Πως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με γνήσιες επενδύσεις που θα είναι για το καλό της ελληνικής κοινωνίας
Δρ. Γεώργιος ΠαντάληςΠρόσκληση
Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες,
Η Ελληνική Κρίση. Μια Ψύχραιμη Ματιά (γερμανικά,αγγλικά,ελληνικά).
Είναι πιστεύω απόλυτα ακριβής και στον πυρήνα της ουσίας του ζητήματος η άποψη ενός Νομπελίστα πώς αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα αποτελεί στην πραγματικότητα «Ντροπή για την Ευρώπη». Η κριτική αυτή αν και σκληρή είναι μάλλον δικαιολογημένη. Είναι λοιπόν ντροπή το γεγονός πως οι πολιτικοί, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εξωραΐζουν και υπερασπίζονται το «Ευρωπαϊκό-Πακέτο Βοήθειας» χαρακτηρίζοντάς το ως επενδύσεις ή ως βοήθεια προς τις εξασθενημένες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην πραγματικότητα τόσο η «Ευρωπαϊκή Βοήθεια» του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας» και του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» όσο και οι υπόλοιπες σχετικές ενέργειες όπως τα δάνεια από διεθνείς οικονομικούς κερδοσκόπους αποτελούν – για να το θέσω ωμά – οικονομικές συμφωνίες των οποίων βασικός στόχος είναι η μετακύλιση των κερδών στις χώρες που χορηγούν τις πιστώσεις, με την ασφάλεια που τους εξασφαλίζουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει αυτήν την πρακτική με ένα ελαιοτριβείο όπου ο σκοπός είναι η απρόσκοπτη ροή του λαδιού χωρίς να ενδιαφέρει ή πίεση και σύνθλιψη των καρπών. Για τον λόγο αυτό έγκριτοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το «Ευρωπαϊκό-Πακέτο Βοήθειας», δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρατικής κρίσης χρέους και να επαναφέρει την Ε.Ε σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
Αντίθετα θεωρώ, ότι ή υλοποίηση πραγματικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει ουσιαστικά τον οικονομικά ασθμαίνοντα πληθυσμό της χώρας. Δέκτες της έκκλησης μου αυτής είναι κυρίως Γερμανοί πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα, οι Έλληνες της Διασποράς οι Γερμανοί Φιλέλληνες αλλά και όλοι εκείνοι που έχουν την πεποίθηση ότι μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών δεν υφίσταται καμία πραγματική έριδα. Η εντύπωση για την ύπαρξη της διχόνοιας αυτής είναι αποτέλεσμα της πρακτικής ορισμένων Μ.Μ.Ε. και πολιτικών οι οποίοι συνειδητά πολώνουν την κατάσταση προσβλέποντας στις μελλοντικές τους πολιτικές εκστρατείες. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις υπήρξαν σχέσεις αγαστής συνεργασίας και φιλίας τόσο κατά την επανάσταση του 1821 όταν η απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Οθωμανούς έδωσε ώθηση στην ακμή της χώρας αλλά ούτε και σήμερα, το 2012, που αυτή καθεαυτή η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ανεξαρτησία της Ελλάδας τελεί σε κίνδυνο. Μοναδικό εχέγγυο λοιπόν για την διατήρηση αυτής της αρμονικής σχέσης αποτελεί η συνειδητοποίηση τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Γερμανούς του ρόλου ορισμένων δημαγωγών οι οποίοι σπέρνουν την διχόνοια.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνονται με μοναδικό κριτήριο την άμεση κερδοφορία αλλά και βάσει της προοπτικής τους για ουσιαστική και βιώσιμη εξέλιξη. Επενδύσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι σε θέση να ωφελήσουν μακροπρόθεσμα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. είναι κατά την άποψή μου, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις στους τομείς της βιολογικής γεωργίας και αλιείας αλλά και στην δημιουργία υποδομών, παραγωγή και εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ( με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλιακή ενέργεια , την αιολική ενέργεια και την κινητική ενέργεια των κυμάτων). Αυτού του είδους οι επενδύσεις μπορούν με τη σειρά τους να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη του οικολογικού αγροτουρισμού προς την Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και στην Ευρώπη μια δυναμική ζήτηση. Οι χρηματοδοτήσεις σε αυτούς τους οικονομικούς κλάδους είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα πρότυπο και φωτεινό φάρο για την Ευρώπη.
Οι χρηματοδοτήσεις με την μορφή που δίδονται σήμερα φαίνεται να μην έχουν ουσιαστική επίπτωση στην μακροπρόθεσμη επίλυση της κρίσης χρέους καθώς η ιστορική εμπειρία καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που διοχετεύτηκαν στην χώρα στο παρελθόν κατέληξαν στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και εξοπλισμών! Αναλογικά προς το Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν) της Ελλάδας οι αμυντικές της δαπάνες είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Μόνο ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Βρετανία. εμφανίζουν μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τα κυριότερα οφέλη από τις δαπανηρές αγορές όπλων είναι τα κέρδη των γερμανικών εταιριών εξοπλισμού των οποίων ο μεγαλύτερος πελάτης είναι η Ελλάδα.(SIPRI 2012, www.sipri.org).
Τα σχόλια και οι επικρίσεις ωστόσο των πολιτικών της Γερμανίας και των καθοδηγούμενων Μ.Μ.Ε δεν περιορίζονται μόνο στο δίπτυχο της επικείμενης ελληνικής χρεοκοπίας και της κρατική κρίσης χρέους. Για αυτόν τον λόγο ζητήσαμε από έναν έμπειρο δικηγόρο, πολιτικό σχολιαστή και έλληνα πατριώτη , τον Γιώργο Λαγουδάκη από την Θεσσαλονίκη, να παρουσιάσει και επεξηγήσει σαφώς την τρέχουσα πραγματικότητα. Την ανάλυσή του “Η Ελληνική Κρίση – Μια Ψύχραιμη Ματιά” μπορείτε είτε να διαβάσετε online στις διευθύνσεις www.pandalis.de ή www.urheimische-medizin.de σταγερμανικά, αγγλικά και ελληνικά.
Αναφορικά με τις προτεινόμενες από εμένα επενδύσεις από ελληνικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες , έλληνες της Διασποράς ή Φιλέλληνες, παραθέτω ένα κατά την άποψη μου, εντυπωσιακό παράδειγμα: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διένυσε φέτος ακόμη μια χρονιά συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης (~ 8-10% αύξηση του Α.Ε.Π. ετησίως). Αυτό τροφοδοτείται κυρίως από τις ξένες επενδύσεις καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 80% των κεφαλαίων προέρχεται από τους Κινέζους της διασποράς.
Αν έχετε συγκεκριμένες ιδέες να εισφέρετε, συμπληρωματικά σχόλια ή κριτική παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Πρόσθετες οδηγίες παρέχονται στον «Οδηγό επενδύσεων στην Ελλάδα» του Γερμανο-Ελληνικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. (pdf, σελίδα 265). Τέλος θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά και πρόσκληση για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα δεν είναι μόνο γενική αλλά συγκεκριμενοποιείται και μέσα από τις επενδύσεις του ομίλου εταιριών Dr.Pandalis, ο οποίος επεκτείνει σημαντικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Δικός σας
Δρ.Γεώργιος Παντάλης