Κουμάκης.
Χρέη, ανεργία, αβάστακτοι φόροι, επιτήδειοι και λαμόγια που τρυπώνουν παντού και βασιλεύουν σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας, εισβολή εποίκων από κάθε γωνιά της γης, Μαυρογιαλούροι κάθε κομματικής και συνδικαλιστικής απόχρωσης, τοκογλύφοι και επίσημοι «δανειστές» που συνωστίζονται να μας «βοηθήσουν» ώστε να αρπάξουν τον πλούτο μας σε τιμές ευκαιρίας και μια απίστευτη δημόσια γραφειοκρατία που βασανίζει καθημερινά την ζωή χιλιάδων πολιτών που πέφτουν στα νύχια της. Αυτή είναι η μία πλευρά της σημερινής Ελλάδας, η αποκρουστική και ανάλγητη, που προβληματίζει έντονα κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, κάθε έντιμο νέο άνθρωπο
.
Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα που υπάρχει ακόμα, που συνεχίζει να δημιουργεί και να αντιστέκεται σθεναρά στην μιζέρια και στις αφόρητες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μια Ελλάδα διαχρονική που δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Με μια γλώσσα που δίκαια αποτελεί την «μητέρα των γλωσσών», που διαθέτει απύθμενο πλούτο λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικής δομής, μια γλώσσα που θεμελίωσε πλήθος επιστημών όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Φυσική, η Αστρονομία πάνω στην αρχαία Ελλάδα, μια γλώσσα που στις μέρες μας θεωρείται η μοναδική νοηματική γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας.
Με τα Ομηρικά έπη τα οποία αν και γράφτηκαν 2.800 χρόνια πριν, διδάσκονται σήμερα σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης –και όχι μόνο.
Με τις βαθιές ρίζες που δημιούργησαν τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη τα οποία παραμένουν ακλόνητα θεμέλια της διαχρονικής φιλοσοφικής σκέψης. Με τα ποιητικά αριστουργήματα του νεοελληνικού πολιτισμού (Σολωμός, Παλαμάς, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος και τόσοι άλλοι).
Με την παγκόσμια συνεισφορά Ελλήνων επιστημόνων όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου στην διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στην Θεωρία της Σχετικότητας, ο σύγχρονος, πολυβραβευμένος μαθηματικός Δημήτριος Χριστοδούλου, ο Σήφης Σηφάκης που τιμήθηκε με το «Νόμπελ» Πληροφορικής (Βραβείο Τούρινγκ) το 2008 και τόσοι άλλοι.
Στην Ελλάδα της σημερινής κρίσης, αυτή η διαχρονική, «άλλη Ελλάδα» παραμένει ζωντανή. Παραμένει δραστήρια και πληθωρικά δημιουργική. Είναι χρήσιμο και ωφέλιμο, σε δύσκολες ώρες να ρίχνουμε μια ματιά σε αυτή την «άλλη Ελλάδα» που δεν παραμένει μόνο ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς –το video «Meet the world in Greece» / «Όλος ο κόσμος στην Ελλάδα!» συνεχίζει να κάνει θραύση στο διαδίκτυο– αλλά πρωταγωνιστεί στις επιστήμες, στην καινοτομία, στην δημιουργικότητα.
Όλα αυτά που έγιναν είναι σίγουρα αδύνατο να χωρέσουν στις λιγοστές γραμμές ενός άρθρου. Μπορούμε όμως να σταχυολογήσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ξεχωριστής δημιουργικότητας που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν βελτιώνοντας την ζωή όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και εκατομμυρίων ξένων συνανθρώπων μας:
Την εκπληκτική πορεία του Κωνσταντινουπολίτη Μιχάλη Λαζαρίδη που επινόησε στον Καναδά τις συσκευές BlackBerry – σήμερα περιλαμβάνεται στους 700 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.
Την εφαρμογή AWAKEπου ανιχνεύει το πότε ο οδηγός νυστάζει ή οδηγείται στον ύπνο λόγω κούρασης και τον προειδοποιεί ώστε να αποφευχθεί ατύχημα – μια δημιουργία των ερευνητών του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικές δεκαετίες για να φθάσει σήμερα σε διάφορες τελικές εφαρμογές στα αυτοκίνητα ή στα κινητά τηλέφωνα.
Την τεράστια συνεισφορά του καθηγητή Μιχαήλ Δερτούζου, ο οποίος από την θέση του διευθυντή του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT), υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και το World Wide Web, το γνωστό σε όλους μας www.
