Η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας απέρριψε τις εικασίες πως η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση θα αποτρέψει τους βρετανούς να επισκεφτούν τη χώρα το επόμενο έτος – και υποσχέθηκε πως το κόστος των διακοπών δε θα επηρεαστεί αρνητικά από τις πρόσφατες αυξήσεις του ΦΠΑ.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μιαν αύξηση 11% στους αριθμούς επισκεπτών στην Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, με τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά ένα τέταρτο. Ένα σύνολο 25 εκατομμυρίων τουριστών αναμένεται για το 2015, σε σχέση με τα 22 εκατομμύρια του 2014 – όλα αυτά παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και το κύμα των προσφύγων που απείλησε να καταπνίξει αρκετά δημοφιλή νησιά, μεταξύ αυτών την Κω και τη Μυτιλήνη.
«Η μεταναστευτική κρίση δεν είχε μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό, παρά τον τρόπο που μερίδα βρετανικού Τύπου υπερέβαλε για το πρόβλημα – περιγράφοντας μια εικόνα που δεν υπάρχει» είπε η Έλενα Κουντουρά, που βρέθηκε στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα για το ετήσιο World Travel Market. «Ακόμη και στα νησιά που επηρεάστηκαν περισσότερο, οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν. Η Κως υποδέχτηκε μόλις κατά 3% λιγότερους επισκέπτες στους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, ενώ στη Μυτιλήνη οι αριθμοί των επισκεπτών, αξιοσημείωτα, αυξήθηκαν κατά 2%.
Οι επισκέπτες έχουν, στην πραγματικότητα, αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και έχουν δείξει πόσο υπεύθυνοι είναι. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κατέφτασαν μεγάλοι αριθμοί για να προσφέρουν ρούχα και βοήθεια.»
Φυσικά, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται, προσθέτει. Πράγματι, ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών είπε πως περίπου 210.000 μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – περισσότεροι απ’ ότι σε ολόκληρο το 2014. Είπε, όμως, πως η κατάσταση βρίσκεται υπό στέρεο έλεγχο.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα για τους τουρίστες αυτή τη στιγμή και δε θα υπάρξει πρόβλημα ούτε και του χρόνου. Οι πρόσφυγες ταυτοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο, λίγο έξω από την κύρια πόλη, και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε πλοία προς την ηπειρωτική χώρα.»
Η Κουντουρά προβλέπει πως η Ελλάδα θα υποδεχτεί ακόμη περισσότερους επισκέπτες το 2016, εν μέρει χάρη στις αναταραχές και στους φόβους περί τρομοκρατίας στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Τυνησία είναι πλέον εκτός ορίων για τους βρετανούς, ύστερα από τη σφαγή 38 τουριστών στη Σούσα και 22 στην Τύνιδα, η Τουρκία έχει δει βομβιστικές επιθέσεις και αναταραχές, και τα προβλήματα της Αιγύπτου φαίνονται ατελείωτα – με την προσγείωση των πτήσεων προς και από τη Σαρμ ελ Σέιχ μετά το αεροπορικό δυστύχημα της προηγούμενης εβδομάδας να είναι μόνο το πιο πρόσφατο.
Μια δημοσκόπηση του περασμένου μήνα έδειξε πως τρεις στους τέσσερις βρετανούς τουρίστες αποφεύγουν ενεργά τις μουσουλμανικές χώρες πλέον.
Η υπουργός είπε: «Είναι στενάχωρο που οι βρετανοί δεν αισθάνονται ασφαλείς, και πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες μου είπαν αυτήν την εβδομάδα πως ανησυχούν πολύ για το επόμενο έτος με όλα όσα έχουν συμβεί. Όμως είναι σίγουρο πως οι παραδοσιακοί μεσογειακοί προορισμοί – Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία – θα επωφεληθούν».
Ένα σημαντικό κίνητρο για τους βρετανούς σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα είναι η σχέση αξίας και χρημάτων, πιστεύει η Κουντουρά. Όμως οι οικονομικές πιέσεις έχουν δει την κυβέρνηση της χώρας να αυξάνει τον ΦΠΑ στα γεύματα σε εστιατόρια και στη διαμονή σε ξενοδοχεία και την είσοδο σε τουριστικά αξιοθέατα, όπως το μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπου έχει αυξηθεί από τα 12 στα 20 ευρώ. Πώς θα επηρεάσει αυτό την προσβασιμότητα;
«Οι τιμές των μουσείων μας ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη» υποστηρίζει η Κουντουρά. «Έπρεπε να τις κάνουμε πιο ρεαλιστικές και θεωρώ πως οι αυξήσεις είναι σχετικά μικρές.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει, κάτι που κάνει τα αεροπορικά ταξίδια φτηνότερα, η λίρα έχει ενισχυθεί έναντι του ευρώ, κάτι που αντισταθμίσει την αύξηση του ΦΠΑ. Η Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο φτηνή για τους βρετανούς τον επόμενο χρόνο.»
Παρ’ όλα αυτά, η χώρα αναζητεί επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσει να προσελκύει τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν σχεδιαστεί σημαντικά νέα θέρετρα και προωθεί κάποιους από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το φετινό συνέδριο της Abta Travel, για παράδειγμα, φιλοξενήθηκε από ένα συγκρότημα πεντάστερων ξενοδοχείων σε μια ακτή που ονομάζεται πλέον Costa Navarino, και το επόμενο καλοκαίρι, η Thomas Cook θα συμπεριλάβει τη Θάσο, στο βόρειο Αιγαίο, για πρώτη φορά στα φυλλάδιά της.
Είναι λοιπόν οι παραδοσιακές διακοπές στην Ελλάδα – γραφική βίλα, άσπιλη παραλία, ταβέρνα γεμάτη γάτες – υπό απειλή; Η Κουντουρά υποστηρίζει πως όχι. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθεί κανείς και θέλουμε να διατηρήσουμε την εμπειρία αυθεντική. Θα προχωρήσουμε αργά, όχι όπως η Ισπανία» είπε, αναφερόμενη στην ανεξέλεγκτη άφιξη μαζικού τουρισμού στη χώρα τη δεκαετία του 1960.
«Υπάρχουν περισσότερα από 200 ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ουσιαστικά άγνωστα. Υπάρχει υπεραρκετός χώρος για ανάπτυξη χωρίς να σπιλώσουμε το περιβάλλον.»
http://www.sofokleous10.gr/top-story/355177-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%81%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CF%81-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF-2016