Κλείστε τις ζημιογόνες επιχειρήσεις

Υποστηρίζει ο Προβόπουλος:

Να πρωτοστατήσουν στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της χώρας, αφήνοντας τις επιχειρήσεις-ζόμπι να κλείσουν ή να απορροφηθούν από υγιή επιχειρηματικά σχήματα, καλεί τους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ενώ ο Γ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια εφαρμογής των αναπτυξιακών σχεδίων της κυβέρνησης.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους “Financial Times”, ο κ. Προβόπουλος καθιστά σαφές στους τραπεζίτες ότι έχει παρέλθει η εποχή που μπορούσαν να κρατούν τεχνητά στη ζωή μη βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα. «Μετά από μια τόσο βαθιά κρίση είναι αναγκαία η συγκέντρωση δυνάμεων», τονίζει. «Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει ήδη, αλλά θα πρέπει να επιταχυνθεί. Έχω καλέσει τις τράπεζες να στοχεύσουν στη συγκέντρωση δυνάμεων σε άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί. Αυτό θα ήταν πολύ επωφελές για την οικονομία: θα άνοιγε το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και, το σημαντικότερο, για αυξημένη απασχόληση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης προαναγγέλλει ουσιαστικά τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη διαχείριση των προβληματικών δανείων του επιχειρηματικού τομέα, υπό την πίεση και των ξένων δανειστών. Ως τώρα, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες απέφευγαν να «τραβήξουν την πρίζα» και να τις αφήσουν να καταρρεύσουν, ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε προσπάθειες απορρόφησης προβληματικών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων από υγιείς, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμα σχήματα.

Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, όπου ακόμη και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κατέστη σαφές ότι είναι υπερχρεωμένοι και δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, οι τράπεζες προτίμησαν να ακολουθήσουν την τακτική του “extend and pretend”, δηλαδή να προχωρούν σε διαδοχικές ρυθμίσεις, με την -αβάσιμη- ελπίδα ότι κάποτε θα επανέλθει η επιχείρηση σε ομαλούς ρυθμούς εξυπηρέτησης των δανείων της.

Ο κ. Προβόπουλος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί, πολύ απλά, τα λεφτά των τραπεζών δεν φθάνουν για όλους: και το 2014 το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταφέρει να περάσει σε πιστωτική επέκταση, ύστερα από μακρά περίοδο συρρίκνωσης των πιστώσεων. Αντίθετα, η απομόχλευση, δηλαδή η συνολική μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε δάνεια, θα συνεχισθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μια εσωτερική ανακατανομή των δανείων, ώστε να μεταφερθούν χρηματοδοτικοί πόροι από τις πιο αδύναμες, στις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του διοικητή της ΤτΕ, σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα», ανάλογο με αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα, όπου πολλές αδύναμες τράπεζες, ακόμη και μεγάλες, απορροφήθηκαν από άλλες, για να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο με λίγες, αλλά πιο ισχυρές τράπεζες.

«Είναι σαφές», δηλώνει ο κ. Προβόπουλος, «ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, όμως, η παροχή πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα χρειασθεί να κατευθύνουν πιστώσεις στις πιο αποτελεσματικές εταιρείες και κλάδους της οικονομίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος χθες στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο παρουσίασε στο Eurogroup, τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχει σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τη ρευστότητα που χρειάζεται στην οικονομία, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι επισήμανε στους Ευρωπαίους υπουργούς πως θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα.

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/270845-2014-05-07-16-29-38