Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινίασε, σήμερα το απόγευμα την έκθεση «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση», που φιλοξενείται στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής (λεωφόρος Αμαλίας 22).
Την έκθεση, διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινιάζοντας τη έκθεση τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ως Κρητικός και Πρόεδρος της Βουλής έχω την τιμή να εγκαινιάσω αυτήν την Έκθεση. Η Ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη είναι μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή του Ελληνισμού.

Ο πόθος των Κρητικών για την Ένωση ήταν διακαής και συνεχής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι σύσσωμοι και ανεξαρτήτως παρατάξεων, Κρήτες βουλευτές ήρθαν εδώ στο Σύνταγμα και ζήτησαν να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα, εκφράζοντας την ομόθυμη βούληση των συμπολιτών τους, την περίοδο που ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός. Ο Εθνάρχης όμως σταθμίζοντας τις διεθνείς συνθήκες και τα δεδομένα εκείνης της εποχής αναγκάστηκε να πάρει εκείνη την αντιδημοφιλή αλλά μεγάλη απόφαση να μην προχωρήσει τότε στην Ένωση. Οι Κρήτες όμως δεν το έβαλαν κάτω και ο Βενιζέλος είχε στο μυαλό του πάντα την Ένωση, όπως αυτό πραγματοποιήθηκε αργότερα. Αυτό αποδεικνύει ότι αν τελικά έχεις έναν στόχο στο μυαλό σου και αγωνίζεσαι γι αυτόν, τελικά τον πετυχαίνεις, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες. Αυτό είναι το μήνυμα προς τις νεότερες γενιές, δηλαδή όταν έχουμε στόχους όσο φιλόδοξοι κι να είναι μπορούμε να παλέψουμε με δημοκρατικούς τρόπους που έχουμε ως κοινωνία, μπορούμε να τους επιτύχουμε κι αυτό είναι η μεγάλη ηθική και πολιτική ικανοποίηση.

Η έκθεση αυτή ήδη παρουσιάστηκε και στις τέσσερεις πρωτεύουσες της Κρήτης, φιλοδοξούμε να πάει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω ότι το Ίδρυμα της Βουλής ενθαρρύνει, συμπαρίσταται και συνδιοργανώνει μαζί με τα άλλη Πνευματικά, Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμούς τέτοιες εκθέσεις, οι οποίες μας βοηθούν πάρα πολύ όχι μόνο εμάς, αλλά και τις νεότερες γενιές, να γνωρίσουν την ιστορία μας με τον καλύτερο τρόπο. Και γι αυτό θέλω να συγχαρώ και το Ίδρυμα της Βουλής και το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και την Περιφέρεια με τους οποίους συνεργαστήκαμε για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή θα συνεχίσει το πνευματικό και επιστημονικό της έργο, όπως και τη στήριξη του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο υπό την καθοδήγηση του κ. Μ. Παπαδάκη, κάνει εξαιρετική επιστημονική δουλειά».

Στο θέμα της Έκθεσης Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση» αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Ν. Παπαδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ενώ την ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που παρουσιάζονται έκανε ο ιστορικός Ν. Ανδριώτης.

Η Έκθεση ξεκινά με τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866 και προβάλλονται τα κινήματα, οι επαναστάσεις, η διπλωματία και η πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που σηματοδοτήθηκε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, κορυφαίων αγωνιστών και πλήθος κόσμου. Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται με πρωτότυπο υλικό από τη συλλογή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του συλλέκτη Βασίλη Νικόλτσιου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παριστάμενους η παρουσία 130 μαθητών από το 3ο γυμνάσιο του Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία επισκέπτονται σήμερα τη Βουλή των Ελλήνων και ξεναγήθηκαν με τους συνοδούς τους στην Έκθεση. Ενημερώθηκαν για το θέμα της, διαπιστώνοντας τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της Κρήτης που αποτυπώνονται σ΄ αυτήν.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 11.00-14.0. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3692292 ( καθημερινά 9:00-16:00).