Η Goldman Sachs & η παγκόσμια διαμόρφωση πολιτικής…

Παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζονται οι φήμες για παρεμβάσεις της γνωστής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας (“The Firm” ή “The Devil” όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι) στο εσωτερικό των χωρών.

Έτσι, πέραν των παγκόσμιων αγορών, η GS φαίνεται να κάνει ότι θέλει και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρών, παρεμβαίνοντας με διάφορούς τρόπους στο εσωτερικό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Agence Presse France, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει κατηγορήσει ευθέως την πολυεθνική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για αυθαίρετη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Goldman Sachs αυξήσει τους δείκτες αξιολόγησης της Ινδίας στις αγορές, επικαλούμενη ένα “κλίμα αισιοδοξίας για πολιτική αλλαγή”.

 

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση της Ινδίας μίλησε για ανάμιξη της GS στο εσωτερικό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Anand Sharma δήλωσε:

«Η τελευταία έκθεση της Goldman, στην οποία γίνεται απροκάλυπτη αναφορά στο γεγονός ότι το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata (BJP) θα μπορούσε να ανατρέψει το κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου εντός του 2014, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καθιστά τον βαθμό αξιοπιστίας της Goldman αμφίβολο και τα κίνητρά της πολύ ύποπτα».

Οι δηλώσεις αυτές του Ινδού υπουργού έγιναν στα πλαίσια συνέντευξής του στην μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδα της Ινδίας The Economic Times. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και έχει προκαλέσει αίσθηση και ποικίλα σχόλια διεθνώς.

Οι κυβερνήσεις συνήθως δεν προβάλλουν αντιρρήσεις όταν πολυεθνικές επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, ανεβάζουν τον δείκτη αξιολόγησης όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας τους. Ωστόσο, στην Ινδία, η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται το Κόμμα του Κογκρέσου, ταλανίζεται από μομφές εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σκάνδαλα διαφθοράς, το γεγονός ότι οδηγεί τη χώρα σε πολιτική παράλυση και μια κάθετη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντείνουν στην αυξανόμενη ανασφάλεια των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις προοπτικές επανεκλογής του στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Ο Sharma κατηγόρησε την Goldman για «υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος αποσκοπεί στην προώθηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού ηγέτη στην εξουσία» και για «την σαφή επιδίωξή της να παρέμβει απροκάλυπτα στην εσωτερική πολιτική της Ινδίας». Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μέσω ενός δημοσιεύματος με τον τίτλο – λογοπαίγνιο “Modi-fying Our View” («Τροποποιούμε την άποψή μας», με σαφή αναφορά στο όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Modi), η διαβόητη τράπεζα αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα των αγορών της Ινδίας από “underweight” σε “market weight”, με καθαρά πολιτικά κίνητρα, τα οποία το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει ως “υπονομευτικά”.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας:

«Αρκετοί ιδιώτες επενδυτές θεωρούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης BJP ως φιλικό προς τις επιχειρήσεις, και τον υποψήφιό του για το πρωθυπουργικό αξίωμα, Narendra Μοdi, ως παράγοντα αλλαγής στη χώρα.

Ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης BJP έχει κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποσπάσει την πλειοψηφία και να αναδειχθεί στο επόμενο ηγετικό σχήμα που θα κυβερνήσει τη χώρα».

Σε απάντηση στα παραπάνω σχόλια, ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Anand Sharma δήλωσε κατηγορηματικά:

«Μόνο οι Ινδοί κατ’ αποκλειστικότητα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον της ινδικής πολιτικής. Και δεν θα πρέπει κανένας πολίτης να επηρεάζεται από στημένες εκστρατείες από ύποπτα κινούμενες εταιρείες όπως η Goldman, οι οποίες έχουν αποδείξει σε κάθε περίπτωση, ότι από όποια χώρα και αν έχουν περάσει, έχουν παίξει υπονομευτικό ρόλο και έχουν αφήσει πίσω τους ένα νεκροταφείο, μέσω των ολέθριων συνεπειών των αποτυχημένων προβλέψεων τους».

Στο σχόλιο της Goldman, μπορεί μεν να μην συμπεριλαμβάνεται κάποια πρόταση ή φράση που να υποδηλώνει την ανοιχτή υποστήριξή της προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ινδίας, αλλά η σκιώδης τράπεζα δεν παύει να επισημαίνει:

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για την προοπτική μιας πολιτικής αλλαγής στην Ινδία, της οποίας πρωτεργάτης θα είναι ο υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα του κόμματος ΒJP, κύριος Modi. Οι «περγαμηνές» του Modi, ως περιφερειάρχη της ευημερούσας περιφέρειας του Γκουτζαράτ, αποδεικνύουν ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των ξένων επενδύσεων στη χώρα, γεγονός το οποίο συνέβαλε στο να αποσπάσει ευνοϊκά σχόλια και εύσημα από πολλές γνωστές προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου στην Ινδία».

Ωστόσο, η Goldman Sachs παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Modi έχει χαρακτηριστεί από αρκετά πολιτικά πρόσωπα ως υποκινητής διχασμού στη χώρα, αφού ήταν περιφερειάρχης του Γκουτζαράτ κατά τη διάρκεια των αντιμουσουλμανικών επεισοδίων που οδήγησαν σε πολύνεκρες ταραχές το 2002.

Η Goldman Sachs δεν προέβη σε κανένα σχόλιο ως απάντηση στις μομφές του Ινδού υπουργού Εμπορίου.

Η μόνη δήλωση εκ μέρους της τράπεζας προήλθε από ένα από τα διευθυντικά στελέχη της που συνυπέγραψαν το άρθρο της εφημερίδας The Economic Times. Σε συνέντευξή του στην ινδική οικονομική εφημερίδα India’s Mint, ο Timothy Moe, υπεύθυνος του γραφείου της τράπεζας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στρατηγικός αναλυτής στον κλάδο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δήλωσε λακωνικά:

«Η Goldman δεν εξέφρασε καμία προτίμηση για κανένα κόμμα ή υποψήφιο για την πρωθυπουργία στην Ινδία».

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/242257-goldman-sachs