Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014
«Κυρίες και Κύριοι,
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως ο κλάδος του αλουμινίου έχει στρατηγική σημασία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται, άλλωστε για έναν τομέα όπου η Ελλάδα, μεταξύ λίγων ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή που περιλαμβάνει όλα τα στάδια, από την εξόρυξη βωξίτη μέχρι τελικά προϊόντα διεθνώς πιστοποιημένα.
Παράλληλα, απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 εργαζομένους και αποτελεί κορυφαίο εξαγωγικό κλάδο της χώρας.
Δεν τονίζω αυτά τα στοιχεία για λόγους αβρότητας απέναντί σας.
Όχι.
Τα τονίζω για να γίνει σαφές πως η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει στο αλουμίνιο όλα τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει η εθνική παραγωγική μας βάση:
υψηλή ανταγωνιστικότητα, δυναμική εξωστρέφεια, προστιθέμενη αξία για την απασχόληση.
Γι’ αυτούς τους λόγους, σας διαβεβαιώνω πως μας απασχολεί παρά πολύ η πίεση που δέχεται ο κλάδος στην Ευρώπη, αλλά και δυστυχώς, σε εντονότερο βαθμό, στην Ελλάδα.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης , προφανώς δεν μείναμε απαθείς.
Όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως τώρα είμαστε σε θέση να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Διότι η Ελλάδα καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε είχε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς δυσκολίες:
η πολιτική αστάθεια ήταν προ των πυλών, η έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανό σενάριο και το τραπεζικό σύστημα κρεμιόταν από μια κλωστή.
Αυτοί οι κίνδυνοι πλέον δεν υφίστανται: η Ελλάδα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση, τα σενάρια Grexit τελείωσαν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε.
Ολοκληρώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή και προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Τα θετικά αποτελέσματα ήδη καταγράφονται:
διαθέτουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει πρώτη την Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και το 2014 αναμένεται να είναι το πρώτο θετικό έτος για την ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης.
Επομένως, παρά τα κύματα που έχουμε ακόμη να περάσουμε, θεωρώ πως έχουμε πια βάλει τις βάσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της παραγωγικής μας βάσης.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τον κλάδο του αλουμινίου, εστιάζω σε δύο βασικά προβλήματα:
· Αφενός, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας
· Αφετέρου, στο υψηλό κόστος ενέργειας
Πρόκειται για δύο καυτά ζητήματα που συνδέονται με την ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και με την ύφεση που ταλανίζει την Ελλάδα.
Φυσικά, όποιος υποσχεθεί πως μπορεί να λύσει τα προβλήματα μεμιάς είτε ονειροβατεί είτε λέει ψέματα συνειδητά.
Θαύματα δεν υποσχόμαστε, γιατί θαύματα δεν μπορούν να γίνουν.
Αυτό, όμως, που μπορεί να γίνει είναι να προωθήσουμε ένα συντονισμένο σχέδιο με αποφασιστικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό θέλω να σταθώ σε πέντε σχετικά σημεία:
Πρώτον, σε σχέση με τα τρία προγράμματα που εκτελέσθηκαν και εκτελούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της Εξοικονόμησης ενέργειας.
Υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσχέρειες.
Όμως χάρη στις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε από κοινού με το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ, θεωρώ πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και σύντομα θα έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Θυμίζω επίσης πως προκειμένου να καλυφθεί η ενισχυμένη ζήτηση, εξασφαλίσαμε μιαν ευελιξία στη διάθεση των πόρων, εκεί που αυτοί χρειάζονταν περισσότερο.
Από εκεί και πέρα, στο σχεδιασμό μας για το Νέο ΕΣΠΑ αναγνωρίζουμε τα δομικά υλικά και τις βιομηχανίες που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ως έναν από τους οκτώ βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη εξαετία.
Σε αυτό το συμπέρασμα δεν καταλήξαμε μόνοι μας: το επιβεβαιώνουν όλες οι διεθνείς μελέτες -ενδεικτικά αναφέρω εκείνη της Mc Kinsey.
Γι’ αυτό το λόγο, όπως ρητώς έχουμε ανακοινώσει, πρόθεσή μας είναι τα προγράμματα να συνεχισθούν και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ έχει στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τη σχετική βούληση της κυβέρνησης.
Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε οι πόροι που θα διατεθούν στον τομέα αυτό να είναι επαρκείς και να κατανεμηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεύτερον: είναι προσωπική μου άποψη πως, πέραν του Προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, χρειάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα
Πιστεύω πως από κοινού με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, μπορούμε πράγματι να εξετάσουμε τυχόν περιθώρια που υπάρχουν.
Δεν μιλάω για επιπλέον χρήματα.
Μιλάω για τμήμα του ποσού για επίδομα θέρμανσης που είτε δεν απορροφάται είτε τα νοικοκυριά στα οποία αφορά, θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για ενεργειακή αναβάθμιση.
Η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται και οικονομική ανακούφιση για τους πολίτες, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία.
Αντί να επιδοτούμε μόνον το ενεργειακό κόστος, πρέπει να επενδύσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση.
Τα φορολογικά κίνητρα μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερα νοικοκυριά και να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα εξωστρεφή τομέα που θα ενισχύσει μάλιστα, τα έσοδα για την Ελλάδα από τις εξαγωγές.
Τρίτον: η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου
Ήδη από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε για το 2013 προκύπτει πως το 70% της συνολικής παραγωγής κατευθύνεται προς τις εξαγωγές, με συνεισφορά περί τα 910 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, παρατηρείται στασιμότητα.
