Βελτιώθηκε από το 2010 κατά 18% το κόστος εργασίας στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πιο πολύ και από ότι ήθελε ακόμη και το Μνημόνιο (υπήρχε όρος 15% μείωσης του κόστους εργασίας στο σύνολο της οικονομίας), όπως αναφέρει το thepressproject.gr
Ο λόγος για τον πολύ κρίσιμο δείκτη του μοναδιαίου κόστους εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, που παρακολουθεί συνεχώς η Κομισιόν ως το «βαρόμετρο» για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να έρθουν οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η ανάκαμψη…
Μόνο που, η μισθολογική αφαίμαξη των μισθωτών δεν μπόρεσε να φέρει την αλλαγή στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές. Και τούτο διότι γιατί η ακρίβεια δεν μειώθηκε παράλληλα: Οι νέες μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι από το 2010 η «συμβολή» του πληθωρισμού ήταν μόνο 4,8% και – ακόμη χειρότερα – η συμβολή των τιμών εξαγωγών ήταν αρνητική: επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδας κατά 0,8% από το τρίτο τρίμηνο του 2010…
Η έκθεση της Επιτροπής δείχνει ότι το «μάρμαρο» της ανταγωνιστικότητας πλήρωσαν οι μισθοί, αφού η ακρίβεια ελάχιστα περιορίστηκε.
Καταγράφεται:
– Πολύ περιορισμένη (κατά 4,8% από το 2010 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου ) μείωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας με βάση τον πληθωρισμό. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε πτώση 1,8%.
Μάλιστα τον Σεπτέμβριο η θέση της Ελλάδας με βάση την πορεία των τιμών επιδεινώθηκε κατά 1,9%, τη στιγμή που στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε για υψηλά αποπληθωρισμού. Ο λόγος είναι, λένε αρμόδια στελέχη ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην Ελλάδα είναι πολύ «φρέσκια» μετά από 6ετή χρονική υστέρηση από την βύθιση της οικονομίας σε ύφεση.
Οι μετρήσεις της Ε.Ε. που γίνονται κάθε τρίμηνο καταγράφουν το κόστος εργασίας (μισθοί) και το ύψος τιμών όπως διαμορφώνεται σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Δείχνουν δηλαδή πως διαμορφώνεται η ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
Ανάλογη θέση έχει ήδη λάβει η ΤτΕ. Έχει υπολογίσει στο 19,2% τη μείωση μισθών τη διετίας 2012-2014 (σημ. εκτιμά την πορεία τα επόμενα χρόνια).