Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δήλωσε στο περιοδικό «Fortune» πως «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κοιτάζουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού, Κρις Μάθιους, σε δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος» και πως αν η Ευρώπη συνεχίσει να την αντιμετωπίζει με σκληρό τρόπο θα την οδηγήσει μακριά από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης.

 

Ο Αμερικανός αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα σχέδια διάσωσης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κράτησαν μακριά τους πιστωτές της χώρας» αλλά αποτέλεσαν «βραχυπρόθεσμο εφιάλτη για την οικονομία της, ενώ η ύφεση οδήγησε μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, που υποσχέθηκε να θέσει τέλος στη λιτότητα». Κατηγορεί τους αξιωματούχους ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας πως « υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας, αρνούμενοι να χαλαρώσουν τους όρους των σχεδίων διάσωσης λόγω του φόβου ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία».

«ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ»

Ο Κρις Μάθιους κάνει ειδική αναφορά στον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος επισήμανε ότι η λογική να επικεντρώνονται στα δέντρα χάνοντας το δάσος, θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία και στην ευρωζώνη πολύ περισσότερα, από τη σκοπιά τηςρευστότητας και της γεωπολιτικής εξουσίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Fortune», ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επισήμανε τον κίνδυνο να απομακρυνθεί η Ελλάδα από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ηΕλλάδα είναι «ένα κρίσιμης σημασίας κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής, τόσο στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη».

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος» και ότι «η συμβατική σοφία λέει σήμερα ότι μπορούμε να επιτρέψουμε ένα Grexit και να επουλώσουμε την πληγή, αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

Όσον αφορά την ευρύτερη πολιτική και τους διεθνείς συσχετισμούς, ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα αναφέρθηκε «στο γεγονός ότι η σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά την εκλογή του, αντιτάχθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποβάθμισε την επιβολή νέων κυρώσεων. Ο ελληνικός λαός διατηρεί επίσης πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως τηνκοινή θρησκεία, γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία».

Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι «λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Αν. Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους».

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι «ο κ. Σπέκχαρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης, παρέχοντας στους πολίτες τον χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις και να παραμείνει μέλος του ευρώ».

Ο πρώην πρεσβευτής υποστήριξε επίσης ότι «η υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποτρέψει τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως την Ισπανία. Με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα δεν είναι ίσως τόσο σημαντική παγκοσμίως, αλλά σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διεξάγουν πολυέξοδες πολιτικές μάχες στην ΑνΕυρώπη και στη Μέση Ανατολή, η εκδίωξη μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτών των περιοχών, θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα».

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19827:hpa-ellada-rosia-speckhard&catid=86:expolitiki&Itemid=268