Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών

Από σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών με όλα τα θέματα ανοιχτά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», αυτή τη φορά οι συζητήσεις με τους δανειστές θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όλες τις προηγούμενες ημέρες, προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους εντός του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ψαλίδι στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, για μείωση έως 30% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και για μείωση ακόμα και του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό forum του Davos.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, καθώς η άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».

Σοβαρότατες ενστάσεις διατυπώνονται όμως και από τους Ευρωπαίους (Eurogroup και Κομισιόν) , όπου καταγράφεται διαφωνία για την αύξηση των εισφορών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη να δίδεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης και να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Με τα δεδομένα αυτά, καθώς και με την κρίση που διογκώνεται στο προσφυγικό θέμα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις, αλλά και προσκόμματα στον πολιτικό σχεδιασμό. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συμβιβασμό με τους εταίρους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ειδικά για μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Προς αποφυγήν τούτου, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να δεχτεί μείωση στις επικουρικές.

Εξάλλου, την Παρασκευή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -σημείωσε- φαίνεται να πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».

Εκτίμησε δε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.

 

Στα συγκοινωνούντα δοχεία του Ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να επικεντρωθεί η δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα και αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και την Κυριακή αναμένεται να έχουν μεταξύ τους συντονιστική συνάντηση.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν τα ραντεβού με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Τη Δευτέρα στις 17:00, με επικεφαλής από την ελληνική πλευρά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, κατά την οποία θα γίνει μια  εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν αρχικά στην Αθήνα 7-10 ημέρες, στη συνέχεια να αναχωρούν και κατόπιν να επιστρέφουν -ή να γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να επιστρέψουν- για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Εκτίμηση είναι ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα προωθήσει σκληρές θέσεις, που εν πολλοίς έχουν την υπογραφή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, και να επιμείνει σε περικοπές και στην απόρριψη της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ προσφέρει ένα μενού περικοπών ώστε να βγουν τα νούμερα ύψους 1,8 δισ. ευρώ: Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ. 

Η κυβέρνηση εκλήθη από το Νοέμβριο να διαλέξει ένα από τα τρία, τα απέρριψε και τα τρία και κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, οι οποίες δεν ακουμπούν καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να ζητά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018.