Ηλεκτρονική Τράπεζα Ιατρικής Πληροφόρησης για Γιατρούς και Πολίτες

Την Ηλεκτρονική Τράπεζα Ιατρικής Πληροφόρησης για Γιατρούς και Πολίτες ανακοίνωσε ο ΙΣΑ στο Συνέδριο «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ και Δημόσια Υγεία»

Τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Τράπεζας Ιατρικής Πληροφόρησης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στο συνέδριο «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ και Δημόσια Υγεία» που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από τον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων και Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Η διοργάνωση έγινε επίσης σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, καθώς και το περιοδικό Health Daily.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάλυση του ρόλου των επιστημόνων, αλλά και των δημοσιογράφων διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Εκπρόσωποι τριών σημαντικών κλάδων, της Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης, συζήτησαν τη σχέση των Μέσων Ενημέρωσης με τη Δημόσια Υγεία, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για ζητήματα που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της επικαιρότητας: τον Κίνδυνο, τον Φόβο, τα διατροφικά σκάνδαλα, τους επικίνδυνους ιούς και μικρόβια, την οικονομική καταστροφή.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι μέσα από την Ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφόρησης της WebTV που δημιουργεί, θα παρέχει σε καθημερινή βάση, έγκυρη ιατρική πληροφόρηση για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη νοσημάτων, την ενημέρωση του κοινού για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την συμβουλευτική Ιατρική στους χρήστες υγείας. Αυτό θα γίνει μέσα από έγκριτους επιστήμονες, γιατρούς – μέλη του Ι.Σ.Α καθώς και διεθνούς φήμης συναδέλφους. Επίσης, μιλώντας για την σημερινή πραγματικότητα της Ιατρικής Ενημέρωσης, τόνισε ότι: «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει ένα διαχρονικό αγώνα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε όλα τα επίπεδα, από την πιστοποίηση των φορέων ιατρικής ενημέρωσης ως την κατοχύρωση της ποιοτικότερης παροχής Υγείας με το χαμηλότερο κόστος επ ωφελεία του αρρώστου και μόνον αυτού.»
Επίσης, αναφορικά με μετάδοση της Ιατρικής Πληροφορίας ο κ. Πατούλης τόνισε ότι για την έγκυρη και ελεγμένη ιατρική ενημέρωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αγωνίζεται να δημιουργηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο πιστοποίησης όλων των μέσων ιατρικής πληροφόρησης – διαδικτυακών, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, έντυπων ώστε ο χρήστης Υγείας να λαμβάνει με ασφάλεια και εγκυρότητα την ιατρική πληροφορία, χωρίς να πέφτει σε έναν κυκεώνα παραπληροφόρησης ή παρερμήνευσης των επιστημονικών δεδομένων.
Στην ίδια στρογγυλή τράπεζα ομιλητές ήταν η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής, η Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Α. Παπανδρόπουλος