Καλπάζει το bitcoin, η ισοτιμία του ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια

Το bitcoin έσπασε το φράγμα των 1.000 δολαρίων, όταν στις αρχές του 2010 η σχετική ισοτιμία ήταν ένα bitcoin για 4 σεντ του δολαρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα, το bitcoin έφτασε έως τα 1.044 δολάρια στην αγορά Mt. Gox που εδρεύει στο Τόκιο. Στις αρχές του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η σχετική ισοτιμία ήταν ένα bitcoin για 140 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε δύο περίπου μήνες σημείωσε άνοδο 614%.

Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό «νόμισμα» με το οποίο μπορεί κανείς να κάνει αγορές σε χιλιάδες καταστήματα στο Internet. Βασίζεται σε μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού και ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 2008 με βασικό του πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστικών «νομισμάτων» την κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων.

Με τον τρόπο, εξασφαλίζεται η ακρίβεια και ασφάλεια στις συναλλαγές. Ωστόσο «εξασφαλίζονται» και οι απάτες με διπλές, ταυτόχρονες αγορές σε βάρος του ίδιου το νομίσματος -κάτι που αντιστοιχεί με την κοινή παραχάραξη.

Οι χρήστες, αποθηκεύουν τα bitcoins τους σε ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο υπολογιστή, σκληρό δίσκο ή ακόμα και τυπωμένα σε χαρτί. Πρόσφατα, έγινε γνωστή περίπτωση απώλειας ενός τέτοιου ψηφιακού πορτοφολιού το οποίο περιείχε 7.500 bitcoins ή αλλιώς περίπου 7.500.000 δολάρια από χρήστη ο οποίος πέταξε στα σκουπίδια τον πεπαλαιωμένο φορητό υπολογιστή του.

Η υπηρεσία, έχει κατηγορηθεί πλειστάκις για ξέπλυμα χρήματος, ωστόσο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Διαβ΄στε αναλυτικά εδώ.

www.moneyguru.gr