Την πλούσια συνεισφορά, στην Ελληνική και στην διεθνή αγορά, της μοναδικής ελληνικής εταιρίας στους τομείς της κατασκευής αλλά και της παροχής λύσεων κλιματισμού, ψύξης, συντήρησης, ειδικού τύπου οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) καθώς και τεχνολογιών υδρογόνου – κυψελών καυσίμου (Hydrogen & Fuel Cell Technologies). Πρόκειται για την Tropical GreenTechnologiesA.E.B.E. η οποία ιδρύθηκε το 1991 και μελετά ή αναπτύσσει προϊόντα και τεχνολογίες του μέλλοντος.
Την μόλις το 1995 ιδρυθείσα MegaPlast με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης η οποία ασχολείται με την παραγωγή υλικών συσκευασίας και έχει αποκτήσει διεθνείς πατέντες και διπλώματα με αποκορύφωμα την πατέντα ενός εξειδικευμένου υλικού (AirOPlast Flex) το οποίο θεωρείται ιδανικό για την μεταφορά ευπαθών φορτίων όπως τρόφιμα, ποτά ή κατεψυγμένα προϊόντα που χρειάζονται επαρκή αερισμό κατά την μεταφορά τους. Η εταιρία εξάγει σε δεκάδες χώρες των τεσσάρων από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας.
Την εξαιρετική πορεία Ελληνικών εταιριών στον τομέα των φυσικών καλλυντικών όπως η Apivitaπου δημιουργήθηκε το 1979 (από το ζεύγος φαρμακοποιιών Νίκου & Νίκης Κουτσιανά) και η Korres που ιδρύθηκε μόλις το 2005 και έγινε παγκόσμια γνωστή με την ποιότητα των προϊόντων της τα οποία στηρίζονται στην υιοθέτηση εφαρμοσμένης εργαστηριακής έρευνας ουσιών και κατά προτεραιότητα Ελληνικών βοτάνων.
Την πιο πρόσφατη (2010) δημιουργία μιας ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας (Zen Group) από έναν άνθρωπο (Πέτρος Σακκάς) που εγκατέλειψε μια άλλη σημαντική ελληνική εταιρία τεχνολογίας (Velti) η οποία ξεκίνησε το 2000 με στόχο την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και παροχή λύσεων ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) κάνοντας θεαματική πορεία. Ο Πέτρος Σακκάς παρουσιάζει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων για τους μικρούς εκδότες και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τον Αμερικανικό κολοσσό Adobe.
Την πώληση, από την εταιρία MLS Πληροφορική που ιδρύθηκε το 1995, του πρώτου Ελληνικού έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone), με λειτουργικό σύστημα Android και ενσωματωμένο οδηγό πλοήγησης. Το Ελληνικό έξυπνο κινητό συνδυάζει επίσης τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης και διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας 4,3”, ανάλυση 800 Χ 480, επεξεργαστή 650 MHz, κάμερα 5 MP με φλας και auto-focus, μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις, μνήμη 512 ΜΒ και κάρτα μνήμης MicroSD 4GB.
Για όλα αυτά που γίνονται στις δύσκολες μέρες μας, ας πάρουμε ένα μικρό παράδειγμα: Στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και η Eurobank, υποβλήθηκαν συνολικά 242 προτάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Από τις 242 προτάσεις οι 216 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης και προήλθαν από τους κλάδους πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας, ιατρικής τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος, βιολογίας, τροφίμων, μικροηλεκτρονικής κ.α. Το 45% των προτάσεων προήλθε από την Αττική, το 21% από τη Μακεδονία, το 10% από την Πελοπόννησο, το 8% από την Κρήτη, ενώ το 16% αφορούσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όλες οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από 159 αξιολογητές για να επιλεγούν τελικά 20 προτάσεις από τις οποίες θα προκύψουν οι τελικοί νικητές.
