Η απόφαση στου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας με τη χθεσινή του απόφαση θεώρησε αντισυνταγματικά μια σειρά μέτρων περιορισμού των δαπανών που επέβαλε  η τρόικα και προχώρησε στην ακύρωσή τους.

 Τα μέτρα αυτά αφορούν στις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας.

Σε ανακοίνωσή του το Σχέδιο Β, αναφέρει (Αλαβάνος)

 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπλοκάρει την εξέλιξη του προγράμματος της τρόικα. Αποσταθεροποιεί την πορτογαλική κυβέρνηση δουλική απέναντι στις Βρυξέλλες που την υποχρεώνει μάλιστα σε ταπεινωτική επιστροφή των κρατήσεων από τις απολαβές εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων.

 

Αν και η δικαστική απόφαση αφορά μόνο στο 20% του νέου πακέτου 5 δις ευρώ μείωσης των δαπανών που επέβαλε η τρόικα, αν και ήδη αναζητούνται ισοδύναμα που επίσης θα επιτείνουν το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Πορτογαλίας, πρόκειται για ένα ουσιαστικό ηθικό και πολιτικό πλήγμα κατά της δικτατορίας της Ευρωζώνης που θα ενδυναμώσει την αγωνιστικότητα του πορτογαλικού λαού.

 

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, δεν αμφισβητήθηκε κανένα από μια σειρά αντισυνταγματικά μέτρα που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις κατ’ εντολή της τρόικα και αφορούν στην κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

 

Καλούμε το δικαστικό σώμα να αισθανθεί την ιστορική του ευθύνη. Να ακολουθήσει τον ίδιο πατριωτικό δρόμο με τους πορτογάλους δικαστές. Να υπερασπισθεί αυστηρά τις συνταγματικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Να σταματήσει να αντιμετωπίζει με δέος και φόβο την ενδεχόμενη οργή και απειλές των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Υπάρχει ζωή, και μάλιστα με αξιοπρέπεια, έξω από το ευρώ».

 

Αθήνα, 7.4.2013