H τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015

Με τη χθεσινή, τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποχαιρετά μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες, για να καταλήξει στηντραγική διάψευση της μνημονιακήςσυνθηκολόγησης. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία για εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες με στόχο την ανύψωση του καταρρακωμένου ηθικού των ψηφοφόρων του και κυρίως τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενόψει των πολύ κρίσιμων, αντιλαϊκών νομοσχεδίων με τα οποία η κυβέρνηση θα κάνει “ποδαρικό” στο 2016.  

 

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η αναθέρμανση της φιλολογίας περί “παράλληλου προγράμματος”, μετά τοφιάσκο της απόσυρσης του σχετικού νομοσχεδίου, όπως και η ανακοίνωση των νέων, μειωμένων κατά20% μεσοσταθμικά αντικειμενικών τιμών για τον ΕΝΦΙΑ. Ένα μέτρο που αποτελεί απλώς στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού το συνολικό ποσό που θα μαζέψει η κυβέρνηση από τα νοικοκυριά διατηρείται στο ακέραιο – 2,65 δισ. ευρώ. Ό,τι χάνεται για το δημόσιο, ή μάλλον για τους δανειστές, από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, εξισορροπείται στο ακέραιο από την αύξηση των συντελεστών και τη μείωσητου αφορολόγητου. Με άλλα λόγια, απλώς βαφτίζουν το ψάρι κρέας…  

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να περάσει, στα τέλη Ιανουαρίου-αρχέςΦεβρουαρίου, δύο κεφαλαιώδεις μνημονιακές δεσμεύσεις της, το νομοσχέδιο για τη φορολογία τωναγροτών και εκείνο για το ασφαλιστικό. Στις 28 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για τη συγκεκριμενοποίηση του δρομολογημένου ακρωτηριασμού τωνσυντάξεων, με στόχο την περικοπή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ., όπως έχειδεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Οι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ήδη έχουν “κλειδώσει” μειώσεις επικουρικών κατά 6,5% – 8,5% μεσοσταθμικά, περικοπές εφάπαξ κατά 10%και περιορισμός δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. Και έπεται συνέχεια…  

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα και πάλι με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα να παραταθεί το μεσοπρόθεσμο (το οποίο αρχικά προβλεπόταν να λήξει το 2019) μέχρι και το 2020. Η ρύθμιση αυτή θα προβληθεί από την κυβέρνηση ως μία (ακόμη!) “επιτυχία”, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για ένα ακόμη χρόνο – αν και αναγνωρίζει, ουσιαστικά, ότι τα περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και “σταθεροποίησης” της οικονομίας είναι απλώς πομφόλυγες.  

Επί της ουσίας, η παράταση του μεσοπρόθεσμου ανοίγει το δρόμο για… τέταρτο μνημόνιο, μετά την υλοποίηση του τρίτου! Το μεσοπρόθεσμο αφορά καινούργια μέτρα, ύψους 1,3 δισ. για το 2017 με στόχο την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών μέχρι το 2020 θα ανέβει στο αστρονομικό ύψος των 7,4 δισ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, πρόσω ολοταχώς για το “παράλληλο πρόγραμμα”. Καλά Χριστούγεννα!

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23045:—2020–&catid=81:kivernisi&Itemid=198

 

 

Καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπας μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη ολοκληρώνει η κυβέρνηση τη δέσμευση της και καταθέτει στη Βουλή την πρόταση της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Τόνιςε ότι ειναι το τελευταίο βήμα πριν την “πηγή” της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Λέμε όχι σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας έδωσε η λαϊκή βούληση συμπλήρωσε.

Βούληση μας η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, είπε ο πρωθυπουργός.  Να ξεμπερδέψουμε με το παλαιό, ανέφερε. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.  

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο  των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες , μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικό, την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, την θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων  έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.

Επίσης με νόμο η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

 

http://www.amna.gr/article/98772/Al.-Tsipras:-Ston-eisaggelea-chiliades-nees-sunallages-tis-listas-Lagkarnt–