Ανεξάρτητα όμως από ποιες προτάσεις θα καταταγούν πρώτες, δεύτερες ή τρίτες, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στις 20 προτάσεις που θεωρήθηκαν οι καλύτερες περνώντας στην ημιτελική φάση του διαγωνισμού: (1) «Fleriana το φυσικό απορρυπαντικό – Ανάπτυξη φυσικών απορρυπαντικών εξαιρετικής καθαριστικής απόδοσης φιλικών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον», από την Provipax A.E. (2) «Εύχρηστη συσκευή διάγνωσης γενετικών ασθενειών με τεχνολογία κινητών τηλεφώνων, με προοπτική χρήσης και στις αναπτυσσόμενες χώρες» από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, (3) «Ολοκληρωμένο σύστημα προηγμένης φίλτρανσης και ηλεκτρολυτικής απολύμανσης θαλασσινού νερού με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» από την ErmaFirstEskEngineeringSolutionsSA, (4) «Υγιεινό snack ελιάς σε καινοτόμο συσκευασία» από την Gaea, (5) «LMNT II Φορητή συσκευή λέιζερ για τον ταχύ και άμεσο προσδιορισμό χημικών στοιχείων σε στερεά υλικά» από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, (6) «Ελληνική Πρόπολη με υψηλή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση» από την APIVITA A.E.B.E. Καλλυντικά – Διαιτητικά – Φάρμακα, (7) «COSSMOS: Υπολογιστικό εργαλείο για την ανάλυση και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων πλοίου» από το Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας της Det Norske Veritas ΑΕ, (8) «Ηλεκτρονικό Σύστημα Φροντίδας και Διασφάλισης Θεραπείας» από την PCC Hellas Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, (9) «Νανοτεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος & βελτίωση ανθρώπινης ζωής» από την Οnex Global Nanotechnologies (Glonatech Α.Ε.), (10) «Λειτουργικά τρόφιμα από τα απόβλητα ελαιουργείων» από την Phenoliv AB, (11) «Σχεδιασμός και Κατασκευή Ηλεκτρικού Οχήματος με πολύ χαμηλό κόστος, με χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας Παραμετρικού Πλαισίου και στοιχείου Αναρτήσεως», από την Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης Οχημάτων, (12) «NOOWIT: ένα περιοδικό που σε μαθαίνει» από την (υπό σύσταση) NOOWIT, (13) «ΠΡΑΣΙΝΑ, Βιο-εμπνευσμένα, νανο-υλικά για προστασία μνημείων και κτιρίων από τη φθορά» από το Εργαστήριο Αναλυτικής & Περιβαλλοντικής Χημείας – Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης, (14) «Έξυπνες, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια» από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, (15) «Μέθοδος ανίχνευσης ενδοκυττάριων μικροοργανισμών στα σπερματοζωάρια για αποφυγή δημιουργίας μολυσματικών ή/και αντιγονικών εμβρύων», από την Locus Medicus Α.Ι.Ε., (16) «Σύστημα για την προκαταρκτική αξιολόγηση επιπτώσεων επιλεγμένων μεγεθών νανοσωματιδίων στην υγεία» από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, (17) «Φωτονικός αισθητήρας για την καταγραφή καταπονήσεων του ανθρώπινου δέρματος σε προσθετικά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια» από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (18), «Φασματική Μηχανική Υπερ-Όραση για Έγκαιρη και Αναίμακτη Διαγνωστική» από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείου Κρήτης, (19) «SEATRAC – Διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα» από την ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε. και (20) «Ρομποτικά κεραιοσυστήματα αυτόματης επιτήρησης και ελέγχου» από την FASMETRICS AE.
Τέλος, ένα πρωτότυπο (και πανάκριβο) Ελληνικό αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει σύντομα, μετά από επίμονη έρευνα πολλών ετών του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ και της ομάδας του, που έβαλε στόχο ένα 100% Ελληνικό αυτοκίνητο που θα διαθέτει «την ακρίβεια του Mini Coοper στον δρόμο και τη σταθερότητα ενός Decevo στο χώμα». Μετά από τρείς προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν, το αυτοκίνητο 7.000 κυβικών «Korres Project 4» που θα κυκλοφορήσει σύντομα, διαθέτει ανάρτηση που δεν επιτρέπει στους τροχούς να σηκωθούν από το έδαφος με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να σκαρφαλώνει απίστευτα εμπόδια όπως σκαλιά ή … κερκίδες! Επί πλέον το ειδικό σασμάν του αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα για διαφορετικούς τρόπους οδήγησης σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.600 κιλά, έχει τελική ταχύτητα γύρω στα 300 χιλ., επιτάχυνση 0-100 σε περίπου 3,8 δεύτερα, σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ ξεχωριστό και υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει 200.000 περίπου Ευρώ το κάθε ένα!
Σε δύσκολες ώρες ας φέρνουμε στο νου αυτά που έγιναν, αυτά που γίνονται και αυτά που σίγουρα θα γίνουν στο μέλλον από την «άλλη Ελλάδα» που παραμένει ζωντανή και πληθωρικά δραστήρια. Ας θυμόμαστε επίσης τα λόγια του βραβευμένου (1953) με Νόμπελ Λογοτεχνίας Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965): «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».
Ίσως με τον τρόπο αυτό να συνειδητοποιήσουμε πως όσο υπάρχουν άνθρωποι, η διαχρονική Ελλάδα θα παραμένει πάντα ζωντανή!
Λεωνίδας Κουμάκης*
14 Σεπτεμβρίου 2013