Μειώσεις έως και 10% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσειαπό τις αρχές του 2016.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 οι αλλαγές στο Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Στο υπουργείο γίνεται μπαράζ συσκέψεων προκειμένου το πρώτο νομοσχέδιο να αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Έθνος.
Από τις βασικότερες αλλαγές είναι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οιιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοιστην ΕΛ.ΑΣ., στο Λιμενικό και στις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Η ενσωμάτωση αυτή αναμένεται να φέρει αύξηση των βασικών αποδοχών, αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών από 10% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Στις σαρωτικές αλλαγές περιλαμβάνεται και νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Το σχέδιο περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.
Μέχρι το τέλος το έτους, επίσης θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Θα λειτουργήσει Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και τοκαθηκοντολόγιο, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Για χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και στο ίδιο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα μέτρα που ήδη ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τις δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους δανειστές και ανέλαβε να προωθήσει από τον Οκτώβριο, μιλά η ΑΔΕΔΥ σε επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι τα νέα αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο ζητούν:
- Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του κράτους και την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
- Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
- Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.
Επίσης η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, και για το ΕΤΕΑ την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την άμεση οικονομική ενίσχυση του Ταμείου.
Τέλος, εν όψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, η ΑΔΕΔΥ ζητάει να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό.