Ξεπουλούν με μνημόνιο το Ελληνικό

Υπεγράφη τελικά το απόγευμα της Τρίτης το μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ της κυβέρνησης και του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development για το Ελληνικό, που από χθες (Δευτέρα) αναμενόταν από ώρα σε ώρα, κλείνοντας μία από τις βασικές εκκρεμότητες για τη δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες, αλλά το MoU προβλέπει αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του επενδυτικού σχήματος. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Στέργιος Πιστιόρλας δήλωσε τα εξής:

«Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο.  Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ΄ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής:

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως, η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες».

Το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

 

Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

 

Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

Οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση

οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

 

1. Οικονομικά Στοιχεία

 

α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

 

Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής:

 

i. Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής

 

ii. Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις

 

iii. Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.

 

iv. Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.

 

v. Απαιτούμενα λιμενικά έργα

 

vi. Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί

 

vii. Έργα ανασύστασης/διευθέτησης ρεμάτων

 

viii. Εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων

 

ix. Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις

 

x. Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς

 

xi. Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου

 

xii. Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου

 

xiii. Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑμεΑ εντός του ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές

 

xiv. Ανάπλαση/αναβάθμιση παραλίας περίπου 1 χλμ.

 

β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

 

γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

 

δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

 

ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

 

2. Χαρακτήρας επένδυσης

 

α) Μητροπολιτικό Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής 2.000.000 τμ., κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.

 

β) Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ.

 

γ) 300.000 τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα (π.χ. για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού, εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του Λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).

 

δ) Μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, εσωτερική γραμμή τραμ.

 

ε) Τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα.

 

στ) Μείωση του συντελεστή κάλυψης και ιδιαίτερα στην παραλία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριο Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών κ.λπ.).

 

3. Δέσμευση του επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων δήμων.

 

Ο επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου.

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500082672

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ELDORADO ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Υπεγράφη τελικώς, το απόγευμα της Τρίτης 7/6/2016 το μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης Lamda Development. και για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μετά την υπογραφή του MoU αναμένονται ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ αλλλά και από την Lamda Development.

Η παραχώρηση αυτή, αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για τους δανειστές προκειμένου να εκταμιεύσουν την δόση, ύψους 7,2 δισεκατ. ευρώ. Για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία είχε διευκρινίσει ότι οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τους επενδυτές θα συνεχιστούν με τελική ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τις επενδύσεις με δημόσιο όφελος και να αυξήσει το πράσινο με ταυτόχρονη μείωση της δόμησης» όπως είπε.

Το τίμημα ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία να έχει καταθέσει τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» (*)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχεδιάζεται μια καινούργια πόλη, υψηλών και υπερύψηλων εισοδημάτων, με ξεχωριστές οικιστικές ζώνες γύρω – γύρω στο αεροδρόμιο και στο θαλάσσιο μέτωπο του Ελληνικού. Αυτή η πόλη θα είναι περίκλειστη με ελεγχόμενη είσοδο στις οικιστικές της ζώνες.
Ο εκτός «νέας πόλης» κόσμος θα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο στα γραφεία και καταστήματα της.
Κάθε οικιστική ζώνη θα διαθέτει πολυκαταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και γραφεία, ικανά να εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους της αλλά και την γύρω αγορά.
Επί πλέον προβλέπονται υπερκέντρα εμπορίου (τύπου Μωλ) συνολικής έκτασης πάνω από 270.000 τ.μ. Ξενοδοχεία και Καζίνο.
Είναι βέβαιο ότι αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια τότε το τέλος της τοπικής αγοράς είναι βέβαιο καθώς τα τεράστια πολυκαταστήματα θα απορροφούν όχι μόνο το αγοραστικό κοινό της «νέας πόλης» αλλά και των γύρω περιοχών.
Στο κέντρο του πρώην αεροδρόμιου τα σχέδια των «επενδυτών» δείχνουν το πάρκο – απομεινάρι που σχεδιάζουν ενώ δεν προκύπτει από πουθενά η ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό για όσους δεν κατοικούν στη «νέα πόλη».

ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκστρατεία εξαπάτησης του κοινού εξελίσσεται καθημερινά. Παπαγαλάκια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ μαζί με τοπικούς παράγοντες διαλαλούν τα καλά που δήθεν θα φέρει η δήθεν επένδυση. Μιλάνε για 30, 50 ακόμη και 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας όταν ολόκληροι οι Δήμοι γύρω από το αεροδρόμιο σήμερα δεν συγκεντρώνουν τόσες θέσεις εργασίας.

ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ

Αν υλοποιηθεί η σύμβαση που έχει υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη LAMDA, τότε 600 εκατ ευρώ, σε σημερινές τιμές, θα φύγουν κατ’ ευθείαν για τα ταμεία των «δανειστών» χωρίς να μείνει για χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Όμως για να υλοποιηθεί η σύμβαση πρέπει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 140 εκατ ευρώ για τη μεταστέγαση υπηρεσιών και υποδομές που αναλαμβάνει βάση της σύμβασης να κάνει.
Δηλαδή θα χρεωθούμε για να το χαρίσουμε.

ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ

Και ο ξενοδόχος δεν είναι μόνο ο εισαγγελέας διαφθοράς που ερευνά το πώς ένας τόσο πολύτιμος χώρος ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής, ούτε μόνο οι επιτροπές του Ευροκοινοβούλιου που εξετάζουν αναφορές των πολιτών οι οποίες δείχνουν ότι οι νόμοι έγιναν κουρέλι χάριν του μοναδικού επενδυτή.
Είναι κυρίως οι πολίτες, οι κάτοικοι αυτού του ταλαιπωρημένου λεκανοπέδιου που μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν αυτή τη μοναδική ελπίδα για μια ανάσα αναψυχής και δροσιάς.
Αυτόν τον αγώνα χρωστάμε όλοι στις οικογένειές μας, στα παιδιά και τα εγγόνια μας

(*) από σχετική με το ξεπούλημα του Ελληνικού ανακοίνωση της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού Αργυρούπολης που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα

(πηγή :  dsellar.blogspot.gr/2016/05/blog-post_12.html)