Α.Γκιούλ:”Αλλαγή νοοτροπίας ΗΠΑ-ΕΕ για Τουρκία”

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας και η Τουρκία θα πρέπει να είναι πιο σημαντική για εκείνους» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της δύσης αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος Gül τον Οκτώβριο στον Τζόναθαν Τέπερμαν από το περιοδικό Foreign Affairs, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού.

Στη συνέντευξη αυτή αναδεικνύονται κυρίως οι σχέσεις με τη Συρία αλλά και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι εξελίξεις με τις γείτονες χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος, ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκίας-δύσης, επεσήμανε το παρακάτω:

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας και η Τουρκία θα πρέπει να είναι πιο σημαντική για εκείνους».

Το περιοδικό Foreign Affairs αναφέρθηκε στα σχόλια που θέλουν την Τουρκία να έχει στρέψει την κατεύθυνσή της πέρα από τη δύση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια άδικα, τονίζοντας πως η Τουρκία δίνει αγώνα για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο Α.Gül επεσήμανε ότι η Τουρκία συμμετέχει σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προσθέτοντας το εξής:

«Το γεγονός ότι αρχίσαμε να είμαστε πιο ενεργείς στην περιοχή μας, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ότι ‘η Τουρκία αλλάζει την κατεύθυνσή της’ ή ότι ‘απομακρύνεται από την Ευρώπη’. Εμείς συνεχώς προσαρμόζουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα στη χώρα μας».

Στη διάρκεια της αποκλειστικής αυτής συνέντευξης στο περιοδικό Foreign Affairs, ο πρόεδρος Gül απάντησε και στις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη Συρία και υπενθύμισε ότι το πρόβλημα που επικρατεί σ’ αυτή τη χώρα, είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς σε βάρος του λαού.

Σημείωσε εξάλλου πως υποστηρίζουν μεν τα αιτήματα του συριακού λαού, αλλά από την αρχή δηλώνουν πως για να αποτραπούν οι περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη μεταβατική διαδικασία και η Ρωσία με το Ιράν.

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία επιθυμεί ή όχι μια επέμβαση στη Συρία ανάλογη εκείνης στη Λιβύη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θεωρούν πως «δεν θα είναι σωστό να γίνει μια ανοιχτή εξωτερική επέμβαση» στη Συρία ανάλογη εκείνης στη Λιβύη».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα σχόλιο και γύρω από τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Υπογράμμισε πως η παρούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, είναι το αποτέλεσμα των λαθών του Ισραήλ, προσθέτοντας πως υπήρξαν κάποιες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία και την καταβολή αποζημίωσης, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν λόγω ενδοιασμών που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική στο Ισραήλ.

«Η Τουρκία απευθύνει έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό στη Μέση Ανατολή αλλά δεν προβληματίζεται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όσο οι δυτικές χώρες, γιατί;».

Η απάντηση του Abdullah Gül στην παραπάνω ερώτηση, είχε ως εξής:

«Η Τουρκία δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα καμία γειτονική της χώρα. Η Τουρκία δεν θα δεχτεί να έχουν οι γείτονές της όπλα που δεν έχει η ίδια. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε αυτό το θέμα. Αλλά εμείς είμαστε πιο ρεαλιστές και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο περιεκτική λύση και προσέγγιση σ’ αυτό το ζήτημα».

Κληθείς να σχολιάσει τις κριτικές που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως είναι εντελώς αναληθή τα σχόλια πως η δημοκρατία στην Τουρκία οπισθοδρομεί.

Ο κ. Gül υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει κάνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, αναφέροντας πως υπήρξαν κάποια λάθη στην εφαρμογή αλλά όποτε διαπιστώνει κάτι τέτοιο, κάνει τις ανάλογες προειδοποιήσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr