Τα κέρδη των ασφαλιστικών αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, αλλά η υψηλή ανεργία θα περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 5 τρισ. ευρώ
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να προφυλαχθούν από την «πραγματική» απειλή του αποπληθωρισμού
Η Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2011, θα εμφανίσει φέτος πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της EY Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF), η ανάπτυξη δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει και την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η πρόβλεψη για την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων για το 2014 έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, φθάνοντας τα 211 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Η καταναλωτική πίστη έχει και αυτή μειωθεί, κατά 29 δισ. ευρώ το 2013, καθώς τα νοικοκυριά βρέθηκαν υπό πίεση να μειώσουν το χρέος τους λόγω της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια του 2014, προβλέπεται μείωση κατά 26 δισ. ευρώ ενώ η καταναλωτική πίστη δεν αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα του 2012 μέχρι το 2016.
Οι προοπτικές είναι πιο ισορροπημένες για τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εκτός των τραπεζών. Τα Υπό Διαχείριση Κεφάλαια (ΚΥΔ) θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, φθάνοντας τα 5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά. Ωστόσο, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Και ενώ οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες βελτιώνονται, καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, τα σταθερά υψηλά επίπεδα ανεργίας θα περιορίσουν το ρυθμό ανάκαμψης των ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι προβλέψεις για το δανεισμό έχουν μειωθεί σημαντικά – η χρονική συγκυρία του AQR «δεν είναι η ιδανική»
Η προβλεπόμενη για το 2014 χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχει επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις για το τραπεζικό δανεισμό. Η πρόβλεψη για μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πιο επιφυλακτική στάση των τραπεζών ως προς το δανεισμό, έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια των επιχειρήσεων να αυξηθούν κατά μόλις 1,6% το 2014, αντί του 3,8% της πρόβλεψης του Οκτωβρίου. Αυτό ισοδυναμεί με 211 δισ. ευρώ, λιγότερες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Επίσης οι προβλέψεις για την καταναλωτική πίστη κάνουν λόγο για σημαντική μείωση.
Τα επισφαλή δάνεια, ο δανεισμός και τα ασφάλιστρα, όλα υποδηλώνουν μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων
Η πρόβλεψη για το 2014 δείχνει ότι οι παρατεταμένες μακρο-οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των χωρών αυτών, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
Η έκθεση, προβλέπει για τη Γερμανία, αύξηση της τάξης του 3-4% των δανείων προς τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και για τα ενυπόθηκα δάνεια. Στη Γαλλία, προβλέπεται και στις τρεις κατηγορίες αύξηση του 2%. Στην Ολλανδία, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 2,9% πέρυσι, παρά την συρρίκνωση της οικονομίας ενώ προβλέπεται να μειωθούν κατά 2% φέτος. Η καταναλωτική πίστη και τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% και 1,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην Ιταλία οι χορηγήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ στην Ισπανία η επιχειρηματική πίστη προβλέπεται να μειωθεί, περαιτέρω, κατά 3,2% το 2014, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση από το 2008 στο 35%. Η στεγαστική πίστη θα μειωθεί 3% και η καταναλωτική πίστη κατά 2,4%.
Οι προβλέψεις για το δανεισμό στην Ευρωζώνη, αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Ποιοτική Αποτίμηση του Ενεργητικού των Τραπεζών (AQR) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), φαίνεται να έχει προκαλέσει ήδη την αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία. Τα επισφαλή δάνεια ήταν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013 και εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν στο 11,8% του συνόλου των δανείων στο τέλος του έτους. Στην Ισπανία, έχει ήδη υπάρξει μια σημαντική αναθεώρηση των ισολογισμών και έτσι δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις από την AQR, ωστόσο, το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας (26,6% στο τέλος του 2013) σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη διάρκεια του 2014, και αναμένεται να φθάσουν στο 13,6%. Αντίθετα, τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, η ισχυρή ανάπτυξη και οι υγιείς εταιρικοί ισολογισμοί στη Γερμανία, σηματοδοτούν τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 3,2% το 2013 σε 2,8% το 2017.
