Η Εθνική Τράπεζα πουλά το σύνολο της συμμετοχής στην Finasbank

Την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές η Εθνική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δεχθεί προσφορές από ενδιαφερομένους για το 100% της Finansbank, που αποτιμάται στα 6,2 με 6,3 δισεκ. ευρώ μετά την πρόσφατη ανατίμηση της τουρκικής λίρας. Σημειώνεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής διαμορφώνονται σε 4,6 δισεκ. εκ των οποίων 1,575 δισεκ. στο βασικό και 3 δισεκ. στο δυσμενές.
Η Εθνική πρόσφατα είχε δεχθεί κρούσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψηφίους όπως το Qatar,η Garanti κ.α. Η Εθνική κατέχει το 82,23% της Finansbank άμεσα, το 9,68% η NBG Dollar, το 7,90% η NBG International Holding και 0,19% είναι η διασπορά.
Τι κέρδισε η Εθνική τράπεζα από την Finansbank 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. σε κεφάλαιο για την εξαγορά της Finansbank επί 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, στην κυριολεξία παρά τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία.
Λογιστικά εμφάνιζε τα αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό αλλά πρακτικά στην μητρική δηλαδή στην Εθνική Ελλάδος δεν είχε προστεθεί ούτε 1 ευρώ από την επένδυση στην Τουρκία και την Finansbank. Μάλιστα στα stress test η Εθνική υπέστη κεφαλαιακή επίπτωση 1 δισεκ. μόνο από την έκθεση της στην Finansbank και την Τουρκία.

 

http://www.financialbox.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12376&Itemid=179