Η μέθοδος του Πούτιν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις από τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γαλλική πρωτεύουσα την παρασκευή, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επόμενη τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία ή την Βρετανία.  Η τρομοκρατία της τζιχάντ είναι το πνευματικό τέκνο της θυμωμένης  και δυσλειτουργικής Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο των ζημιών στη Συρία και στο Ιράκ, με τον ISIS να  δείχνει τα  “μακριά του  χέρια”.


Ο Άσαντ σκοτώνοντας του Σουνίτες της Συρίας τους προωθεί σε  ενσωμάτωση στις τάξεις του ISIS. Η μέθοδος του Πούτιν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στην Τσετσενία ήταν αποτελεσματική, αλλά ακόμη ο Πούτιν δεν ξέρει πως λειτουργεί στην Συρία.

Ο Aaron David Miller, αντιπρόεδρος του Woodrow Wilson Center for Scholars (ΗΠΑ), σε ένα άρθρο για το blog της The Wall Street Journal επισημαίνει 5 διδάγματα από τις επιθέσεις του Παρισιού και το μακροχρόνιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

1. Οι επιθέσεις την Παρασκευή στο Παρίσι, είναι « ένας ειδικός τύπος της τρομοκρατίας»: η Δύση αντιμετωπίζει ένα διεθνές κίνημα με επικεφαλής τους  ριζοσπάστες ισλαμιστές.
Σχετικά με τον  ISIL, που έχει  απαγορευτεί στη Ρωσία, ο Μίλερ παρατηρεί: « Στην περίπτωση του ISIS είναι εγκληματίες και τα περισσότερα από τα θύματά τους είναι μουσουλμάνοι “.

2. Στη Συρία και το Ιράκ έχουν  καταφέρει να περιορίσουν την επέκταση του « ισλαμικού κράτους », αλλά είναι σε θέση να εμπνεύσει  κάποιους  και να τους στείλει ως πράκτορες σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε άλλες χώρες.

 ” Τώρα, όταν ISIS χάνει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ, ίσως η οργάνωση θεωρεί ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για να αποδείξει τα « μακριά της  χέρια »,  γράφει ο συγγραφέας

 Ακόμα χειρότερα, αν έχουν λειτουργήσει με την οργάνωση, και αν είναι  συνδεδεμένοι με τον  ISIS,  όπως μερικοί τρομοκράτες  που επιστρέφουν από τη Συρία, ή κάποιοι δυσαρεστημένοι μουσουλμάνοι,  συμπεριλαμβανομένων των πολιτών  της Γαλλίας και του Βελγίου.

3. Η παγκόσμια φύση της απειλής απαιτεί πιο αποτελεσματική και συντονισμένη απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της στενότερης συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον ελέγχο των συνόρων.

4. Η  τρομοκρατία της τζιχάντ είναι το πνευματικό τέκνο της πικραμένης, κατεστραμμένης , δυσλειτουργικής Μέσης Ανατολής. Ο συγγραφέας αναφέρει περιοχές όπου δεν υπάρχει κυβέρνηση, και το αυξανόμενο μίσος ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες. “Σκοτώνοντας τους  Σουνίτες της Συρίας, ο  Άσαντ προωθεί την πρόσληψη τους στις τάξεις του ISIS γρηγορότερα από ότι οι  ΗΠΑ και οι  σύμμαχοι τους  μπορεί να εκπαιδεύσουν  τους Σύριους, για να πολεμήσουν το καθεστώς της Συρίας,” λέει το άρθρο.

5. “Αναγκαία και αναπόφευκτη η μαζική και ενδεχομένως και συντονισμένη  στρατιωτική  επιχείρηση  των ΗΠΑ, της Γαλλίας, των Ευρωπαίων και της  Ρωσίας στη Συρία, σε απάντηση του ISIS,” ισχυρίζεται ο αναλυτής .

Η στυγερή δολοφονία που  έλαβε χώρα στο Παρίσι μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού στο Σινά, οι  βομβιστικές επιθέσεις στο προπύργιο της «Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό και η  επίθεση  κατά των Κούρδων στην Άγκυρα όπου περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες.
Ο ISIS  ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις και είναι ύποπτος για την  τέταρτη, “- λέει ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών ΜΙ-6 John Sawers στους Financial Times.

Ο ISIS  θέλει να συνεχίσει το χάος στη Συρία και το Ιράκ, το οποίο θα του επιτρέψει να ελέγχει  το έδαφος και τους πόρους για τη δημιουργία του «χαλιφάτου». “Από την πλευρά τους, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι -είναι  μια επίδειξη δύναμης – είπε Sawers -. Μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να προσελκύσουν περισσότερους Ευρωπαίους  μουσουλμάνους».

“Ορισμένοι αμφισβητούν αν ήταν μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε.
 Ήταν μια περίπλοκη, καλά-προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε  από έμπειρους μαχητές Φυσικά, μερικοί από αυτούς ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, –
 Και θα είναι πολύ πιο ανήσυχοι, εφόσον ήταν «καθαρή», – λέει ο Sawers.

 “Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί ένα σφιχτό συντονισμό του οργανισμού εκτέλεσης, παρακολούθησης και ανάλυσης των συλλογικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά σημαντική η αλληλεπίδραση . Έχουμε βελτιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005,..», – Είπε ο εμπειρογνώμονας.

 “Η επόμενη τρομοκρατική επίθεση μπορεί να συμβεί στη Γαλλία Ο ISIS θέλει να προκαλέσει διαιρέσεις εντός της Ευρώπης -.. Ιδιαίτερα  είναι εχθρικοί προς τους πρόσφυγες που  συρρέουν εκεί. Θέλει να ενισχύσει την ακροδεξιά, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αποξένωση των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων”. Μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η Γερμανία – ίσως ο ISIS θεωρεί ότι η επίθεση θα αποδυναμώσει τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ. Με την ίδια πιθανότητα μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στο Λονδίνο, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας.

” Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναλάβουν  ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  Δεν μπορούν  να κάθονται και να περιμένουν  τις ΗΠΑ για να έρθουν να μας ενισχύσουν. ” – Καταλήγει ο Sawers. 

Σύμφωνα με αυτόν ο  Γενικός Εισαγγελέας του Βελγίου το 2014 άνοιξε ένα ρεκόρ αριθμού  υποθέσεων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των τζιχαντιστών, γράφει η γαλλική έκδοση της Le Monde.

Στο  Molenbek-Saint-Jean- κοινότητα στις Βρυξέλλες που είναι  ένα φυτώριο του ριζοσπαστικού  ισλαμισμού  στη χώρα- συνελήφθησαν  τουλάχιστον επτά άτομα σε σχέση με την έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Είναι εδώ που ο δολοφόνος νοίκιαζε  αυτοκίνητα. Το όνομα αυτής της Κοινότητας εμφανίζεται σε πολλές έρευνες που σχετίζονται με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, γράφει.

” Δηλώνω ότι υπάρχει  σχεδόν πάντα μια σύνδεση με το Molenbeek, το οποίο έχει γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα», – παραδέχθηκε την Κυριακή, πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel.

Το Βέλγιο έγινε στη Δυτική Ευρώπη, μια χώρα, στην οποία εμφανίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μαχητών-ισλαμιστών όσον αφορά το μέγεθος του πληθυσμού. Σε αυτή την χώρα των  11 εκατομμυρίων έχουν προσδιοριστεί 494 Τζιχαντιστές: 272 βρίσκονται στη Συρία ή το Ιράκ, 75 – είναι υποθετικά νεκροί, 134 επέστρεψαν στη χώρα και 13 στο δρόμο της επιστροφής, σύμφωνα με τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει το άρθρο.

Στην  δίκη της ομάδας των σαλαφιστών Sharia4Belgium (« Σαρία για το Βέλγιο ») στην Αμβέρσα το Φεβρουάριο, επίσης, έριξε  φως σχετικά με το ρόλο της χώρας στην ριζοσπαστικοποίηση πολλών νεαρών Γάλλων οι οποίοι έχουν επιστρέψει από τη Συρία.

Παρά την αυστηρότερη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, παρά την  εξάλειψη και την σύλληψη των   δικτύων και των τρομοκρατικών πυρήνων,  το Βέλγιο παραμένει ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές, γράφει η έκδοση. «Η Ευρώπη έχει καταργήσει τα σύνορα, και, φυσικά, οι τρομοκράτες το χρησιμοποιούν, ” είπε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Meyer, προτρέποντας να αναλάβουν  δράση εναντίον όσων ” πηγαίνουν να κάνουν πόλεμο εναντίον της Ευρώπης “.

“Η Γαλλία και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συριακή σύγκρουση, είναι απαραίτητο να έχουν κατά νου το μάθημα από τη Ρωσία: αυτό το είδος της τρομοκρατίας δεν θα σταματήσει μέχρι να εξαλειφθεί επίκεντρο της», – λέει ο Λεονίντ Bershidsky, αρθρογράφος Bloomberg View.

Υπενθύμισε ότι στη Ρωσία το 2004 – το πέμπτο έτος της « δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και των αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή του Καυκάσου ” – υπήρξαν εκρήξεις στο μετρό της Μόσχας στην αγορά στη Σαμάρα και σε επιβατικά αεροσκάφη, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στην Ινγκουσετία και η τραγωδία στο Μπεσλάν.

” Μετά από αυτόν τον τρομερό χρόνο στη Ρωσία ήταν περισσότερες επιθέσεις, αλλά μια σειρά από αυτού του μεγέθους δεν επαναλήφθησαν Το 2005, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην διαχείριση της Τσετσενίας στον  γιο του Akhmad Καντίροφ – Ramzan Kadyrov, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν 29 ετών και ήθελε να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του ” – γράφει ο Bershidsky.

Ο “Καντίροφ έχει λάβει γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον Πούτιν, καθώς και την άδεια να αγνοήσει τους ομοσπονδιακούς νόμους και να μην  λυπηθεί  όποιον νομίζει ότι είναι  εχθρός” – λέει το άρθρο. Ως αποτέλεσμα, λίγο πάνω από τρία χρόνια η”αμείλικτη” εκστρατεία “σύμφωνα με τα λόγια του Ολάντ στο πλαίσιο του« Ισλαμικού Κράτους », ο Καντίροφ τελείωσε με αυτόν τον πόλεμο.

Στη Συρία, αναφέρει το άρθρο, “ο Πούτιν έκανε το ίδιο παράδειγμα, όπως και στην Τσετσενία. Βοηθά τον Bashar Al Assad  στον πόλεμο εναντίον όσον παίρνουν στα χέρια τους τα όπλα, είτε πρόκειται για ισλαμιστές, η τρομοκράτες ή αποσχιστές”.

Η Γαλλία και όλα τα άλλα μέλη της αμερικανικής συμμαχίας θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων παρόμοια με το Παρίσι. Θα πρέπει να αποφασίσουν εάν συμφωνούν  με τη μέθοδο του Πούτιν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Στην Τσετσενία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, παρόλο που  ο Πούτιν δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί  στη Συρία Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές:., ενώ η συριακή σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί, και η καρδιά του « ισλαμικού κράτους » δεν έχει σπάσει, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αναμένει τρομοκρατικές επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες  που συγκλόνισαν το Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ, ” είπε ο συγγραφέας.

http://www.inopressa.ru