Καυγάς Τσίπρα- Μητσοτάκη για το κύκλωμα των εκβιαστών

Αφορμή στάθηκε μία αιχμή του κ.Μητσοτάκη, που αφού σχολίασε: “Δεν ήταν ο κ. Μαυρίκος σχολιαστής σε εκπομπή στην κρατική τηλεόραση μετά το debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη;”, υποστήριξε ότι ο τρίτος του κυκλώματος (εννοώντας το Χρήστο Φράγκου χωρίς να τον κατονομάσει) είχε σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον κ.Τσιπρα.

 

“Είναι δικός σας” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

“Να ανακαλέσετε” φώναξε επανειλλημένα ο κ.Τσιπρας και η αναταραχή γενικεύτηκε στην αίθουσα με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να ανακαλέσει τους βουλευτές στην τάξη διερωτώμενος: “Που την βρίσκετε την όρεξη δύο τα ξημερώματα”.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε στη συνέχεια το λόγο για ένα λεπτό επί προσωπικού. “Ο κ.Μητσοτάκης έχει κάθε δικαιώμα να μην απαντά στα στοιχεία που κατέθεσα για τις σχέσεις του κόμματος του με το κύκλωμα εκβιαστών. Δεν έχει όμως δικαίωμα να λέει ότι ήταν στενός συνεργάτης δικός μου ένας εκ των τριών. Να ανακαλέσει, ειδάλλως είναι  ένας κοινός συκοφάντης”.

 

Το ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η δεύτερη, πιο ευθεία αυτή τη φορά, αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε εκλογές.

“Σας είπα ξεκάθαρα να φύγετε, να παραιτηθείτε. Αν τολμάτε οδηγήστε τη χώρα σε εκλογές και  τότε θα δουμε αν η τέταρτη φορά θα είναι τυχερή, όπως η τέταρτη συνάντηση με Ψυχάρη”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρότεινε μάλιστα στον πρωθυπουργό μία.. έντιμη συμφωνία: “Θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύστση εξεταστικής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, αλλά και εσείς θα ψηφίσετε την πρόταση εξεταστικής που θα κάνουμε για έρευνα αιτίων επιβολής capital controls, της υπογραφής τρίτου μνημονίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.

Καθώς ο κ.Τσίπρας στη δευτερολογία του νωρίτερα είχε επικαλεστεί ομοιότητες στα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ με πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ, ο κ.Μητσοτάκης του είπε: “Έχω  κι εγώ ωραία εξώφυλλα”.

Παρέθεσε ειδικότερα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Χωνί διερωτώμενος γιατί αυτή η μηδενικής κυκλοφορίας εφημερίδα έπαιρνε διαφημίσεις από ΔΕΚΟ, αλλά και γιατί όλες αυτές οι ΔΕΚΟ επένδυσαν σε υψηλή τιμή σε τράπεζα Αττικής

Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα συνεχιστεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και για την ονομασία των Σκοπίων.

Αναφέρθηκε σε κείμενο που υπογράφουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων Καρανίκας, Τσακαλώτος και Χριστοδουλοπούλου, που υποστηρίζει ότι δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον εάν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να ονομάζεται Μακεδονία.

Επικαλέστηκε δε την εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι επί Κώστα Καραμανλή και ρώτησε εάν παραμένει θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-30-20/379897-%CE%BA%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

 

Σε υψηλούς τόνους και με μια διαδικασία που τράβηξε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες -κουράζοντας πολλούς από όσους την παρακολούθησαν- διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Η ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο κ. Καμμένος άφησε υπονοούμενα εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σηκώθηκε από το έδρανό του και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο. Στο σημείο αυτό εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Βενιζέλος είπε απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο: «Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα» φώναζε και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο.

 

Τον λόγο επίσης ζήτησαν από την ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιώργος Κουμουτσάκος για να παρέμβουν χωρίς όμως να τους δοθεί εκείνη την ώρα από το προεδρείο.

Οι ομιλίες των αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει λόγος. Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο. Και αφού, όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός. Το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τα είναι μία κανονική δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψέματα που έχετε πει, τα περισσότερα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά και γιατί «παραλάβατε κράτος και παραδίδεται μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της πως το κόμμα της θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ωστόσο κάλεσε τον κ. Τσίπρα εκ νέου να συναινέσει στη δική της πρόταση για εξεταστική για την οικονομία από το 2002 ώς σήμερα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε εκ νέου τα κόμματα σε εθνική συνεννόηση λέγοντας: «Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση». Είπε πως «το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του Κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου» ενώ επιτέθηκε και «για τη δεξιά μεταγραφή, του κ. Παπαγγελόπουλου», ο οποίος, όπως υποστήριξε, «είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο». 

«Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μήπως νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη Δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο… Άλλο Παπαγγελόπουλος άλλο Ντι Πιέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τελευταίες προαγωγές των δικαστικών, το καλοκαίρι, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι παρελήφθησαν σπουδαίοι δικαστικοί. «Τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα έχουν να γίνουν δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα «καθαρά χέρια» της Δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι τα μεγάλα πολιτικά-οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την εμφάνιση δηλαδή νέων τζακιών, προσθέτοντας ότι «στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Σφοδρή επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Λεβέντης παρομοίασε τη συζήτηση στη Βουλή με «θέατρο του παραλόγου» και κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό ότι την προκάλεσε με στόχο να οξύνει το κλίμα και να μεταφερθεί η ατζέντα από τα μέτρα που έρχονται στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη:

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500067952

 

“Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα”, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.

«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «χάθηκε η μπάλα». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Ζίμενς και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του .

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διάφορες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει διαλύσει την οικονομία και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι λέει τα αντίθετα και ότι προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας επίσης στις δηλώσεις περί εκλογών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι όπως ηττήθηκε και στις προηγούμενες εκλογές.

(Πληροφορίες από το απε)