Από πλευράς Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε αναλάβει μεταξύ άλλων, δύο πρωτοβουλίες:
· Αφενός εκτελούμε 25 συγκεκριμένες δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος.
Το αλουμίνιο μάλιστα συγκαταλέγεται και στις ειδικές αναλύσεις που έχουν γίνει για την απλοποίηση των διαδικασιών σε 10 βασικά ελληνικά προϊόντα, σε συνέχεια πιλοτικών δράσεων που έγιναν στο ακτινίδιο και τη φέτα.
· Αφετέρου, δημιουργούμε τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, που θα υποστηρίξει τόσο την προσέλκυση επενδύσεων όσο και τις εξαγωγές.
Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια πιο συστηματική δικτύωση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο ξεκινά κατά σύμπτωση σήμερα ήδη στη Βουλή.
Τέταρτον: σε ό,τι αφορά την εποπτεία της σχετικής αγοράς
Γνωρίζουμε τις υπόνοιες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη διάθεση προϊόντων από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με αυτές, αρκετά είτε δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα π.χ. δεν συνάδουν με τον αντισεισμικό μας κανονισμό ,αν και θεωρητικώς έχουν την απαραίτητη αδειοδότηση- είτε εισάγονται παρανόμως στη χώρα.
Ο κίνδυνος που προκύπτει είναι να διοχετευθούν στην αγορά ελαττωματικά προϊόντα και να δέχεται πλήγμα η βιομηχανία μας και η εθνική οικονομία.
Από κοινού επίσης με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξετάζουμε την ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων ελέγχου στις Περιφέρειες ώστε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στόχος μας είναι να υπάρξει διασύνδεση των τελωνείων με συστήματα της κεντρικής διοίκησης -της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου- ώστε να είναι σαφές στους ελεγκτές ποια είναι τα πρότυπα και οι διαδικασίες ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τότε οι έλεγχοι που ξεκίνησαν σε Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελωνεία θα συνεχισθούν.
Πέμπτον: σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική
Συγκροτήθηκε ήδη η σχετική Διϋπουργική Επιτροπή, όπου θα εξετάζονται οριζόντια όλα τα ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής, ώστε να έχουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα.
Συμμετέχουν οι Υπουργού: Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Εργασίας.
Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα διαπερνά όλη τη Διοίκηση και θα συντονίζει τις δράσεις των Υπουργείων.
Τους αμέσως επόμενους μήνες θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με:
· τη μείωση τους κόστους της ενέργειας,
· την προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας,
· τη βελτίωση των όρων πρόσβασης στη χρηματοδότηση
· και την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
Όπως ήδη σημείωσα, γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση που αντιμετωπίζουν εδώ και κάμποσα χρόνια, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα λόγω ενεργειακού κόστους.
Ήδη η κυβέρνηση έχει περάσει νόμο στη Βουλή, σε σχέση με τη διακοψιμότητα.
Υπήρξαν ενστάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντιλαμβάνομαι ότι εντός της εβδομάδας το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, φυσικά- προκειμένου να αντιμετωπισθεί κατά το δυνατόν, το μεγάλο ζήτημα του κόστους ενέργειας.
Και μην έχετε καμία αμφιβολία πως εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε να είμαστε Υπουργείο Βιομηχανίας, με βιομηχανία στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.
Η ανάκαμψη της Βιομηχανίας αποτελεί προτεραιότητά μας, διότι συνιστά βασικό μοχλό για την επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη και την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Μεθαύριο, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα τη Βιομηχανία.
Έχουμε συμπεριλάβει προς συζήτηση δύο ανακοινώσεις της Κομισιόν σχετικά με «το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη» και ένα πλαίσιο “για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030”, γεγονός που έγινε δεκτό με ικανοποίηση από πολλά Κράτη-Μέλη.
Ακολούθως, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι σχετικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Τον Μάρτιο η Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής , ενώ το Μάιο διοργανώνουμε, το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πάλι με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική.
Οι προτεραιότητές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πέντε:
1. η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
2. η αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών του υψηλού κόστους ενέργειας το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη ενιαίας σχετικής αγοράς
3. η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση της συνεπαγόμενης έλλειψης ρευστότητας
4. η τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία σε συνδυασμό με την ψηφιακή ατζέντα της Ε.Ε.
5. η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε ανερχόμενους βιομηχανικούς τομείς και αγορές.
Επιδίωξή μας είναι στο επίπεδο τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και όλων των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων, να υπάρχει μια οριζόντια προσέγγιση, χωρίς φραγμούς ή τείχη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Υπάρχει μομέντουμ για τη Βιομηχανική Πολιτική στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό επιδιώκουμε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο σημαντικές αποφάσεις.
Αποφάσεις που θα λύσουν στη συνέχεια τα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπή και του Συμβουλίου, σε σχέση με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Κυρίες και Κύριοι,
Η περίοδος είναι κρίσιμη για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ο κλάδος του αλουμινίου ειδικότερα, είναι αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις.
Ως προεδρεύουσα χώρα η Ελλάδα αυτό το εξάμηνο, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έτσι ώστε οι συζητήσεις για τη βιομηχανία να έχουν μιαν αντανάκλαση στην καθημερινότητα.
Αυτό είναι αναγκαίο και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους σε αυτές.
Όμως και στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
Όχι μόνον για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.
Κλάδων οι οποίοι, μπορεί σήμερα να δοκιμάζονται, αλλά ξέρουμε πως αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την οικονομία μας.
Κι ένας από αυτούς είναι σίγουρα το αλουμίνιο.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης».