Η Κινέζικη επιχειρηματική κατασκοπεία και ο ρόλος της

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος της ιαπωνικής οικονομικής ανάπτυξης οφείλεται στην ικανότητα των Ιαπώνων να αντιγράφουν επιτυχημένα προϊόντα. Σήμερα, όμως, στο πρόσωπο των Κινέζων, ίσως βρήκαν τον δάσκαλό τους.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Κύριε καθηγητά, παρακαλώ ακολουθήστε μας. Το FBI έχει κάποια ερωτήματα να σας θέσει και περιμένει, βεβαίως, πειστικές απαντήσεις». Η φωνή του πράκτορα Τζόναθαν Μπράουν είναι ψυχρή και αποφασιστική.

Ο Κινέζος καθηγητής της Φυσικής, κ. Λιν Γιουάνγκ, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τον Αμερικανό πράκτορα. Ύστερα από δύο ημέρες, ο καθηγητής συνοδευόταν στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και έπαιρνε την πρώτη πτήση για το Πεκίνο. Η «περιπέτειά» του δεν έκανε θόρυβο, γιατί Κινέζοι και Αμερικανοί δεν είχαν κανέναν λόγο να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ο πόλεμος μεταξύ Κινέζων επιχειρηματικών κατασκόπων και της Αμερικανικής Εξωτερικής Αντικατασκοπείας μαίνεται. Και ο λόγος είναι απλός. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι η Κίνα αποτελεί σήμερα για τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό και τεχνολογικό κατασκοπικό κίνδυνο.

Η επιχειρηματική κατασκοπεία, βεβαίως, δεν είναι σημερινή υπόθεση. Συμβαίνει όμως οι Κινέζοι να έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν, να είναι πολύ καλά οργανωμένοι, να βάζουν μακροπρόθεσμους στόχους και να χρησιμοποιούν με απίστευτη ικανότητα τους σωστούς ανθρώπους. Παράλληλα, στο παιχνίδι τους αυτό έχουν και καλούς συμμάχους, που είναι οι ψυχραμένοι με τις ΗΠΑ Γάλλοι και Ρώσοι. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρει αποτελεσματικές συνεργασίες στους κλάδους της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας. Ενίοτε δε, συνεργάζονται τόσο με Ινδούς όσο και Ισραηλινούς οικονομικούς  κατασκόπους, οι οποίοι επίσης θεωρούνται ταλαντούχοι.

Όσο για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στους τομείς αυτούς, είναι ποικίλες και αρκετές φορές εκλεπτυσμένες.
Συμπεριλαμβάνουν δε τα πάντα, ιδιαιτέρως για τους επιχειρηματίες και τους επιστήμονες οι οποίοι επισκέπτονται την Κίνα. Τηλεφωνικές υποκλοπές, επισκέψεις σε δωμάτια ξενοδοχείων, κλοπές σκληρών δίσκων από φορητούς υπολογιστές, γυναίκες, «αθώα δωράκια», και άλλα πολλά, είναι μερικές από τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι συμμετοχές Κινέζων καθηγητών και ειδικών επιστημόνων σε διεθνή συνέδρια, πανεπιστημιακές διαλέξεις και επιχειρηματικά συμπόσια. Εξάλλου, σε συνέδριο είχε πάρει μέρος και ο απελαθείς από τις ΗΠΑ Κινέζος καθηγητής που αναφέραμε στην αρχή.

Από το FBI υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 9.000 πράκτορες των Κινέζων, οι οποίοι καλύπτουν και όλους τους χώρους της αμερικανικής οικονομικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής. Στόχος της κινεζικής επιχειρηματικής κατασκοπείας είναι η ανάδειξη της Κίνας σε οικονομική υπερδύναμη πολύ γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών σε Αμερική και Ευρώπη. Κατά το έγκυρο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Μπήζνες Γουήκ, για να καταλάβει κανείς τις κινεζικές φιλοδοξίες –αλλά και τις ινδικές, θα προσθέταμε– θα πρέπει να επισκεφθεί την Σαγκάη.

Για να κατανοήσει κανείς τις φιλοδοξίες αυτής της πόλης για το μέλλον –οι οποίες, όμως, είναι και οι αντίστοιχες κινεζικές– δεν έχει παρά να επισκεφθεί το Urban Planning Exhibition Hall, ένα κτίριο από μέταλλο και γυαλί στην People` s Square. Το πλέον εντυπωσιακό του στοιχείο είναι μία μακέτα σε μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, στην οποία μπορείς να δεις και την παραμικρή λεπτομέρεια της μελλοντικής Σαγκάης –ουρανοξύστες, σπίτια, δρόμοι, εργοστάσια, το λιμάνι, πάρκα. Όλα αυτά απεικονίζουν το πώς θα είναι η πόλη το έτος 2020.

