Νομιμοποιείται η κλειτοριδεκτομή στην Αίγυπτο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Καΐρου πραγματοποίησε ομάδα διαδηλωτών περίπου 200 ατόμων, ζητώντας να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών στο νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου καθώς οι διαρροές ορισμένων άρθρων του κειμένου που βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη προκαλούν έντονες ανησυχίες στις γυναίκες.

Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Σούρα, της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου, όπου συνεδριάζουν τα 100 μέλη της συνταγματικής εθνοσυνέλευσης.

«Η φωνή των γυναικών δεν ακούγεται μέσα στη συνταγματική εθνοσυνέλευση’, έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσαν.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την αδιαφάνεια γύρω από τη σύνταξη του νέου συντάγματος. Ορισμένα αποσπάσματά του που διέρρευσαν στον τοπικό Τύπο αφήνουν να εννοηθεί ότι ισλαμιστές και «λαϊκοί» συγκρούονται για τη θέση, που θα έχει η θρησκεία στο Σύνταγμα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών θεωρείται το άρθρο 36: σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, προβλέπει ότι η νόμιμη ηλικία γάμου θα πέσει κάτω από τα 18 έτη, νομιμοποιεί την κλειτοριδεκτομή και περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία.

«Το σύνταγμα αυτό, ιδίως το άρθρο 36 είναι επικίνδυνο για τα δικαιώματα των γυναικών», είπε η ακτιβίστρια Ίνας Μεκάουι. «Όλα τα άρθρα που διέρρευσαν είναι τρομακτικά», είπε από την πλευρά της η Σαμπάχ Φαουάζ Ιμπραχίμ. «Το Σύνταγμα συντάσσεται εν κρυπτώ. Θα το συντάξουν και μετά θα πάνε στα τζαμιά και θα πουν στους ανθρώπους να το ψηφίσουν στο δημοψήφισμα» πρόσθεσε η διαδηλώτρια.

   defencenet.gr