Η Κίνα, κλονίζεται από χρηματιστικό κραχ

Τα κινεζικά χρηματιστήρια έκλεισαν χτες 7/1/2016 μόλις 29 λεπτά μετά το άνοιγμά τους, λόγω της “ελεύθερης πτώσης” που σημείωναν οι μετοχές. Το ίδιο είχε συμβεί τη Δευτέρα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης που σκιαγραφούσε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της κινεζικής μεταποίησης. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η δρομολογημένη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, σε μια εναγώνια προσπάθεια των κινεζικών αρχών να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους.  

 

Όλα δείχνουν ότι η κρίση υπερσυσσώρευσης που μαστίζει την κινεζική οικονομία είναι πολύ βαθύτερη απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η αίσθηση αυτή οδήγησε σε σημαντική πτώση τόσο τη Γουόλ Στριτόσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και σε νέα μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών τουπετρελαίου λόγω των προβλέψεων για επιδείνωση της ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα.  

Ήδη, τα πιο σοβαρά έντυπα που συνδέονται με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο προειδοποιούν για την κίνδυνο υποτροπής της κρίσης που ξέσπασε το 2008, με επίκεντρα τη Γουόλ Στριτ και το Σίτι του Λονδίνου. Ίσως μάλιστα η κατάσταση σήμερα να είναι, από αρκετές απόψεις, ακόμη περισσότερο επικίνδυνη. Η κρίση του 2008 έπληξε κατά κύριο λόγο τα μητροπολιτικά κέντρα, ενώ οι λεγόμενεςBRICS και γενικότερα οι αναδυόμενες οικονομίες λειτούργησαν ως αμορτισέρ της κρίσης και ατμομηχανές της ανάκαμψης που ακολούθησε. Σήμερα κανένα μητροπολιτικό κέντρο (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ιαπωνία) και καμία αναδυόμενη δύναμη δεν φαίνεται ικανή να παίξει αυτό το ρόλο. Μια νέα κρίση κινδυνεύει να αποδειχθεί πραγματικά παγκόσμια, κάτι που θα καταστήσει πολύ δυσκολότερη την αντιμετώπισή της.  

Ειδικότερα, μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσειςστη Δύση. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές και πολλές ευρωπαϊκές πολυεθνικές, από την αεροναυπηγική μέχρι την Πληροφορική, βασίζουν τα κέρδη τους στην ισχυρή παρουσία τους στην Κίνα. Εξ άλλου, τακινεζικά και γενικότερα τα ασιατικά πλεονάσματα είναι εκείνα που καλύπτουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το αμερικανικό χρέος. Στο σημερινό, παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, όταν το Πεκίνο και η Σαγκάηφταρνίζονται, η Νέα Υόρκη και η Φραγκφούρτη κινδυνεύουν με πνευμονία. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος να παρασυρθούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε έναν κύκλο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, με στόχο την εξαγωγή της κρίσης μέσω της “πτώχευσης του γείτονα”, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο εμπόριο και συνολικά τη διεθνή οικονομία.  

Σ’ αυτό το φόντο εκνευρισμού και αβεβαιότητας, η ευρωζώνη αναδεικνύεται σε μια από τις πιο ευάλωτες ζώνες του παγκόσμιου συστήματος και οι χειμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με προεξάρχουσα την Ελλάδα, στους πιο αδύναμους κρίκους αυτής της ευάλωτης ζώνης. Όσοι επιμένουν να αναζητούν πανευρωπαϊκές λύσεις θα επανέλθουν, ενδεχομένως, σε προτάσεις όπως ταευρωομόλογα και η τόνωση της ενεργούς ζήτησης με ενίσχυση της κατά Ντράγκι “ποσοτικής χαλάρωσης” και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τίποτα δεν δείχνει όμως ότι αυτό που αρνήθηκαν η Γερμανία της Μέρκελ και οι σύμμαχοί της το 2008, θα το αποδεχθούν σήμερα. Η μόνη ελπίδα για αντιμετώπιση του νέου κύματος της κρίσης, που φαίνεται να έρχεται κατά πάνω μας, βρίσκεται στις κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και την κυριαρχία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.  

 http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23143:diethniskrisi&catid=60:anaptixi&Itemid=184

 

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΙΟΣ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στη σκιά του δεύτερου -7% στην Κίνα, η τιμή του πετρελαίου καταρρέει ενώ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη συνεχίζουν την κατρακύλα. Ο DΑΧ βουτά κάτω από τις 10.000 μονάδες. Προς τα 32 δολάρια κινείται το πετρέλαιο. «Κατακόκκινος» ο FTSE 25 στην Αθήνα, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί έως 8%.  

Εικόνα κατάρρευσης (και) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέπεια των νέων κλυδωνισμών από την Κίνα και των νέων απειλών που αναδύονται από διάφορα μέτωπα διεθνώς.

Ενδεικτικό το μείον 35% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που υποχωρώντας νωρίτερα χαμηλότερα και των 10.000 στις 9.852 μονάδες, «επιστρέφει» βίαια στα χαμηλά επίπεδα τιμών των αρχών Οκτωβρίου 2015.  

Η νέα «βουτιά» για το γερμανικό χρηματιστήριο είναι απόρροια των διεθνών εξελίξεων, βεβαίως τηςεπιβάρυνσης της κινεζικής κρίσης αλλά και της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουν πυροδοτήσει στο εσωτερικό της χώρας τα δραματικά γεγονότα στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις της πρώτης, μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.  