Η αύξηση των ασφαλίσεων ζημιών (πλην του κλάδου ζωής) αντικατοπτρίζει, επίσης, έντονα τις εθνικές οικονομικές προοπτικές. Στη Γερμανία, η ανάπτυξη ασφαλίσεων ζημιών θα είναι ισχυρή, κατά μέσο όρο 3,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με 2,4% μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό υποστηρίζεται, από μια ισχυρή εγχώρια οικονομία, την αύξηση των τιμών των κατοικιών και έναν δυνατό επιχειρηματικό τομέα. Συγκριτικά, η αύξηση των ασφαλίσεων στην Ισπανία και την Ιταλία αναμένεται κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,1% και 1,7% αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο.
Τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 20%, όμως η ανάπτυξη θα περιορισθεί εν όψει του υψηλού πληθωρισμού
Τα κέρδη των Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμάται ότι, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% το 2013, ωστόσο αυτό υπολογίζεται σε σχέση με μια πολύ χαμηλή βάση και τα κέρδη εξακολουθούν να παραμένουν κατά 50% κάτω από το υψηλότερο σημείο του κλάδου το 2007. Η ανεργία στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 2014 τα 19,3 εκατομμύρια άτομα, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ευαισθησία των ασφαλισμένων στις τιμές και να περιορίσει τις προοπτικές των ασφαλιστών εταιρειών, ιδίως στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Κατά συνέπεια, ενώ τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν και πάλι φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να περιορισθεί στο 15%.
Ωστόσο, τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών θα πρέπει να στηρίξουν τα ασφάλιστρα ζωής, τα οποία προβλέπεται να ανέλθουν σε 625 δισ.$ το 2014, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 620 δισ.$ από το 2008.
Τα Κεφάλαια Υπό Διαχείριση θα φθάσουν για πρώτη φορά τα 5 τρις ευρώ καθώς τα απομακρύνονται από τις αναδυόμενες αγορές
Τα Υπό Διαχείριση Κεφάλαια (AUM) της Ευρωζώνης άρχισαν να αυξάνονται και πάλι κατά το 3ο τρίμηνο του 2013, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν λιγότερο ότι η βαθμιαία μείωση της πιστωτικής επέκτασης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαταράξει τις ανεπτυγμένες αγορές, και απομακρύνθηκαν από τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές.
Εκτιμάται ότι τα AUMs αυξήθηκαν κατά 6 ,9% το 2013 φθάνοντας τα 4,853 δισ. ευρώ ενώ το 2014 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ για την πρώτη φορά. Ωστόσο, οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 4,5% ετησίως μεταξύ 2014 και 2017 – πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό μέσο όρο του 6,7%.
Η ροή κεφαλαίων οδηγεί σε ανάκαμψη τα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, τα έργα υποδομής και τα ευρωπαϊκά hedge funds. Ωστόσο, η μείωση των AUMs των hedge funds εξακολουθεί να υφίσταται. Η έκθεση της ΕΥ εκτιμά ότι τα AUM, στα τέλη του 2013, κατείχαν περίπου το ¼ των περιουσιακών στοιχείων που είχαν στο τέλος του 2007.
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να προφυλαχθούν από την «πραγματική» απειλή του αποπληθωρισμού
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να αρχίσουν να προφυλάσσονται έναντι της απειλής του αποπληθωρισμού. Όπως εξηγεί η Marie Diron, «αν και παραμένει ένα ακραίο ενδεχόμενο, πιστεύουμε ότι η απειλή του αποπληθωρισμού είναι πραγματική. Η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, είναι μόλις 1,1%, παρά την αναμενόμενη εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Τα περιθώρια για λάθη είναι μικρά. Ο αποπληθωρισμός θα έχει σημαντικές συνέπειες για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα για τις τράπεζες και τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν την απειλή του αποπληθωρισμού πιο σοβαρά».