ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
(www.travelogues.gr)
Νοτιοανατολική Ευρώπη – Ανατολική Μεσόγειος
Ελλάδα – Μικρά Ασία – Νότιος Ιταλία
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, ώρα 19.30
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
Μια καινοτομία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
στον κόσμο του διαδικτύου
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην προσπάθειά του να προβάλλει και να στηρίξει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα δημιούργησε την ιστοσελίδα Travelogues.
Μια ιστοσελίδα υψηλού επιστημονικού κύρους με τίτλο:
Νοτιοανατολική Ευρώπη – Ανατολική Μεσόγειος
Ελλάδα – Μικρά Ασία – Νότιος Ιταλία
Περισσότερες από έξι χιλιάδες εκδόσεις και πάνω από 15 χιλιάδες χαρακτικά επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα η οποία ανέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα, με στόχο να προβληθεί για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές αναζητήσεις Ευρωπαίων περιηγητών που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ αυτές.
Τη μελέτη, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου σε όγκο υλικού ανέλαβε μια μεγάλη επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους:
Kωνσταντίνο Σπ. Στάικο, Αρχιτέκτονα – Ιστορικό του Βιβλίου
(Σύλληψη Ιδέας – Γενική εποπτεία)
Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας – Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
(Επιστημονική Υπεύθυνη – Σύνταξη κειμένων – Σχεδίαση χάρτη)
Γιάννη Παπαδόπουλο, Δρ. Ιστορίας, μεταδιδακτορικό ερευνητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εντεταλμένο διδασκαλίας Παντείου Πανεπιστημίου
(Ανάλυση απαιτήσεων και εννοιολογική σχεδίαση του πληροφοριακού συστήματος- Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
Κατερίνα Σπάθη, Κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Συγκριτικής Φιλολογίας – Μεταφράστρια
(Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού, μετάφραση κειμένων του ιστότοπου στα αγγλικά)
Κωνσταντίνο Θανασάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA)
(Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
Βέρα Ανδριοπούλου, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας
(Υπεύθυνη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» για την ιστοσελίδα Travelogues)
Η ιστοσελίδα Travelogues (www.travelogues.gr) οργανώθηκε με την προσωπική φροντίδα και επίβλεψη του Πάνου Λασκαρίδη, Προέδρου του Ιδρύματος, ο οποίος υπήρξε συντονιστής και αποκλειστικός χορηγός του έργου, με σκοπό αυτό να ενταχθεί στις πολιτισμικές προσφορές του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και της Βιβλιοθήκης του.
Στόχος της ιστοσελίδας είναι να προβληθεί το εικονογραφικό υλικό των εκδόσεων των περιηγητών που ταξίδεψαν προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο αιώνα και μετά, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του μαθητικού κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Σημαντικό τμήμα του βιβλιακού υλικού που αποτέλεσε τη βάση της ιστοσελίδας αυτής θησαυρίζεται στην υπό συγκρότηση «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος.
Η ιστοσελίδα Travelogues θα συνεχίσει, περιοδικά, να εμπλουτίζεται από υλικό που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και το οποίο αντιπροσωπεύει συλλογές περιηγητικών βιβλίων από ιδιαίτερα σημαντικές βιβλιοθήκες. Ο χρονικός ορίζοντας των βιβλίων αυτών παραπέμπει σε εκδόσεις από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, θα συμπληρώνεται η διεθνής βιβλιογραφία με πρόσφατες μελέτες και ανακοινώσεις και θα ενσωματώνονται στα κείμενα τυχόν εισηγήσεις και παρατηρήσεις που θα βελτιώνουν την εικόνα της ιστοσελίδας.
Η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, ώρα 19.30 στο κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από ομιλίες των Λουκία Δρούλια – Ιστορικού, Ομότιμης Διευθύντριας Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Παναγιώτη Τουρνικιώτη – Καθηγητή της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Γιώργου Τόλια – Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Την ιστοσελίδα Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών θα παρουσιάσει η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Ιόλη Βιγγοπούλου. Είσοδος ελεύθερη