Στην μακέτα ξεχωρίζουν πύργοι-ουρανοξύστες φτιαγμένοι από πλαστικό και σχεδιασμένοι από αρχιτέκτονες όπως οι I. M. Pei και Sir Norman Foster. Υπάρχουν αχανή βιομηχανικά πάρκα για την αυτοκινητοβιομηχανία ή την βιομηχανία πετροχημικών, τα οποία «συμβιώνουν» με τις νέες γραμμές του υπόγειου σιδηροδρόμου, τα αεροδρόμια, τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και ένα εκπληκτικό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί την World Expo 2010. Εννέα εντυπωσιακές νέες γειτονιές, κατασκευασμένες για να φιλοξενήσουν περίπου 800.000 κατοίκους η κάθε μία, διαθέτουν τεράστια πάρκα, εμπορικά κέντρα, τεχνητές λίμνες, καθώς και πανεπιστημιακά συγκροτήματα. Όλα αυτά απεικονίζουν τα περίχωρα της νέας Σαγκάης.

 

Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο. Η Σαγκάη ξεπερνά το βιομηχανικό της παρελθόν και προετοιμάζεται για το μέλλον, με στόχο να αποτελέσει την «Μέκκα της Γνώσης», σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ζώντας στην εποχή της Οικονομίας της Πληροφορίας, ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες ενίσχυσης της προόδου είναι η ύπαρξη αστικών περιοχών με καλύτερο φυσικό, αλλά και κοινωνικό περιβάλλον», επισημαίνει ο Ζενγκ Σιλλινγκ, πρόεδρος της Architectural Society of Shanghai, ενός από τους ομίλους που συνεργάζονται στενά με τις αρχές της πόλης παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η μεγάλη αυτή κινεζική πόλη, την οποία ο υπογράφων έχει επισκεφθεί δύο φορές, τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει εντυπωσιακά επιτεύγματα. Ιδιαιτέρως δε από τότε που ξεπέρασε την σοσιαλιστική λογική. Σήμερα, η Σαγκάη έχει τόσους ουρανοξύστες ώστε σε λίγο καιρό θα ξεπεράσει και το Μανχάτταν. Η περιοχή Pudong, η οποία κατεδαφίστηκε πλήρως, επιδεικνύει έναν πανύψηλο ουρανοξύστη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους υψηλότερους παγκοσμίως, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκετά ερευνητικά κέντρα και ένα «τραίνο-σφαίρα» (bullet train).

Ουσιαστικά, η Σαγκάη απεικονίζει πλήρως την κινεζική μεταμόρφωση των τελευταίων ετών. Μία μεταμόρφωση που έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μόλις μέσα σε μία γενιά, βοηθώντας γύρω στα 300 εκατομμύρια άτομα να ξεφύγουν από την φτώχεια. Έτσι, οι «αρχηγοί της μεταμορφώσεως» σχεδιάζουν τώρα το μέλλον και για τις επόμενες δεκαετίες ταχύτατης ανάπτυξης.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, οι Κινέζοι χρειάζονται υψηλή τεχνολογία, μέσα από την οποία θα ενισχύσουν, πέρα από την οικονομία τους, και την πολιτικο–στρατιωτική τους δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, η επιχειρηματική κατασκοπεία είναι πολύτιμος αρωγός στην προσπάθειά τους και δεν επικεντρώνεται μόνον στην Αμερική. Άνθρωποι της Κίνας υπάρχουν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η παρουσία τους και οι δραστηριότητές τους αποτελούν πραγματική σπαζοκεφαλιά για τις αρχές που καλύπτουν την εθνική ασφάλεια.

Πάντως, με τις φιλοδοξίες που χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία επιδεικνύουν για την συμμετοχή τους στην παγκόσμια οικονομία, η επιχειρηματική-οικονομική κατασκοπεία θα αποτελεί όλο και περισσότερο μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως δε γι αυτές που δραστηριοποιούνται σε τομείς τεχνολογικούς και αμυντικούς, στους οποίους οι τεχνολογίες αλλάζουν πολύ γρήγορα και η επιστημονική έρευνα αποτελεί πρώτη ύλη.

Αναφορικά με την Κίνα και την Ινδία, ας σημειωθεί, επίσης, ότι ποτέ πριν στην οικονομική ιστορία η ταχύτητα ανάπτυξης δύο ακόμη φτωχών εθνών δεν είχε τραβήξει τόσο πολύ την προσοχή, και μάλιστα προκαλώντας αντικρουόμενα συναισθήματα: δέος, αισιοδοξία και φόβο. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα θαύματα συντελούνταν σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα.

Όμως, καμμία από τις δύο χώρες δεν είχε τόσο μεγάλο πληθυσμό, ώστε να καταστεί υπερδύναμη ή να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι σε μία ατέρμονη σειρά επιχειρηματικών κλάδων. Αντιθέτως, η Ινδία και η Κίνα έχουν όλα τα προσόντα να αλλάξουν εντελώς την παγκόσμια οικονομία, θέτοντας τα στάνταρ για τον 21ο αιώνα. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι στο έδαφός τους ζει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=1144