40 δισ. ευρώ θα στοιχίσει η διετής επιμήκυνση

Το έλλειμμα χρηματοδότησης από τη διετή παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Σε έκθεσή του με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2012 ο οίκος εκτιμά πως τα 16 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από την ανακατανομή των κονδυλίων του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής και άλλες εγχώριες πηγές, περιορίζοντας το χρηματοδοτικό «κενό» στα 24 δισ. δολάρια. Σημειώνει ωστόσο πως ίσως χρειαστεί μιας μορφής «ήπιο OSI» (αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα) για να καλυφθεί το εναπομείναν έλλειμμα.

«Κανένα μέτρο δεν επαρκεί από μόνο του για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα, για αυτό και θα αναζητηθεί ένας συνδυασμός μέτρων», σημειώνει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με τον οίκο, το χρηματοδοτικό έλλειμμα δεν θα προκύψει άμεσα με την τεχνική έννοια. Η έκδοση εντόκων γραμματίων και η πρόωρη χρήση συμφωνηθέντων κεφαλαίων –εξηγεί- μπορούν να κάνουν το χάσμα χρηματοδότησης πρόβλημα του 2014 (ή ακόμη και του 2015).

Η Credit Suisse αποδίδει τη δημιουργία ελλείμματος στην παράταση του προγράμματος και τη χαλάρωση των στόχων του ελλείμματος σε συνδυασμό με την χαμηλότερη ανάπτυξη και έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

defencenet.gr