Ήδη, για κάποιον που παρακολουθεί τον γερμανικό Τύπο, τα μηνύματα που έρχονται αφενός από τους δύο «δεξιούς εταίρους» CDU και CSU, αφετέρου, από τον έτερο εταίρο SPD και την ταχύτατα ενισχυόμενη AfD, όσα διαδραματίζονται από την αρχή κιόλας του 2016 αποτελούν προοίμιο των όσων θα ενταθούν στη διάρκεια του έτους.  

Απαραίτητη, κατά την εκτίμησή μας, αυτή η προσέγγιση, καθώς η Αθήνα εκτός όλων των άλλων θα κινδυνεύσει να βρεθεί υπό την πίεση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Γερμανίας και τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων στο Βερολίνο.  

Εκ των προτέρων αναμενόμενη η νέα σημερινή πίεση (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπό το βάρος όλων αυτών που δημιουργούν ένα διευρυνόμενο ασταθές περιβάλλον διεθνώς, με τους πωλητές να κυριαρχούν από τα χρηματιστήρια της Κίνας, της Ασίας, των αναδυόμενων μέχρι τα κεντρικά της Ευρώπης και τη Wall Street.  

Σε αυτό το περιβάλλον βαραίνει περισσότερο η ενέργεια της Βόρειας Κορέας, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μείγμα που ως παράπλευρη συνέπεια έχει και την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου.  

Στο Χ.Α. κυριαρχούν από την πρώτη κιόλας εντολή οι πωλητές, έχοντας πάρει το μήνυμα από νωρίς, από την άτακτη διόρθωση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Με ρευστοποιήσεις στις 20 από τις 25 μετοχές του FT 25 ξεκίνησε η συνεδρίαση, για να διευρυνθεί και στις 25 μετά τα πρώτα 5′ της συνεδρίασης.  

Πωλητές από τις τράπεζες, την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σταδιακά στο σύνολο των εισηγμένων/μετοχών και blue chips, καθώς εξαρχής φαινόταν πως ξένα χέρια θα προχωρήσουν σε μείωση των θέσεών τους.  

Πάνω από 4,50% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που χάνοντας χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις την περιοχή των 600 μονάδων «βυθίστηκε» γρήγορα προς τα χαμηλά στα μέσα Δεκεμβρίου, υποχωρώντας προς τις 586 μονάδες.  

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες στο κόκκινο έως βαθύ κόκκινο, με τον ήδη σε διόρθωση τραπεζικό να υποχωρεί περισσότερο από 7%, κινδυνεύοντας να πλησιάσει το ιστορικό ελάχιστο του δείκτη στις 40 μονάδες.  

Ρευστοποιήσεις, πιέσεις και χαμηλότερες τιμές και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές καθώς, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, πωλητές φέρεται να είναι και ξένα χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στην ΑΜΚ των συστημικών ομίλων.  

Έως 7% διόρθωνε νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank προς τα 2,14 ευρώ και εύλογα συμμετέχοντες στην ΑΜΚ (στα 2 ευρώ) κατοχυρώνουν και σε αυτά τα επίπεδα θέσεις με σχετική υπεραξία. Χαμηλότερα της τιμής των ΑΜΚ Εθνική και Πειραιώς, απομακρύνεται κι άλλο από το 1 ευρώ της ΑΜΚ και η μετοχή της Eurobank.  

Πωλήσεις και στις 3 μετοχές-σηματωρούς, με σημαντικές απώλειες και για τον ΟΤΕ (μείον 4,39%) και για τον ΟΠΑΠ (μείον 4,06%) και για τη ΔΕΗ στα 3,76 ευρώ.  

Μετοχή που το 2015 είχε στηρίξει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια η Coca Cola, είναι λογικό να ταλαιπωρείται καθώς όσοι ρευστοποιούν στα 18,73 ευρώ καταγράφουν -ακόμη- απόδοση 29,98% σε διάστημα 52 εβδομάδων.  

Ανάλογη εικόνα και ταλαιπωρία για μετοχές που το 2015 είχαν αποδειχθεί ασφαλή καταφύγια, με συνέπεια να βρίσκονται από την αρχή του 2016 στο στόχαστρο των πωλητών.  

Θυμίζω πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό, εάν δεν υπάρξει ένα διάλειμμα στην αναταραχή στις ξένες αγορές, οι ρευστοποιήσεις ξένων και μη τραπεζικών μετοχών και blue chips να ενταθούν. Το γεγονός πως για τις (σχεδόν) μισές από τις μη τραπεζικές του δείκτη διατηρείται η διαμορφωμένη από τα τέλη του 2015 αρνητική φορά χρειάζεται την προσοχή μας.  

Εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί και blue chips βρίσκονταν υπό την πίεση πωλήσεων από την τελευταία εβδομάδα της προηγούμενης χρονιάς, με την τάση να επιβαρύνεται περισσότερο στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.  

Μέχρι και την Τρίτη διατηρούνταν μία σχετική ισορροπία μεταξύ μετοχών με ανοδική φορά και εκείνων που είχαν λάβει κλίση (με θέσεις πώλησης/short και στα Παράγωγα), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εάν σήμερα-αύριο δεν αλλάξει το κλίμα.  

Στα Παράγωγα, λίγα μεν τα νέα Συμβόλαια στον δείκτη, πλην όμως πάνω από 4% το discount για τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο.  

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης, είχαν αλλάξει χέρια 37 εκατ. μετοχές αξίας 28 εκατ. ευρώ, καθώς ρευστοποιούνται «ακριβές» μετοχές-σηματωροί και blue chips.