Κατρούγκαλος: Μείωση στις επικουρικές για το 10% των συνταξιούχων

Ως απαραίτητη ακόμη και εάν δεν υπήρχαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς υπήρξε συμφωνία για πάρα πολλά ζητήματα, ενώ ακόμη και γι’ αυτά που εκκρεμούν υπάρχει σημαντική σύγκλιση. Μάλιστα προέβλεψε ότι εάν οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν, λόγω της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, τότε θα είχε υπάρξει πλήρης συμφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο γιατί υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των τελευταίων χρόνων. Είναι μία μεταρρύθμιση που χαρακτηρίζεται από ισονομία τόσο για τον Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό τομέα. Ίδιοι κανόνες για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Επειδή, όμως, η ισονομία δεν αρκεί, συνδυάζεται με την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή την προστασία των περισσότερο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Στα τεχνικά του νομοσχεδίου, ο υπουργός τόνισε πως “υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018” και μάλιστα πως “θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν εξισωθούν με τι νέες. Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, είπε πως αυτή συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ και πως θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην απάλειψη του ΕΚΑΣ από το 2019, όπως είχε υπογραφεί στη συμφωνία του Αυγούστου. Εξάλλου είπε πως “καμία χαμηλή ή μεσαία επικουρική δεν πρόκειται να μειωθεί” αλλά πως οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων.

Μίλησε ακόμη για “λελογισμένη αύξηση των εισφορών”, ωστόσο πρόσθεσε πως “υπολογίζουμε ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν”, ενώ “για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές”.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά “δεν δεχόμαστε άλλες υποχωρήσεις καθ’ υπόδειξη των θεσμών.”

Δεν αποκλείεται να υπάρχει staff-level agreement την επόμενη εβδομάδα, είπε απαντώντας σε ερώτηση. Αναφορικά με την φοροδιαφυγή που μπορεί να προκύψει, είπε πως έχει προβλεφτεί κοινός εισπρακτικός μηχανισμός φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ερώτηση αναφορικά με την αύξηση των εισφορών, ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες επειδή “η διαπραγμάτευση δεν είναι δημόσια”.

 

http://eisodima.gr/