Η ΡΑΕ κλείνει το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα

Υποστήριξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη διαχείριση στο ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου) μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

«Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα» είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΡΑΕ είναι μεν μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη.

Το θέμα επανήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να διευκρινίσει αν επιμένει ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο θέμα, στην περίπτωση που η ΡΑΕ δεν πάρει πίσω μόνη της την απόφαση των αυξήσεων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα επικαλούμενος δήλωση του εκπροσώπου του αρμόδιου για την ενέργεια Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έγινε σήμερα στην Επιτροπή:

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε από τον εκπρόσωπο του αρμοδίου Επιτρόπου για την ενέργεια, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη για τη ΡΑΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε ότι η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα έχετε την ίδια άποψη, ότι θα παρέμβετε.

Λ. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα…

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αφήστε τον κυρία πρόεδρε να εκτεθεί ότι είναι υπέρ των αυξήσεων.

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν θέλουμε να πέσει η Κυβέρνηση αλλά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θέλω να μας πείτε αν όσα ανακοινώσατε ισχύουν και αν άμεσα θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος ή αν ισχύει αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου. Ότι δηλαδή η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορείτε να παρέμβετε.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή. Η ΡΑΕ κλείνει το μάτι προς ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο υπουργός είπε πως «οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες να χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική σε αυτή τη χώρα και δεν είναι δυνατό οι ανεξάρτητες αρχές να υποκαθιστούν τις κυβερνήσεις σε κεντρικές πολιτικές οι οποίες είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση να διαμορφώνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, δηλαδή τις τιμές της ενέργειας που είναι ο πυρήνας, η καρδιά της οικονομίας και της προσπάθειας μας να βγούμε από την κρίση και να έχουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική».

«Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή και δεν είναι δυνατό να υποκαθιστά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα τη λαϊκή εντολή που έχει δοθεί στην κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να κρύβονται ορισμένοι πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από τη ΡΑΕ για να φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να λένε “δεν το κάναμε εμείς. Το κάνανε οι ανεξάρτητες αρχές”».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι ντροπή να παίρνονται αποφάσεις από τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου για αυξήσεις τιμολογίων και να κρατούνται στο συρτάρι επί 2,5 μήνες για να περάσει η προεκλογική περίοδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες εξαπάτησης του Έλληνα πολίτη.

«Εμείς το λέμε με σαφήνεια. Βεβαίως σεβόμαστε την ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή αλλά οι αρμοδιότητες της πρέπει να περιοριστούν στη ρυθμιστική κατεύθυνση της αγοράς και όχι να υποκαθιστά την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση. Γι΄ αυτό θα τροποποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ώστε να αποδίδονται τα του Καίσαρος το Καίσαρι. Και θα το κάνουμε και θα είναι συμβατό με το πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο υπουργός και επανέλαβε: «Επικοινώνησα με τη ΡΑΕ και τους είπα ότι δεν πρέπει μα προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα αφορούν τα τέλη μεταφοράς, για αυξήσεις, και τους ζήτησα να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων. Αν δεν το κάνουν η κυβέρνηση, αν χρειαστεί και με νομοθετικές ρυθμίσεις, θα παρέμβει προκειμένου να συγκρατηθούν τα τιμολόγια, για να ακυρώσει τις αυξήσεις της ΡΑΕ».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη πως «αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα είχαμε μόνο τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά θα είχαμε αυξήσεις στα τέλη συνδέσεων και άρα φουσκωμένα πάλι τιμολόγια». Το σχέδιό μας είναι να μειώσουμε τις τιμές συνολικά, είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, αλλά θα το επεξεργαστούμε και θα το υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

 

 

Σε ισχύ παραμένει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς σε σημερινή της συνεδρίαση η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση για το θέμα.

Ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει δηλώσει – και επανέλαβε σήμερα- ότι αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.

«Η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού» ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωση για το θέμα η Αρχή.

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/305723-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%84%CE%BC%CE%B5%CE%B1%CF%81