Η Αργεντινή και τα hedge funds

Αντιμέτωπη με δεύτερη χρεοκοπία βρίσκεται η Αργεντινή μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει την προσφυγή της Αργεντινής εναντίον απόφασης για πληρωμή 1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση χρέους.

 

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να «κουρέψουν» το χρέος της χώρας απέναντί τους στο 30% της αξίας του. Το χρέος της Αργεντινής προς τα hedge funds ξεπερνά το 1,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η NML Capital, που είναι ένα από τα εν λόγω hedge funds, υποστήριξε στο δικαστήριο πως η Αργεντινή έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αν το θελήσει. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στον να κακομεταχειρίζεται τους πιστωτές της και δεν αξίζει την επανεξέταση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς θα παραβιάσει την απόφασή του εάν χάσει τελικά.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της Αργεντινής ρίχνει τα πυρά της στα hedge funds που επιμένουν επισημαίνοντας πως συμπεριφέρονται σαν “όρνεα” καθώς αποβλέπουν στην κερδοφορία από χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Ένας φαύλος κύκλος δημιουργείται και προκαλεί ντόμινο εξελίξεων.

H πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες επιμένει στην απόφαση της εκτός αν δοθεί συναίνεση για κούρεμα, ενώ πρόθεση της είναι να τιμήσει το συμβιβασμό με τους συζητήσιμους διαχειριστές hedge fund, “αυτούς που εμπιστεύονται την Αργεντινή”, δίνοντας τους μια μεγάλη δόση στις 30 Ιουνίου όπως έχει υποσχεθεί. Αναμφισβήτητα, η χώρα βιώνει δύσκολες ώρες ενώ δεκατρία χρόνια μετά καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Οι ισορροπίες δεδομένης της κατάστασης είναι λεπτές ενώ το ρίσκο ατυχήματος μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι ορατό. Οι διαχειριστές των hedge fund που εμμένουν στο αίτημα τους ασκούν ισχυρές πιέσεις στη χώρα, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί με τους “πεισματάρηδες” της υπόθεσης. Πριν ωστόσο από τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς προηγούμενες συμβάσεις δεν της επιτρέπουν να προτείνει νωρίτερα τροποποιημένη συμφωνία σε σχέση με το πρώτο “κούρεμα”. Θα υπάρξει πιθανότητα βελτίωσης;

Όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν την ιστορία της Αργεντινής καθήλωσε μια χρεοκοπία ύψους 95 δισ. δολαρίων. Τα σημάδια είναι μελανά χρόνια μετά. Από τότε η χώρα έχει προβεί σε δύο προσφορές για την ανταλλαγή των ομολόγων της χρεοκοπίας, το 2005 και το 2010 ενώ έχει γίνει ανταλλαγή ομολόγων που αντιστοιχούσαν στο 92% του χρέους. Ωστόσο hedge funds, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται από την Αργεντινή ως “αρπακτικά” (δεδομένου πως αγόρασαν τα ομόλογα μετά τη χρεοκοπία σε πολύ χαμηλές τιμές) δεν δέχτηκαν την προσφορά ενώ επέμειναν στην απόφαση τους να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το NML Capital του Singer.

To ζήτημα όμως δεν σταματά εδώ καθώς το NML, που έχει σχέση με την  Elliott Management, μια εταιρεία hedge funds που έχει εμπειρία με ανάλογες περιπτώσεις εκβιασμών σε χρεοκοπημένες χώρες, προέβη σε μήνυση, ζητώντας ολόκληρη την αποπληρωμή των ομολόγων. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει χρησιμοποιώντας την αρχή της “ίσης μεταχείρισης” (pari passu) δεν επιτρέπεται η Αργεντινή να ικανοποιήσει τους κατόχους των  αναδιαρθρωμένων ομολόγων εις βάρος εκείνων που κατέχουν τα ομόλογα της χρεοκοπίας. Xρησιμοποιώντας τον όρο pari passu αναφερόμαστε στο σχέδιο Dawes το οποίο ουσιαστικά ήταν μια προσπάθεια του 1924 ώστε να διευθετηθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις που προκάλεσε η Γερμανία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με το σχέδιο Dawes και την ρήτρα pari passu , οι οι εμπλεκόμενοι, η ναζιστική Γερμανία και οι χώρες που επλήγησαν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο δηλαδή πίστευαν ότι διασφαλίζει ισότιμα τους πιστωτές. Η ρήτρα pari passu είχε σκοπό να απαγορεύσει στο κράτος να ψηφίζει νόμους που θα είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν μονομερώς οι πιστωτές.

Οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής από πλήθος οίκων όπως οι  Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s. Κι αυτό επειδή η Αργεντινή από τη μία επισημαίνει πως δεν δύναται να αποπληρώσει τα hedge funds και από την άλλη εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά της. Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε “CCC-” από “CCC+”, διατηρώντας αρνητικό outlook. Ο οίκος, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως η υποβάθμιση αντανακλά το αυξημένο ρίσκο χρεοκοπίας στο χρέος που αποτιμάται σε ξένο νόμισμα. Το αρνητικό outlook σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει μια δυσκολία πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση χρέους και αντανακλά την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Nα υπενθυμίσουμε πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή της χώρας εναντίον απόφασης για πληρωμή 1,33 δισ δολαρίων σε hedge funds που δεν να συμμετείχαν σε αναδιάρθρωση χρέους που υπόκειται στο δίκαιο της Νέας Υόρκης.

