Η Εθνική Τράπεζα ξεπούλησε την Finansbank

Στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ πωλεί η Εθνική Τράπεζα την Finansbank αντί 2,75 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος απόκτησης της τελευταίας από την Εθνική Τράπεζα ήταν πάνω από 5 δισ. ευρώ και όλα τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέρισμα από τη θυγατρική της! Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αργά το βράδυ της Δευτέρας.

 

Εκτός από το τίμημα των 2,75 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ θα αποπληρώσει χρέος της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ελέγχεται για τη διαφάνειά της και, κυρίως, για το εύλογο τουτιμήματος. Το τίμημα των 2,75 δισ. ευρώ για την πώληση της Finansbank κρίνεται από αντικειμενικούς κύκλους ως πολύ χαμηλό και επιζήμιο για την ΕΤΕ, όσο και αν τα παπαγαλάκια των οικονομικών μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να εξωραΐσουν την πώληση.

Η πώληση της Finansbank αντιπροσωπεύει εκ των πραγμάτων την ουσιαστική απόσυρση του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου από τη Βαλκανική του εξόρμηση και την πλήρη, σχεδόν, αναδίπλωσή του, η οποία συνδυάζεται με το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών κυρίως στα ξένα funds και την τραγικήσυρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για το τέλος της “εξωστρέφειας” του ελληνικού καπιταλισμού και το οικονομικού “υπο-ιμπεριαλισμού” του, το οποίο συνοδεύεται με την εκποίηση και νεοαποικιοποίησητης Ελλάδας.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει:  

“Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.S., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ. Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750 εκατομμύρια. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά”.

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23036:ethniki-finansbank&catid=60:anaptixi&Itemid=184