Κίνημα “δεν έχω δεν πληρώνω”

Η μη πληρωμή φόρων και προστίμων, που στο εννεάμηνο ξεπερνά συνολικά τα 84 δισ.ευρώ, είναι η «δαμόκλειος σπάθη» που επικρέμεται πλέον πάνω από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, αφού πριν καν αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας με στόχο την είσπραξη ποσού άνω των 4 δισ. ευρώ, φυσικά και νομικά πρόσωπα κηρύσσουν «στάση πληρωμών».

 

Λόγω της οικονομικής ασφυξίας των νοικοκυριών, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την αγορά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το «κίνημα δεν πληρώνω», τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για την επίτευξη των φετινών στόχων όσον αφορά τα έσοδα, υπό την «απειλή» της υποχρεωτικής λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων έως το τέλος του έτους.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΗΞΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Παρά το γεγονός δε ότι οι υπόχρεοι που δεν πληρώνουν βρίσκονται αντιμέτωποι με «μπαράζ»κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, καταθέσεων αλλά και περιουσιακών στοιχείων με βάση τις επιταγές του τρίτου μνημονίου, τον Σεπτέμβριο άφησαν χρέη στην εφορία ύψους 1,469 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν και τα νέα χρέη έχουν εκτοξευτεί κατά 8,392 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι εάν στο ανωτέρω ποσό προστεθούν τα παλαιά χρέη που τον προηγούμενο μήνα ανέρχονταν στο ποσό των 72,028 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ποσό φθάνει στα 80,420 δισ. ευρώ και εάν σε αυτά προστεθούν και τα χρέη των τελωνείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το συνολικό «πακέτο» που μένει απλήρωτο προς την εφορία ανέρχεται στα 84,120 δισ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,392 δισ. ευρώ, το 1,317 δισ. ευρώ αφορά χρέη του Ιανουαρίου, το 1,163 δισ. ευρώ χρέη του Φεβρουαρίου, τα 989 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του Μαρτίου, τα 737 εκατ. ευρώ του Απριλίου, το 1,028 δισ. χρέη του Μαΐου, τα 656 εκατ. ευρώ του Ιουνίου, τα 388 εκατ. ευρώ του Ιουλίου, τα 645 εκατ. ευρώ χρέη του Αυγούστου και 1,469 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του Σεπτεμβρίου.

Ποσά τα οποία αναμφισβήτητα πιστοποιούν, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι το «χτύπημα» που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας και την πολυετή ύφεση, η οποία μάλιστα έχει επανέλθει, είναι τόσο ισχυρό, που όποιες ρυθμίσεις χρεών και αν εφαρμόζονταν ή και εφαρμόζονται μοιάζουν με «σταγόνα» στον ωκεανό.

ΤΑ ΠΟΣΑ

8,392 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη

72,028 δισ. ευρώ τα παλαιά χρέη τον μήνα Αύγουστο

3,7 δισ. ευρώ τα χρέη των τελωνείων

84,120 δισ. ευρώ το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών

1,469 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο του Σεπτεμβρίου

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί «πανικός» για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα η εικόνα μπορεί να γίνει περισσότερο εφιαλτική, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι έρχονται αυτές τις ημέρες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα και συνολικά απαιτεί την καταβολή από τους ιδιοκτήτες 2,65 δισ. ευρώ, έρχεται οΦΠΑ μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων, για αρκετούς υπάρχει η δόση του φόρου εισοδήματος και έπονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016, από τα οποία αναμένονται έσοδα κατ’ ελάχιστο 1,1 δισ.ευρώ.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι και οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισής τους, αλλά και αυτοί που έχουν λάβει νέα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης επειδή είχαν σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και ακίνητα με πισίνα.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ – 12 ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ενας ακόμη παράγοντας που ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πλέον έχει κλείσει η «πόρτα» της ρύθμισης των 100 δόσεων, ενώ ακόμη και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή μπορεί με τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ (την αύξηση του επιτοκίου στο 5,05% και τις λιγότερες δόσεις) να σταματήσουν να πληρώνουν.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, 24 δόσεων, η οποία πάντως από τις 14 Οκτωβρίου έχει γίνει ελκυστικότερη καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%.

Υπενθυμίζεται ότι για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

* Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

* Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.

* Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.

β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥ

Πηγή: naftemporiki.gr

«Η συνολική εικόνα των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο για το 2015 αποδίδει τη διαχρονική δυσκολία και το μέγεθος του προβλήματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τις ακραίες φωνές που δημιουργούν παραπληροφόρηση και αναφέρονται σε «έκρηξη ληξιπρόθεσμων» την τρέχουσα περίοδο», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση δημοσιευμάτων περί εκρηκτικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τον Σεπτέμβριο και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων.

Το υπουργείο παραθέτοντας πίνακα με την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο για την περίοδο 2013-2014-2015, επισημαίνει ότι «η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι:

1. Η συνολική εικόνα των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο για το 2015 αποδίδει τη διαχρονική δυσκολία και το μέγεθος του προβλήματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τις ακραίες φωνές που δημιουργούν παραπληροφόρηση και αναφέρονται σε «έκρηξη ληξιπρόθεσμων» την τρέχουσα περίοδο.

Η συνολική αύξηση του ληξιπροθέσμου υπολοίπου κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 υπολογίζεται σε 7,02 δισ., ενώ η μεταβολή της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους είχε διαμορφωθεί σε 7,69 δισ. (η επιβάρυνση του προηγούμενου έτους ήταν κατά 9,5% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του τρέχοντος έτους).

Επιπλέον οι εισπράξεις έναντι ληξιπροθέσμου υπολοίπου της 30ης/11/2014 («παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές») κατά την περίοδο 1/1/2015-30/9/2015 ανέρχονται σε 1,36 δισ. αυξημένες κατά 1,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του προηγούμενου έτους οι οποίες υπολογίζονται σε 1,34 δισ.

Επίσης κατά την περίοδο 1/12/2014-31/8/2015 διαμορφώθηκαν 10,81 δισ. «νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές», μειωμένες κατά 5,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά την οποία είχαν διαμορφωθεί 11,38 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τον λόγο αυτό οι εισπράξεις της περιόδου 1/1/2015 – 30/9/2015 έναντι «νέων ληξιπροθέσμων οφειλών», οι οποίες ανέρχονται σε 1,28 δισ. παρουσιάζουν μείωση κατά 6,0% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του προηγούμενου έτους, οι οποίες υπολογίζονται σε 1,36 δισ.

2. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τα capital controls, το Δημόσιο δεν μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, λόγω της «αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών» η οποία δόθηκε με την υπ’ αριθ. 49214/21.7.2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

3. Παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και την απουσία χρηματοδότησης της χώρας για όλο το 2015, συγκριτικά με τα άλλα χρόνια, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερόμενοι δυσμενείς παράγοντες, συνεχίζεται με στρατηγικό σχέδιο και ρεαλιστικούς στόχους η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα δύσκολου προβλήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών.