Η κατασκοπία της… πληροφορίας

Πριν από μερικά χρόνια και στο ξεκίνημα της κρίσης, εκ των βασικών συντελεστών των θεωριών συνομωσίας της εποχής ήταν οι λεγόμενοι «οικονομικοί δολοφόνοι». 

Άνθρωποι δηλαδή που… «φρόντιζαν» οι κακές συνθήκες της Ελληνικής οικονομίας να αντικατοπτριστούν άμεσα στα χρηματιστηριακά ταμπλό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ομολόγων και των CDS. Προς όφελος βεβαίως των short sellers που όπως όλοι θυμούνται, στον βωμό του κέρδους λίγο έλειψε να βγάλουν την χώρα από την ζώνη του ευρώ.

 

Σήμερα κάποιοι από τους τότε «killers» της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ, αυτή την φορά όχι ως «οικονομικοί δολοφόνοι» αλλά ως «οικονομικοί κατάσκοποι» επιφορτισμένοι με το εξίσου δύσκολο έργο της συλλογής οικονομικής αλλά και πολίτικης φύσεως  πληροφοριών για λογαριασμό των εργοδοτών τους. Καταγράφουν δε και εν συνεχεία ρεπορτάρουν ακόμη και το «κλίμα του καφενείου» δηλαδή τις κουβέντες και τις ερμηνείες που ακούγονται στα οικονομικά στέκια της Αθήνας με τις φήμες να θέλουν εργαζομένους σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφέ) να λαμβάνουν λίαν δελεαστικά tips μόνο και μόνο για να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά…

Και φυσικά το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από την ώρα που υπήρξαν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για πρωτογενές πλεόνασμα. Και έχει μάλλον ένα κάποιο ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε πως από τότε και μέχρι σήμερα τα Ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει σημαντικά προσδίδοντας τεράστιες υπεραξίες σε όσους είχαν το θάρρος να τοποθετηθούν στα χαμηλά, όπως το αυτό έχει συμβεί και στα warrants του ΑΕΠ που επίσης διαπραγματεύονται στην δευτερογενή και έχουν τριπλασιάσει την αξία τους στο ίδιο διάστημα.

Ποια είναι όμως τα συμπεράσματα της νέας γενιάς κατασκόπων και κυρίως πως επηρεάζουν τις κινήσεις και τον προγραμματισμό των επενδυτικών πόλων που βρίσκονται πίσω τους. Σύμφωνα με κάποιες πηγές το προηγούμενο δίμηνο ορισμένες ανατροπές της τάσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οφείλονταν ακριβώς σε διαβίβαση πληροφοριών σχετικές με την πολιτική αστάθεια και την διενέργεια Βουλευτικών εκλογών.  Ενώ οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν υπονοούμενα για τον συγχρονισμό που παρατηρήθηκε στις εκθέσεις όλων σχεδόν των διεθνών οίκων, στις οποίες καταγράφηκε με εξαιρετική λεπτομέρεια το σενάριο των εκλογών και όταν η πιθανότητα αυτή έβρισκε ελάχιστες πιθανότητες στο εσωτερικό. Αμερικάνικο σπίτι μάλιστα έφτασε να αναγάγει πληροφορίες που αφορούν τα ποσοστά των κομμάτων με όρους τεχνικής ανάλυσης και προφανώς τα στοιχεία αυτά δεν τα βρήκαν οι αναλυτές απλά ψάχνοντας στο internet αλλά αποτελούν προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας που δεν μπορεί να γίνει από μακριά, ούτε από ανθρώπους που βρίσκονταν εκτός κλίματος.

Ωστόσο η κεντρική γραμμή την οποία φαίνεται να αποδέχονται οι αφανείς εργοδότες, είναι πως σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν πρέπει να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις το προσεχές διάστημα, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να αποκλείσουν τον παράγοντα των Βουλευτικών εκλογών. Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τις φήμες της πιάτσας της πλατειάς Συντάγματος, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν λάβει κάτι σαν «μακροοικονομικές εγγυήσεις» από τους κατασκόπους τους στην Αθήνα υπό την έννοια πως έχουν διπλοτσεκάρει τους αριθμούς που αφορούν την πορεία της οικονομίας. Και αυτό υπό μια οπτική γωνία επιβεβαιώνεται και από την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων όπου η «δεκαετία» έφτασε την τελευταία εβδομάδα αισίως κάτω του 6,7%. Την ίδια αισιοδοξία εντοπίζουμε και στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κατακτά νέα υψηλά και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών.

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/260328-2014-03-09

-23-14-13