Κατά συνέπεια, δικαιώνεται η απόφαση του  αμερικανικού δικαστηρίου που διατάζει την Αργεντινή να αποζημιώσει τα hedge funds ή να χρεοκοπήσει. Η S&P εξηγεί πως η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει πολλά περιθώρια να πληρώσει τα hedge funds και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει το υφιστάμενο χρέος. Με την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ αυξάνεται το ρίσκο αποπληρωμής των ομολόγων που υπόκεινται στο δίκαιο της Νέας Υόρκης. Έτσι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέου default, πιθανόν στις 30 Ιουνίου όταν θα κληθεί να προχωρήσει στην επόμενη πληρωμή κουπονιού σε ομόλογα ύψους 13 δισ. δολαρίων. Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και το κλίμα ανησυχίας η πρόεδρος της Αργεντινής ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα κηρύξει πτώχευση και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την εκβιάσουν. Το χρέος θα πληρωθεί κανονικά και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. “Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων”, δήλωσε συγκεκριμένα σε τηλεοπτική της ομιλία.

Το δυσμενές σενάριο για την οικονομία της Αργεντινής επισημαίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ανατρεπτική απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. Το ΔΝΤ στην ουσία έκανε μια εκτενή αναφορά στις πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. “Ανησυχούμε για τις πιθανές ευρύτερες επιπλοκές για το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος” ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά. Ειδικοί αναλυτές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η εν λόγω απόφαση να οδηγήσει στο μέλλον και άλλους πιστωτές να αρνηθούν κάθε συμβιβασμό με τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρουν να αποσπάσουν το σύνολο της οφειλής.”Εξετάζουμε αυτήν την απόφαση με τη μεγαλύτερη προσοχή”, πρόσθεσε το ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως το Ταμείο από την άνοιξη του 2013 είχε προϊδεάσει για τους πιθανούς κινδύνους που επιφύλασσε μια  δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Αργεντινή και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους “δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες” στους πιστωτές. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο, το ΔΝΤ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, αρνήθηκε να παρέμβει υπέρ της Αργεντινής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο των αυξημένων κινδύνων και του κλίματος αναταραχής που δημιουργεί “σύννεφα” σχετικά με το μέλλον της χώρας, η Αργεντινή μελετά όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την αποφυγή μιας δεύτερης χρεοκοπίας που θα στοιχίσει. Στο τραπέζι αυτή την ώρα τίθεται ένα πρωτοφανές κατά πολλούς εγχείρημα. Πρόθεση της χώρας είναι να θέσει στο εγχώριο δίκαιο ομόλογα που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο. Για τα σχέδια της ωστόσο δεν φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως οι οίκοι αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών, κ.  Axel Kicillof εξήγησε την πρωτοβουλία της χώρας να προβεί σε swap των υπαρχόντων ομολόγων που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με νέους τίτλους που διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής. “Μία τέτοια ανταλλαγή θα είναι πρωτοφανής για την αγορά κρατικών ομολόγων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής Τύπος.

Tι σηματοδοτεί στην ουσία η εν λόγω κίνηση; Με δυο λόγια. Την παραίτηση  των επενδυτών από τα δικαιώματα που έχουν με βάση το αμερικανικό δίκαιο, όπως την προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα. Ωστόσο, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο. Εντωμεταξύ, ακόμα κι αν κάποιοι ομολογιούχοι δεχθούν την προσφορά, υφίσταται ο κίνδυνος τα αμερικανικά δικαστήρια να θεωρήσουν πως οι ίδιοι  βοηθούν τη χώρα να αποφύγει την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι επενδυτές αυτοί θα αντιμετώπιζαν νομικές συνέπειες. Οι εν λόγω κίνδυνοι μπορεί επίσης να εμποδίσουν τις διεθνείς τράπεζες με υποκαταστήματα στην Αμερική να μεταφέρουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές της Αργεντινής, που θα αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τις αργεντινές τράπεζες, κάτι που παρέχει μικρότερη προστασία στους επενδυτές.

Για όσους γνωρίζουν τις συνθήκες με ακρίβεια, το ενδεχόμενο φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό. Σε γενικές γραμμές, για τους οίκους αξιολόγησης θεωρείται default η οποιαδήποτε μεταβολή στους όρους αποπληρωμής των ομολόγων σε σύγκριση με εκείνους που  ίσχυαν κατά την έκδοσή τους. Δεδομένων αυτών, είναι πολύ πιθανό η Αργεντινή να βρεθεί ξανά σε default για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια. Για πολλούς αναλυτές, τη δεδομένη στιγμή το μόνο που μπορεί να πράξει η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι να πραγματοποιήσει επαφές με τους πιστωτές της παρά την πίεση του χρόνου. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχει συνάψει μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών ορισμένων ομολόγων της. To Aνώτατο Δικαστήριο έδωσε προθεσμία στη χώρα να αποφασίσει για το μέλλον της έως το τέλος του Ιούνη.

Νομικός εκπρόσωπος της Αργεντινής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα θα διαπραγματευτεί με την ομάδα των επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που έχουν μηνύσει την χώρα ζητώντας 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ως αποζημίωση. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η Αργεντινή αρνούνταν να πληρώσει αυτούς τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της μετά τη χρεοκοπία το 2001. Εκπρόσωποι της χώρας συναντήθηκαν με το δικαστή που διέταξε τη χώρα να πληρώσει τους ομολογιούχους (πρόκειται για το NML Capital) το απόγευμα της Τετάρτης. Η απόφαση είναι εντέλλει το Μπουένος Άϊρες να καταβάλει τα χρήματα στα επενδυτικά ταμεία που δεν συμμετείχαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης, ειδάλλως δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να πληρώσει τη δόση προς τους υπόλοιπους ομολογιούχους. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ η Αργεντινή θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 1,7 δισ. δολαρίων έως τις 30 Ιουνίου.

 

http://sofokleous10.gr/index.php/2012-07-24-09-27-56/269806-2014-06-20-10-36-22