Ισοζύγιο Πληρωμών τον Φεβρουάριο 2014

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

 

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Φεβρουάριος 2014

Το Φεβρουάριο του 2014 ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 709 εκατ. ευρώ, κατά 25 εκατ.  ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Φεβρουαρίου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων (κατά 153 εκατ. ευρώ) και ειδικότερα στις αυξημένες καθαρές πληρωμές για τόκους δανείων από το EFSF και το ΔΝΤ, καθώς και στη μικρή αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 26 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2013. Οι μεταβολές αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από την άνοδο των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Το εμπορικό ισοζύγιο επιβαρύνθηκε από τις αυξημένες καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων, ενώ το ισοζύγιο των καυσίμων και των λοιπών αγαθών παρουσίασαν βελτίωση. Όσον αφορά τις εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, καθώς και τις αντίστοιχες πληρωμές για εισαγωγές, αυτές δεν σημείωσαν αξιόλογες μεταβολές το Φεβρουάριο.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 87,4 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές και στη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών (κυρίως στην άνοδο των καθαρών πληρωμών που αφορούν κατασκευαστικές υπηρεσίες). Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 10,2%, δεδομένου ότι, η άνοδος των δαπανών μη κατοίκων στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από την αύξηση των δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό τον ίδιο μήνα.

 

Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2014

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους δύο πρώτους μήνες του 2014 παρουσίασε έλλειμμα 1 δισεκ. ευρώ, κατά 6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου της ίδιας περιόδου του 2013.  Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την άνοδο των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, την ίδια περίοδο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 131 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και, σε μικρότερο βαθμό, καυσίμων. Το ισοζύγιο των λοιπών αγαθών παρουσίασε μικρή βελτίωση, παρά την μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 79 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, που αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την άνοδο των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 27,3%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 4,3 εκατ. ευρώ μόνο.  

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 50 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

 

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Φεβρουάριο του 2014 η αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης συνετέλεσε ώστε το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων να εμφανίσει πλεόνασμα 1,5 δισεκ. ευρώ, υπερδιπλάσιο εκείνου του Φεβρουαρίου 2013. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014  το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1,45 δισεκ. ευρώ έναντι 631 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Τελικά, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 πλεόνασμα 3,1 δισεκ. ευρώ, έναντι 2,3 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

 

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 758 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2014, έναντι ελλείμματος 44 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 450 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 367 εκατ. ευρώ το 2013.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή  ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 146 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της Fairfax Financial Holding Ltd (Καναδάς) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties AE. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση (εκροή) 54 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 515 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 417 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 55,4 εκατ. ευρώ. Oι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή (αύξηση) ύψους 159 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 2,7 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα εξωτερικού.  

Στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.  

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2013.