόλοι των οργάνων της Δημοκρατίας είναι λίγο διαφορετικοί, ουσιαστικά παρατηρούμε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Η μόνη διαφορά είναι ότι σε τοπικό επίπεδο, έχουμε επιπλέον να αντιμετωπίσουμε και πρόβλημα σε ένα από τα εργαλεία της Δημοκρατίας, αυτό που ονομάζεται οικονομία ή αγορά. Για να λυθεί όμως το πρόβλημα της οικονομίας, αναγκαία συνθήκη είναι να αντιμετωπιστεί πρώτα το πρόβλημα έλλειψης Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου μονάχα λειτουργεί το εργαλείο αυτό.

 

3.Το κοινωνικό κράτος δικαίου στην ΕΕ, θρυμματίζεται συστηματικά. Τι μπορούμε να κάνουμε

 

Όπως είπαμε αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα πρόβλημα στο πλαίσιο Δημοκρατίας της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση προβλημάτων πλαισίου, δηλαδή ο δομικός μετασχηματισμός οργανισμών, έχει μελετηθεί επαρκώς τα τελευταία 50 χρόνια. Έτσι, γνωρίζουμε ήδη ότι για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα πλαισίου επιτυχώς, πρέπει να επέμβουμε εξωτερικά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα υπάρχοντα μέλη του συστήματος δεν είναι σε θέση να παράξει τις αλλαγές εκείνες που θα διορθώσουν το πρόβλημα. Αντίθετα το Ε.ΠΑ.Μ., με την άρνησή του να ενταχθεί στα υπάρχοντα συστημικά κόμματα της Ευρωβουλής και την συμφωνία δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού σε συνεργασία με αντίστοιχα κινήματα από τη Γαλλία και τη Φινλανδία, έχει την δυνατότητα να γίνει ακριβώς αυτός ο εξωτερικός μοχλός και η απαραίτητη κινητήρια δύναμη για να επανέλθει η Δημοκρατία στην Ευρώπη. Η ψήφος στο Ε.ΠΑ.Μ. σε αυτές τις Ευρωεκλογές συνεπάγεται επιστροφή της Δημοκρατίας στους λαούς της Ευρώπης, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

 

4.Η ελίτ των τραπεζών, των πολυεθνικών, των γραφειοκρατών των Βρυξελλών είναι φανερό πως δεν   μπορούν να δώσουν όραμα, εμπιστοσύνη και ελπίδα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Τι μπορεί να δώσει όραμα και ελπίδα;

 

Οι παράγοντες που μου αναφέρετε, δεν έχουν ως ρόλο και λόγο ύπαρξης να δίνουν όραμα και ελπίδα στους λαούς. Ο ρόλος των ιδιωτών αυτών, φυσικών ή νομικών προσώπων, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αγορά σύμφωνα με το Δημοκρατικό πολίτευμα, ακόμη και σύμφωνα με τον κοινοβουλευτισμό που είναι το σύστημα που στην ουσία εφαρμόζεται στις ημέρες μας. Όραμα και ελπίδα οφείλουν να δίνουν στους λαούς η παιδεία και ο πολιτισμός τους. Και αυτά όμως, όπως ακριβώς και η αγορά ή η οικονομία εάν προτιμάτε, λειτουργούν μονάχα όταν συνδεθούν με ένα ενεργό πλαίσιο Δημοκρατίας.

 

5. Γιατί κατεβαίνετε με το ΕΠΑΜ

 

Το Ε.ΠΑ.Μ. αποτελεί τον μοναδικό εξωτερικό μοχλό για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης Δημοκρατίας ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί ειρηνικά. Συγκεκριμένα, η ιστορία μας δείχνει ότι όποτε υπάρχει έλλειψη Δημοκρατίας, αυτό σύντομα διορθώνεται με κάποιον τρόπο. Από την άλλη, η επιστήμη του μετασχηματισμού οργανισμών και συγκεκριμένα μια απλή Ανάλυση Σεναρίων μας δείχνει, ότι ο μοναδικός ειρηνικός τρόπος να παραχθεί η απαραίτητη εξωτερική κινητήρια δύναμη τέτοιων αλλαγών, είναι μέσω Δημοκρατικών εκλογών. Ως πολίτης οφείλω να συνταχθώ με το κίνημα αυτό το οποίο ως επαγγελματίας αντιλαμβάνομαι ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να μας βγάλει από το Δημοκρατικό αδιέξοδο με ομαλό τρόπο.

 

6. Η κοινωνική σας προσφορά σε ένα δοκιμαζόμενο λαό

 

Από το 2010 που ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία για την Οργανωσιακή Μάθηση της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, συνεισφέρουμε ενεργά στην μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας ‘κοινωνικής καινοτομίας’ στην χώρα μας. Το έργο που έχει γίνει αυτά τα χρόνια είναι σημαντικό. Ότι και να προσφέρουμε όμως, τίποτε δεν θα είναι αρκετό εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα έλλειψης Δημοκρατίας στην χώρα μας και στην Ευρώπη. Οι λαοί εν καιρό ειρήνης και εν έτη 2014 είναι αδιανόητο να είναι δοκιμαζόμενοι, θα έπρεπε μόνο να ευδοκιμούν ως πολιτισμοί. Αυτήν την κληρονομιά παραλάβαμε από τους προγόνους μας και αυτήν οφείλουμε να παραδώσουμε και στα παιδιά μας.

 

 

Η Ανθή Θειοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Απριλίου 1980, από γονείς Μηχανικούς ΕΜΠ με Μικρασιατική καταγωγή (Κωνσταντινούπολη και Πόντο). Μεγάλωσε  στα Άνω Πατήσια και στο Ν. Ηράκλειο ενώ τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη Λυκόβρυση Αττικής μαζί με τον εννιάχρονο υιό της. Έχει εξειδικευτεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και στην Ανάπτυξη Οργανισμών, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc στο Διεθνές Management, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, παίζει πιάνο και έχει αποτελέσει βραβευμένο μέλος της Εθνικής Ομάδας Καράτε. Συμμετέχει ως μέλος σε διάφορα διεθνή επιστημονικά φόρα όπως το Great Transition Initiative και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καινοτομίας. Εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Οργανωσιακή Μάθηση. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική και ερευνητική δράση, μέσω αυτής και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη, μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας στην χώρα μας.