Κατασχέσεις από εφορία και ταμεία. Ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες

Μπροστά στο φάσμα κατασχέσεων της κινητής και ακίνητης τους περιουσίας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα 100.000 οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Μετά τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι εφορίες και τα ταμεία εντείνουν τις προσπάθειες είσπραξείς τους, εν όψει της νέας… αξιολόγησης της τρόικας.

 

Οι υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με το έργο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ταχυδρομούν καθημερινά «ραβασάκια» αφενός για να φρενάρουν τον ρυθμό αύξησης των οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, αφετέρου για να ενισχύσουν τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ερώτημα παραμένει , βέβαια, αν είναι δυνατόν η επιδρομή του δημοσίου και των ταμείων να έχει το παραμικρό αντίκρισμα, αφού γίνεται σε τσέπες μη-εχόντων! Ενώ, ένα σημαντικό ερώτημα που ταλανίζει την πλητόμενη από τις μνημονιακές πολιτικές επιλογές κοινωνική πλειοψηφία, είναι εάν θα υπάρξουν και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας!

Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου προκύπτει ότι από τις εφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε 2.293 οφειλέτες που βγήκαν εκτός ρυθμίσεων και αναζητούνται 78,6 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να έχουν εισπραχθεί έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και τουλάχιστον το 25% των νέων χρεών. Αντιστοίχως από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν σταλεί προσκλητήρια για ρύθμιση σε 64.267 οφειλέτες αλλά και ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις. Στόχος είναι να εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται αλματωδώς μήνα με τον μήνα λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αλλά και λόγω των υψηλών προστίμων και προσαυξήσεων. Τον περασμένο μήνα προστέθηκαν στα παλαιά χρέη άλλα 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ από 1/1/2013 οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση ξεπερνάνε πλέον τα 15 δισ. ευρώ. Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (σε εφορίες και Ταμεία) αγγίζουν τα 67 δισ. ευρώ, ενώ οι πολίτες που χρωστάνε στο Δημόσιο φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια και μόλις σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 172.000. Σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ και 164.204 οφειλέτες κι από αυτά έχουν εισπραχθεί περίπου 567 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους στα Ταμεία οι οφειλές αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ και αφορούν 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από το ποσό αυτό σε ρύθμιση είναι μόνο τα 587 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί έως τώρα 177 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις και σε χιλιάδες φορολογουμένους-δανειολήπτες με σημαντικά χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από κατάπτωση εγγυήσεων.

Με τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν στους δικαιούχους αλλά και στα συνυπόχρεα πρόσωπα, θα ειδοποιούνται οι δανειολήπτες, οι οποίοι προ κρίσης εξυπηρετήθηκαν από το Δημόσιο που με ιδιαίτερη γενναιοδωρία εγγυήθηκε για το δάνειό τους, να μεριμνήσουν άμεσα για την πληρωμή των δόσεων αλλά και του «καπέλου» των τόκων που έχει καταβάλει για λογαριασμό τους το ελληνικό κράτος. Διαφορετικά το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει με αναγκαστικά μέτρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17378:100-xil-katasxeseis-eforia-tameia&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182