Για την παραγωγή

Προτάσεις για την εξέλιξη  της καμπάνιας για την παραγωγική ανασυγκρότηση

 Στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της, η Ομάδα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Άρδην επιχείρησε την επεξεργασία κειμένων και μια πρώτη προσέγγιση θέσεων για τις προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης σε τομείς αιχμής, προκειμένου η χώρα ν’ αποκτήσει ένα πρώτο επίπεδο αυτονομίας. Τομείς όπως η αγροτική και βιοτεχνική-βιομηχανική παραγωγή, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η εκμετάλλευση των ΑΠΕ, η στήριξη των δημόσιων μέσων μεταφοράς –κυρίως αυτών της σταθερής τροχιάς– σ’ ένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη την απαίτηση για ριζική αποκέντρωση από τα αστικά κέντρα και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, ήταν τα πεδία που αναπτύχθηκε ο έως τώρα προβληματισμός μας (1).

Φιλοδοξούμε τα κείμενα αυτά ν’ αποτελέσουν την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε θέσεις για τα επιμέρους ζητήματα που θα συνθέσουν το πρόγραμμα μας ενόψει του συνεδρίου, τον προσεχή Μάρτιο.

Ε κκινώντας από την άποψη ότι ο υπερνεοφιλελευθερισμός των μνημονίων είναι η ολοκλήρωση του κλεπτοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης  της μεταπολίτευσης, με τη μετεξέλιξη του «παρασίτου–Ελλάδα» σε αποικία χρέους υπό γερμανο-οθωμανικό έλεγχο, αντιλαμβανόμαστε κάθε εγχείρημα παραγωγικής ανασυγκρότησης ως παράλληλη ρήξη με την εγχώρια κλεπτοκρατία και ως κίνημα αποτίναξης των νεοαποικιοκρατών.
Η καμπάνια αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει κατ’ αρχάς ως οιονεί παρατηρητήριο για την ενδελεχή και αντικειμενική πληροφόρηση του λαού μας ως προς τις επιπτώσεις της εκποίησης του εθνικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Επιπτώσεις κοινωνικές, οικολογικές, γεωπολιτικές, όπως για παράδειγμα: ο έλεγχος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από τον δ/ντα σύμβουλο της τουρκικής Κόκα-Κόλα (Coca Cola Icecek), Μάικλ Ονίλ, οι συμβάσεις –χωρίς καμία διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος– με τον Λιβανέζο Σάφα και τη γερμανική εταρεία Horn Beteiligungs GmbH για την επισκευή των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι μεθοδεύσεις με εντολή της τρόικας για κλείσιμο των αμυντικών μας βιομηχανιών ΛΑΡΚΟ-ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, με επίταση της εξάρτησης της άμυνάς μας  από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, η ενεργειακή   εξάρτηση  από το αζέρικο (τουρκικό) φυσικό αέριο –και όχι από το ρωσικό ή το κυπριακό– μέσω της διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ, η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και άρα η υπαγωγή των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας (έπεται και αυτό της Θεσσαλονίκης) στα κινεζικά συμφέροντα έναντι πινακίου φακής. Αν σ’ αυτά συνυπολογίσουμε τις επικείμενες μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, στην περίθαλψη, στην παιδεία, στον ορυκτό πλούτο και στην ενέργεια, καθώς και τις μαζικές εκποιήσεις της ατομικής ιδιοκτησίας (κατοικιών και αγροκτημάτων), κάθε αναφορά σ’ ένα εγχείρημα εγχώριας παραγωγικής ανασυγκρότησης και αντιμετώπισης της μαζικής φτώχειας από το «καθεστώς», μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται.
Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, π.χ. τους Δικηγορικούς συλλόγους καθώς και άλλες κοινωνικές ή πολιτικές κινήσεις, προκειμένου να  δυσχεράνουμε όπου είναι δυνατόν τα σχέδια αυτά, με μαζικές προσφυγές στα εγχώρια και διεθνή δικαστήρια, καταγγέλλοντας όσους συνειδητά παρανομούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού Συντάγματος.
