Ελλάδα: Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα, πτώση σε Λιανικό, Υπηρεσίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΙΟΒΕ : Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο υποχωρεί ελαφρώς στις 75,8 μονάδες, από 76,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, αντισταθμίζεται από την έντονη μείωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα  μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλον έναν μήνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Η μεταστροφή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα προς το ευμενέστερο επηρέασε κυρίως τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τροφοδότησε κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Οι εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη χώρα (πολιτική, νομισματική, χρηματοδοτική, στρατηγική κατεύθυνση κτλ) και υπό αυτή την έννοια η πορεία του δείκτη τον Νοέμβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.
    • στις Υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται: οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και πολύ περισσότερο οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν περαιτέρω πτώση.
    • στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ελαφρώς κλιμακώνονται.
    • στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα εξομαλύνονται αισθητά.
    • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος, η επιδείνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας είναι οριακή.