Η τρόικα απαιτεί την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ

Σε καψόνι διαρκείας για την κυβέρνηση Σαμαρά έχουν εξελιχθεί οι συνομιλίες της με την τρόικα, καθώς εντείνονται οι εκβιασμοί της τελευταίας για την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων και απορρυθμίσεων.

Αιχμή της επίθεσης είναι η εφαρμογή της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, με την οποία δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, διάσταση απόψεων προκύπτει ανάμεσα στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του κλιμακίου της τρόικας, η οποία αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζικών ιδρυμάτων.

 

 

Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, τα παζάρια με την τρόικα θα συνεχιστούν, με εντατικό ρυθμό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τότε, η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει σβήσει και το τελευταίο προεκλογικό της πυροτέχνημα, με το οποίο προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια και θα πειθαρχήσει στα κελεύσματα των τροϊκανών.

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ – ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (4/3) η τετράωρη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, καθώς “στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο“.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις απόψεων σχετικά με το πώς ακριβώς αυτό θα επιμεριστεί αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Το πλήγμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών  στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι βαρύτατο. Υπολογισμοί της ίδιας της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το “δώρο” προς τη μεγαλοεργοδοσία θα δημιουργήσει στα ταμεία τρύπα ύψους 700 εκατ. ευρώ!

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 11.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟ 2014 ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!

Διαιρεμένο φέρεται να είναι το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα που παρουσιάζει η Τρόικα. Σε διυπουργική σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, φάνηκε διάσταση απόψεων για το βαθμό υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένο προσδιορισμό του αριθμού και της πηγής από την οποία θα προέλθουν οι προς απόλυση και διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι. Για το 2014 πρέπει να γίνουν 11.000 απολύσεις και 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα έως το τέλος Μάρτη.

Ανοιχτά και τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, ο τρόπος πώλησης του ψωμιού, τα σημεία διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η τιμή των βιβλίων.

ΤτΕ – ΤΡΟΪΚΑ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Με διάσταση απόψεων ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η διαφορά στον υπολογισμό αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας να δώσουν λεπτομέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα τεκμηρίωσε απόλυτα τόσο το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα όσο και τη μεθοδολογία.

Από τους πιστωτές το ΔΝΤ έδινε τον τόνο των διαπραγματεύσεων και η ΕΚΤ ακολουθούσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΤτΕ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις των stress tests.

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15504:troika-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182