Πρόταγμά μας –που εμπεριέχεται στις αρχές του κινήματος μας– είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση της μικρής παραγωγής, των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, η έμφαση στην τοπικότητα και στον κοινοτισμό. Θα πρέπει άρα το αμέσως επόμενο διάστημα ν’ αποτυπώσουμε σ’ έναν δυναμικό χάρτη, ως «καλές πρακτικές», τα δεκάδες εναλλακτικά εγχειρήματα μικρών παραγωγών που εξελίσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σ’ όλη την χώρα. Εγχειρήματα που εκτείνονται από τα εργαστήρια και τις ομάδες ερευνητών μηχανικών στα παν/μα και στα ΤΕΙ, τις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση  Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, τους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς μας (πχ. Βελβεντός),  μέχρι αυτά της «συμβολαιικής γεωργίας», από το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες, αστικής γεωργίας, νέων κοινωνικών επιχειρήσεων και καταναλωτικών συνεταιρισμών κοκ.
Η ώσμωσή μας με τέτοιες πρωτοβουλίες, θα έκανε εφικτή τη δυνατότητα παροχής πρακτικών συμβουλευτικών-υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθώς και ταχύρρυθμων σεμιναρίων σε άνεργους νέους –εν δυνάμει παραγωγούς–, που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν αδρανείς παραγωγικούς πόρους (π.χ. κτήματα, οικήματα, κλειστές παραγωγικές μονάδες, μικρά μηχανουργεία) σε όλη την επικράτεια. Προαπαιτούμενο μιας τέτοιας δράσης θα ήταν η διερεύνηση όλων των πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων, εκκινώντας από τις αποταμιεύσεις των μελών του κάθε εγχειρήματος ή της τοπικής κοινωνίας, έως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εύρεσης μικροδανείων από το διαδίκτυο, τους πόρους του ταμείου για την κοινωνική οικονομία, τις υπαρκτές συνεταιριστικές τράπεζες. Αναζητώντας πρακτικές εναλλακτικές διεξόδους –κυρίως για τους νέους και τους ανέργους των αστικών κέντρων–, θα πρέπει επίσης στην καμπάνια μας να διεκδικήσουμε την παροχή ειδικών κινήτρων για την εγκατάσταση στην ύπαιθρο -ιδιαιτέρως στις ακριτικές μας περιοχές: Άμεση εφαρμογή του  ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξασφάλιση αγροτικής γης, χαμηλότοκα δάνεια για τη διασφάλιση βασικού εξοπλισμού (π.χ. από το ΕΤΕΑΝ), φοροαπαλλαγές από το φόρο ακίνητης περιουσίας κοκ
Στο επίπεδο της κατανάλωσης, θα πρέπει να στηρίξουμε μετ’ επιτάσεως την προτίμηση των ελληνικών καταστημάτων και προϊόντων, που συνεχώς αυξάνονται, παράλληλα με το μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και αλυσίδων εμπορίου. Επειδή το εγχείρημά μας θα κριθεί από την πράξη θα έπρεπε, στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας, να αναζητηθεί τρόπος για τη δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού του κινήματός μας, εξασφαλίζοντας τους πόρους που έχουμε ανάγκη για τη διατήρηση της αυτονομίας μας. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε δυνατότητες για την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού και της υποδομής που θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε το δικό μας web TV ή web radio, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη λειτουργία του και την καθημερινή προβολή των πρωτοβουλιών μας.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα είμαστε πεισμένοι πως η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μια εξαιρετικά πολιτική πράξη που απαιτεί αντιστασιακό πνεύμα και καλλιέργεια  βαθύτερου πατριωτισμού. Απαιτεί έναν νέο ανθρωπολογικό τύπο, που θα πρέπει να αναδυθεί από τα συντρίμμια του παρασιτισμού της μεταπολίτευσης, της κατάθλιψης και της υποταγής των χρόνων των μνημονίων και να δημιουργήσει μια νέα απελευθερωτική ελπίδα για τον λαό μας .

(1) Το σύνολο των κειμένων της ομάδας μας βρίσκονται στον ιστοχώρο: http://aoatools.aua.gr/_sites/paranas3/. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα περιληφθούν στη σχετική ιστοσελίδα του Κινήματος ΑΡΔΗΝ με τη δημιουργία ανάλογου φόρουμ των μελών του κινήματος.

 

http://ardin-rixi.gr/archives/15130