Η μεταφυσική και το αθώο αίμα

Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος Ph.D

Το αίμα που χύθηκε χτες στο Παρίσι όλοι προσευχόμαστε να είναι το τελευταίο.

Αν πρυτανεύσει η λογική της εκδίκησης, τότε το αίμα θα συνεχίσει να ρέει παντού, σε όλο τον κόσμο.

Το αίμα θα σταματήσει αν η Δύση ξαναβρεί τον πολιτισμένο εαυτό της.

 

Το 1989, η Δύση διακήρυξε  ότι η ενότητα του κόσμου, μπορεί να στηριχτεί  στην  ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, στην ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων και στο ελάχιστο κράτος. 

Η Δύση γνώριζε ευθύς εξ αρχής, ιστορικά και επιστημονικά, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση είναι ασύμβατες με τις παραπάνω αρχές.

Η Δύση γνώριζε ότι οι αγορές, ελεύθερες από κάθε περιορισμό, δεν διανέμουν δίκαια τον πλούτο στο κόσμο και δεν προωθούν την οικονομική πρόοδο σε κάθε κράτος, σε κάθε επί μέρους πολιτισμό.

Η εφαρμογή αυτών των αρχών είχε δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες, στις κοινωνίες, στις οικογένειες, στα άτομα, στα ήθη και στους θεσμούς του πολιτισμού παγκοσμίως, με ότι και αν  αυτοί εκφράζουν, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν.

Οι αρχές αυτές τελικά, μας εισήγαγαν  πάλι στο φυσικό δίκαιο. Στο φανατισμό και στο έγκλημα, από την φιλοδοξία και την αρχομανία της αθλίας καθεστηκυίας τάξης της Δύσης, που καταστρέφει τους θεσμούς και στη Δύση ακόμα.

Εισήγαγε ως φυσικό πρότυπο  τον φιλόδοξο και άπληστο άνθρωπο και ως πολιτιστική του έκφραση ‘την κοινωνία της παραγωγικότητας’, ‘το κράτος της παραγωγικότητας’, ‘την Δημοκρατία της Παραγωγικότητας’ και ως πολιτικό όχημα συνύπαρξης παγκοσμίως. αυτή καθ’ εαυτή την  έννοια της ‘Παραγωγικότητας’.

Αυτό δεν είναι Δύση, δεν είναι Δυτικός Πολιτισμός, αυτό είναι απληστία Βαρβάρων.

Αν οι Ηγέτες της Δύσης έχουν αυτά κατά νου για να δράσουν, να αμυνθούν γι αυτές τις αξίες του νεοφιλελευθερισμού, το αίμα θα συνεχίσει να τρέχει, όπως συνεχίζεται στην ευρωζώνη με άλλη μορφή,  αλλά που έχει αιτία τις ίδιες αρχές, την προστασία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Πρέπει να σταματήσουμε τους φανατικά άπληστους προτεστάντες και τους φανατικούς της θρησκείας του Ισλάμ.

Αυτή η μεταφυσική της συγκεκριμένης εκδοχής του  χριστιανισμού και της συγκεκριμένης εκδοχής του Ισλάμ  δεν έχει θέση στο κόσμο μας.