Τι λένε οι απόφοιτοι της Εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης.
Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων που έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα:
1) Τεράστια ερωτηματικά δημιουργεί η κατάργηση των τυπικών προσόντων. Είναι δυνατόν να μην έχουν θέση στην αξιολόγηση προσόντων οι επαγγελματικές γνώσεις, οι ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών, οι ξένες γλώσσες; Είναι δυνατόν να θεωρούνται «στατικά» προσόντα τα πτυχία στην εποχή της γνώσης; Είναι δυνατόν να μην προσμετρώνται τίτλοι από ακαδημαϊκά ιδρύματα και να αντικαθίστανται από μια γραπτή εξέταση και μία συνέντευξη;
2) Με το νόμο 3839/10, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ελληνικό κράτος έσπασε την επετηρίδα και απέκτησε προϊσταμένους υψηλών προσόντων που αναδείχθηκαν αξιοκρατικά και αντικειμενικά, χωρίς καμία κομματική παρέμβαση. Αντί να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, του οποίου η συνέχεια μπλοκαρίστηκε από τα κομματικά δίκτυα, σήμερα επιχειρείται το ξήλωμά του επειδή δεν άφηνε κανένα περιθώριο κομματικών παρεμβάσεων.
3) Οι προϊστάμενοι που κρίθηκαν με αντικειμενικές διαδικασίες και διακρίνονται από υψηλά προσόντα αντικαθίστανται, με απευθείας αναθέσεις, από αυτούς που αποτελούν κομματικές επιλογές! Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση δεν επιβεβαιώνεται γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κάποτε πλήρως. Το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα αντικατασταθούν όσοι επελέγησαν με κρίσεις και έχουν υψηλά προσόντα, από τους κομματικούς ημέτερους και ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ούτως ή άλλως είναι απαράδεκτο να αντικατασταθεί στέλεχος που επελέγη με αντικειμενικό τρόπο από κομματική επιλογή έστω και για μία ώρα. Δυστυχώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ολικής επαναφοράς του κομματικού κράτους και του θριάμβου του πελατειακού συστήματος.
4) Όσο «δομημένη» και αν είναι η συνέντευξη είναι εντελώς αδύνατον να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης όλων αυτών των χαρακτηριστικών που φιλοδοξεί το νομοσχέδιο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιτροπές/συμβούλια που θα την διεξαγάγουν θα είναι απολύτως ελεγχόμενες από το πολιτικό σύστημα. Η συμμετοχή των ιδιωτών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο εξυγίανσης. Οι ίδιοι από ποιον θα αξιολογούνται; Από ποιον θα επιλέγονται και με τι κριτήρια; Μήπως από τις πολιτικές ηγεσίες ώστε να προωθηθούν οι ημέτεροι;
Η ΕΝΑΠ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Η αντικατάσταση των τυπικών προσόντων από μια γραπτή εξέταση και μία συνέντευξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε στο πλαίσιο μια ορθολογικής προσέγγισης ούτε από μια επιστημονική σκοπιά. «Στατικό» είναι το αποτέλεσμα μιας απλής γραπτής εξέτασης και όχι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν έπειτα από χρόνια ακαδημαϊκών σπουδών, όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο κ. Υπουργός με παλαιότερη ερώτησή του στον κ. Μανιτάκη.
Ζητάμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή του ν.3839/10 ως δράση πραγματικής μεταρρύθμισης και ένδειξη θέλησης σύγκρουσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις.