Κούρεμα σε ασφαλιστικό και συλλογικές συμβάσεις

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

«Πακέτα» γεμάτα όχι με δώρα αλλά με «δρεπανηφόρα» μέτρα φέρνει η κυβέρνηση για το νέο έτος ετοιμάζοντας να «ανοίξει» τόσο τοασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά, με το 3ο μνημόνιο να δεσμεύει για νέες, δραματικέςπερικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.

 

Μέσω της συνηθισμένης τακτικής των διαρροών, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι τονομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση (ή περαιτέρω απορρύθμιση, κατά πολλούς) του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) θα φτάσει γα ψήφιση στη Βουλή, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2016. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ρυθμίσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου αναμένεται να προκαλέσουν ένα ακόμη «κούρεμα» στις συντάξεις, με τις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα να θεωρείται δεδομένο ότι θα υποστούν τις πιο σοβαρές μειώσεις, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί – μόνο – για την τρέχουσα διετία να συρρικνώσει τις κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ και, φυσικά, έπεται ακόμη πιο δραματική συνέχεια για επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει απαρέγκλιτα την πορεία της πάνω στις μνημονιακές «ράγες» με δεδομένο ότι προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τα λεγόμενα, δήθεν, «ισοδύναμα» δεν υπάρχουν. Το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής «Σοφών», μέσω του οποίου προτείνονταν ακόμη πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες λύσεις μέσα από τη μετατροπή του ΣΚΑ σε ένα υπερ-κεφαλαιοποιητικό σύστημα, πέρασε πριν από περίπου ένα μήνα στα «αζήτητα» σε μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρατήσει τις τεράστιες αντιδράσεις οι οποίες προκλήθηκαν ακόμη και στις τάξεις τουεναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται δεδομένο ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο θα υπάρχουν – και – διατάξεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την αίσθηση μιας «δίκαιης» κοινωνικά μεταρρύθμισης. Ομως, όσο και αν ενταθεί η επικοινωνιακή προσπάθεια «συσκότισης» της κοινής γνώμης, η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει. Οι δεσμεύσεις βάσει του 3ου μνημονίου είναι συγκεκριμένες και «δηλητηριώδεις» για την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου και, φυσικά, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων οι οποίοι θα δουν για μια ακόμη φορά από το 2010 και μετά, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΚΑΙ Ο «ΦΑΚΕΛΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΑΠΕΡΓΙΕΣ – ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Επίσης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην αλλαγήτου πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οσο και αν το θέμα ακόμη μένει «χαμηλά» στην επικαιρότητα, η συμφωνία της «ασφυκτικής» δημοσιονομικής προσαρμογής του περασμένου καλοκαιριού δεν αφήνει κανένα περιθώριο απόκλισης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας, στο 3ο μνημόνιο προβλέπονται τα εξής: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή πρέπει όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμενο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του νόμου 4331/2015 της 2ας Ιουλίου 2015 (…) Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδαανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και τωνσυλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο (…) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ (…) Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Το 3ο μνημόνιο, λοιπόν, είναι σαφές… Μέσα στους πρώτους μήνες του 2016, μετά τη σχετική παράταση που έλαβε η κυβέρνηση από την τρόικα, θα πρέπει να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο – και – τα εργασιακά δικαιώματα. Στο «στόχαστρο» θα μπει, ξανά, το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, ο τρόπος λήψης απόφασης για απεργία και οι ομαδικές απολύσεις, ακολουθώντας τις… «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Τι σημαίνει αυτό; Οσοι γνωρίζουν παραπέμπουν στις… βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία το 2015 βάσει των οποίων, για παράδειγμα,απελευθερώθηκαν οι απολύσεις.

Αλλωστε, το 3ο μνημόνιο δεσμεύει ρητά την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες θα σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την γνώριζαν οι εργαζόμενοι πριν το 2010. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα μεταβληθεί το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα καταστούν σχεδόν αδύνατες οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων για την πραγματοποίηση απεργιών, θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις (το «μάρμαρο» θα πληρώσουν αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι σεμεγάλους ομίλους και στις τράπεζες) και θα «συρρικνωθεί» περαιτέρω η μετενέργεια των συμβάσεων, με το επίδομα γάμου (αναλογεί στο 10% επί των μηνιαίων αποδοχών) να κινδυνεύει το αργότερο μέχρι τατέλη Μαρτίου να περάσει στο «χρονοντούλαπο».

ΣΤΟ «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ» ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ

Γιατί το πρώτο «θύμα» θα είναι το επίδομα γάμου του ιδιωτικού τομέα; Οπως αναφέρθηκε ήδη, στο 3ο μνημόνιο προβλέπεται ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμενο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του νόμου 4331/2015 της 2ας Ιουλίου 2015». Με τη σχετική διάταξη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την τελευταία «δηλητηριώδη» για την κοινωνία συμφωνία με την τρόικα έδωσε παράταση στη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Τώρα, πλέον, ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, και ενδεχομένως όποια άλλη μνημονιακή δύναμη της Βουλής προσφέρει πολιτική στήριξη, πρέπει να καταργήσει αυτή τη διάταξη. Αυτό σημαίνει ότι, είτε άμεσα, είτε στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2016, οπότε λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ (μετά τη συμφωνία παράτασης της ισχύος της, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, στην οποία προχώρησαν πριν από περίπου δύο μήνες η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς) το επίδομα γάμου θα οδηγηθεί στο «απόσπασμα».

Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Αλλά αυτό, με βάση το περιεχόμενο του 3ου μνημονίου, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί – και θα μείνει – «όνειρο χειμερινής νυκτός».

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23038:hatzitsakos-asfalistiko&catid=43:koinoniki-asfalisi&Itemid=169