Με το αντιρατσιστικό μπορεί να ποινικοποιηθεί η στάση του ελληνικού λαού

 

ΚΚΕ  Το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, που τελικά κατέθεσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, βρίσκεται στην ίδια βασική γραμμή με τα προηγούμενα σχέδια νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενσωματώνει την Απόφαση-Πλαίσιο της ΕΕ που, στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης. Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια σειρά πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το νομικό πλαίσιο του συστήματος σε βάρος της λαϊκής πάλης και όσων αμφισβητούν το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα. Αυτό δείχνει άλλωστε και η εμπειρία από την εφαρμογή της σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα θέματα των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου δε μένουν μόνο στη σωστή καταδίκη των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά επεκτείνονται και σε ό,τι θεωρεί «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» η κυρίαρχη άποψη των ιμπεριαλιστών, όπως αυτή εκφράζεται από διεθνή δικαστήρια που ελέγχονται από τους ίδιους. Με αυτή τη λογική θα μπορούσε να ποινικοποιηθεί ακόμη και η στάση του ελληνικού λαού, μαζικών φορέων και κομμάτων που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, απορρίπτοντας το πρόσχημα των γενοκτονιών που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο την υποταγή στην κυρίαρχη αντιδραστική ερμηνεία για ιστορικά γεγονότα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση ενσωματώνει τη συγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, γιατί ο πραγματικός στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων, αλλά η προώθηση της αντιδραστικής «θεωρίας των άκρων» που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Εξάλλου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο βασικό ζήτημα της αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων, που δήθεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει, πηγαίνει πίσω ακόμη και σε σχέση με τον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο του 1979, που είχε εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις με ευθύνη των κυβερνήσεων. Τέλος, δεν προβλέπει απολύτως τίποτε για την προστασία των θυμάτων φυλετικών διακρίσεων και εγκλημάτων.

Το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και γενικά τη θεωρεί επαρκή. Ωστόσο τονίζει για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι η ελλιπής νομοθεσία που φταίει για την έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων ούτε πρόκειται αυτά να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα που δημιουργεί και ανέχεται το ρατσισμό και το ναζισμό. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα, η Λαϊκή Συμμαχία που αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, σπουδαστές, γυναίκες, χωρίς καμία διάκριση ανάλογα με φυλή, γλώσσα, χρώμα και θρησκεία, είναι οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν το ρατσισμό. Μέσα από την πάλη για τη δική τους εργατική-λαϊκή εξουσία μπορούν να εξαλείψουν οριστικά και τελεσίδικα τα ρατσιστικά, φασιστικά και ναζιστικά φαινόμενα και το σάπιο σύστημα που τα γεννά.