Κοινό μέτωπο για επιβίωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας

Κοινό μέτωπο για επιβίωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας – Οι επιστημονικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις για το συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/6 κατά του νέου ασφαλιστικού

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για κοινό αγώνα οι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας, ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου θα εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα οδηγήσει σε αφανισμό το επιστημονικό δυναμικό του τόπου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου των επιστημονικών φορέων που διοργανώθηκε νωρίτερα  στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), 
μίλησαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων/νος Κόλλιας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων/ νος Λουράντος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης, η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργος Ρούσκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Διονύσης Γκούτης, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιάννης Μαρμαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Δημήτρης Γαβαλάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Γιώργος Χριστόπουλος. 
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι οι επιστημονικοί φορείς δίνουν κοινό αγώνα για την επιβίωση. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες, καθώς με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων –που οδηγούν σε πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% εώς140%- οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε πως με τα όσα προβλέπονται δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης και θα επέλθει μεγάλη υγειονομική κρίση στον τόπο.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη και τόνισε πως εκ των πραγμάτων –λόγω φυσικής αδυναμίας- δεν θα καταβάλλονται οι προτεινόμενες εισφορές.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων/νος Κόλλιας είπε πως δεν μιλάμε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση –όπως παρουσιάζεται- αλλά για φοροεισπρακτική και κεφαλικό φόρο.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων/ νος Λουράντος, χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου αντιδημοκρατικό, φοροεισπρακτικό, τιμωρητικό, άδικο, που ενισχύει τη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης επεσήμανε ότι το εν λόγω ασφαλιστικό δεν θα προσφέρει λύση, αλλά θα αυξήσει την ανεργία και θα πλήξει τις νέες γενιές.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση, δηλώνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα επιβιώσουν…
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε και για αυτό και εξεγειρόμαστε».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, τόνισε πως όταν φτάσουν στην εξαθλίωση οι δικαστικοί επιμελητές, το έργο τους θα αναλάβουν εισπρακτικές εταιρίες με μαφιόζικες μεθόδους…
Το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Διονύσης Γκούτης, υπογράμμισε πως ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα των ελευθέρων επαγγελματιών και γι αυτό πρέπει να αποσυρθεί.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη δήλωσε πως με τα προτεινόμενα μέτρα εξοντώνονται οι μικρές επιχειρήσεις και το νομοσχέδιο έχει καθαρά αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιάννης Μαρμαράς είπε με έμφαση πως αν εφαρμοστεί το εν λόγω ν/σ θα σαρώσει όλη την αγορά…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Δημήτρης Γαβαλάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στοχεύει στην περαιτέρω φτωχοποίηση και έχει αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Γιώργος Χριστόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την υπερβολική αύξηση των εισφορών και τόνισε πως υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή είναι «αδέλφια».

Οι εκπρόσωποι των φορέων κάλεσαν όλους τους αυταπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστημόνες αλλά και όλη την κοινωνία να αντιδράσουν στο προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς την Πέμπτη 21/1 στις 11:30πμ στα Προπύλαια.

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος.

 

 

Όχι στη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 
ΕΕΑ και ΒΕΑ

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, έγινε ύστερα από αίτημα του υπουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα, με εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών. 
Κατά την διάρκειά της, οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στον κ. Κατρούγκαλο στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη. 
Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ. 
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα με την οποία διαφωνούν τα δυο Επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία. 
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε λύνεται με την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, αλλά με τη δημιουργία προϋποθέσεων επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα φέρει νέες επενδύσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ανέφερε ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ίση με το 20% του εισοδήματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.